▷ Cat’s Claw gebroken of afgescheurd: wat te doen?

Uw kat heeft een of meer gebroken of zelfs gescheurde klauwen en u weet niet wat u moet doen om hem te behandelen om hem te ontlasten?

Je moet het weten dat een klauw die eenvoudigweg wordt afgebroken of afgescheurd, vereist zorg om te voorkomen dat het geïnfecteerd raakt. Afhankelijk van de ernst van de wond kan deze zorg idealiter gedaan door een dierenarts of thuis door uzelf toegepast.

Laten we samen kijken hoe we goed kunnen regeren om te helpen, Geef eerste hulp en verlicht de gewonde klauw van uw kleine kat.

3 stappen om de klauw van een kat te behandelen

Het verzorgen van de gewonde of gebroken klauw van uw kat is een relatief eenvoudige operatie die niet hoeft niet per se de dierenarts te bellen als de schade niet significant is.

Controleer of de klauw niet is afgescheurd

Je moet altijd beginnen met het controleren van de poten van je kat omobserveren of de betreffende klauw(en) zijn gebroken of afgescheurd. Het doel van deze due diligence is om u in staat te stellen de ernst van het letsel te beoordelen en, in voorkomend geval, beoordelen of het zinvol is om het zelf te behandelen of dat het veiliger is om de hulp van een specialist in te roepen.

Lees ook:   knuffelkat

Als u na controle merkt dat de klauwen gewoon gebroken zijn, begrijp dan dat de situatie minder ernstig is. Een gebroken klauw kan inderdaad al na een paar weken teruggroeien. Je kunt het dus zelf thuis gaan behandelen.

Aan de andere kant, als je je realiseert dat de klauwen van je kat zijn afgescheurd, is het een iets delicatere situatie. Gezien het risico op hevige bloedingen en de mogelijkheid van een infectie van het letsel, is het verstandiger om een dierenarts te raadplegen die beter de nodige zorg zal besteden aan de behandeling van de wond van uw kat.

Snijd wat er nog over is van de klauw

Als u hebt gecontroleerd en gemerkt dat uw kat een of meer gebroken klauwen heeft, is de tweede stap om voorzichtig het deel van de klauw dat vastzit te snijden. Dit voorkomt dat ze haar pads of vingers verwondt. Houd er rekening mee dat de operatie ingewikkelder kan zijn dan verwacht, vooral als de klauwen van uw kat erg pijnlijk zijn.

Hij kan inderdaad min of meer agressief zijn of niet loslaten. Als u erop staat om de operatie uit te voeren terwijl uw kat geagiteerd is of constant in beweging is, kunt u hem per ongeluk pijn doen en hem nog meer pijn doen. Onder deze omstandigheden is het raadzaam om de hulp van de dierenarts in te roepen.

Aan de andere kant, als je katachtige volgzamer is, kun je zijn klauwen veilig snijden door idealiter een speciale kattenklauwsnede te gebruiken. Zorg er tijdens de operatie voor dat u het gevasculariseerde roze deel dat zichtbaar is in de klauw niet snijdt met het risico bloedingen te veroorzaken en uw kat pijn te doen.

Lees ook:   Kattenbeschermnet: Wat is het en Wat zijn de voordelen?

Maak schoon en maak een dressing

Zodra de klauwen zijn gesneden, moet u de zorg nog steeds voltooien door te reinigen en aan te kleden. Gebruik een ontsmettingsmiddel om de wond schoon te maken en te ontsmetten, idealiter Biseptin maar ook Betadine of Hexomedine.

Zodra dit is gebeurd, kunt u eindelijk, met een kleine strook of kompres, een licht verband rond de poot van uw kat aanbrengen. Dit beschermt de wond tegen infecties en voorkomt dat uw kat hem constant likt.

Zodra de operatie is voltooid, moet u er rekening mee houden dat er 2 belangrijke punten moeten worden gemaakt om ervoor te zorgen dat de wond van uw kat goed geneest. Dit zijn:

  • Zorg ervoor dat u het verband dagelijks gedurende ten minste 5 dagen verschoont.
  • Controleer altijd de evolutie van het letsel en aarzel niet om in geval van complicaties uw kat door de dierenarts te laten onderzoeken als het minste of geringste u vreemd lijkt.

Kat komt praten

Groeit de klauw van een gebroken kat terug?

Het antwoord is ja. Als de klauw van uw kat gewoon gebroken is en de basis aan de vinger is blijven zitten, wees dan gerustgesteld omdat de keratine snel terug kan groeien en de klauw zal na een paar weken volledig worden aangevuld.

Groeit de klauw van een gescheurde kat terug?

Nee, helaas groeit het niet terug. Een gescheurde klauw betekent dat deze laatste is losgemaakt vanu vinger tot aan de basis en dat het roze deel (het niet te snijden) volledig bloot ligt. Begrijp in dit geval dat hij superpijn heeft en dat bovendien zijn klauw nooit meer zal groeien.

Lees ook:   5 slimme trucs van een kattengedragsdeskundige om uw kat te trainen

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.