▷ Feline Borreliose: de ziekte van Lyme bij katten

Meer terugkerend bij honden, de ziekte van Lyme of borreliose spaart de kat niet, hoewelHet blijft vrij zeldzaam in de laatste. Veroorzaakt door een bacterie van de Borrelia-familie na een infectieuze beet door een teek, manifesteert het zich door een reeks verontrustende symptomen voor uw kat die u zouden moeten uitdagen om de ziekte te vermoeden en een veterinaire diagnose te stellen.

Het goede nieuws is dat er een behandeling voor infectie is die voornamelijk gebaseerd is op antibiotica. Het observeren van effectieve preventieve maatregelen tegen parasieten en teken is echter de beste oplossing om uw kat tegen de ziekte te beschermen.

Inhoudsopgave

Wat zijn de symptomen van kattenborreliose?

Het is niet alleen een ziekte die zelden wordt aangetroffen bij katten, maar het is ook Een ziekte die als stil zal worden beschouwd. De eerste symptomen kunnen enkele dagen na contact met het infectieuze agens optreden en van 4 weken tot 2 maanden na de tekenbeet.

Lees ook:   Top 9 kattenvoer voor kieskeurige katten in het VK 2023: recensies & favorieten

U zult merken dat onder de tekenen of manifestaties die over het algemeen worden toegeschreven aan de ziekte van Lyme, de volgende symptomen beter zichtbaar zijn:

  • Hoge koorts
  • Een significante afname van de eetlust van de kat
  • Algemene apathie

Bovendien wordt ontsteking van de gewrichten waargenomen in het gebied waar de beet zich bevindt. Het gaat gepaard met ernstige pijn die kan leiden tot stijfheid van de ledematen of zelfs verlamming van uw kat.

In zijn meest kritische verschijningsvormenZiekte van Lyme kan vitale organen aanvallen zoals de nieren (nierfalen) en het hart en fataal zijn voor uw metgezel.

Vandaar het belang van een snelle reactie van uw kant zodra de tekenen verschijnen, wat natuurlijk een veterinair consult voor een diagnose inhoudt.

Feline borreliose is Een ziekte die vrij moeilijk te diagnosticeren is, ten eerste omdat het vrij zeldzaam is bij katten, maar ook vanwege het feit dat Symptomen die deze aandoening weerspiegelen, kunnen verband houden met verschillende andere ziekten.

Niettemin deze symptomen zijn waarschuwingssignalen die u zouden moeten doen vermoeden dat de ziekte van Lyme.

Uw kat die onlangs een afname van de eetlust heeft vertoond, een verlies van zijn gebruikelijke vorm, moeite met bewegen … kan last hebben van borreliose. Maar Om er zeker van te zijn dat het inderdaad deze ziekte is, kan alleen een veterinair consult met de juiste onderzoeken getuigen van de aanwezigheid ervan.

Merk op dat De diagnose van borreliose is voornamelijk gebaseerd op serologische tests. De dierenarts zal inderdaad een bloedmonster van uw kat nemen dat hij vervolgens zal onderzoeken door te zoeken naar antilichamen die verband houden met de immuunrespons in de aanwezigheid van antigenen die specifiek zijn voor borreliose. Afhankelijk van de resultaten en rekening houdend met de waargenomen symptomen, kan de dierenarts concluderen of de ziekte effectief is of niet.

Lees ook:   purina hypoallergenic kat

Wat is borreliose of de ziekte van Lyme?

Je moet weten dat borreliose, ook bekend als de ziekte van Lyme, is een door teken overgedragen infectieziekte. In het geval van de kat spreken we meer specifiek van kattenborreliose.

Het is een ziekte die veel huisdieren en wilde dieren treft, maar ook mensen, het effect is meer of minder ernstig afhankelijk van de geïnfecteerde soort.

Voor het eerst waargenomen in de Verenigde Staten in de jaren 70, heeft de ziekte van Lyme zich verspreid naar Europa. Er wordt vastgesteld dat de overdracht ervan te wijten is aan een tekenbeet.

Een piek van katachtige borreliose wordt over het algemeen waargenomen tijdens perioden waarin teken meer aanwezig zijn, tijdens de maanden maart tot april, dan september en november.

Wat zijn de oorzaken van de ziekte van Lyme bij katten?

Kattenteek

De persoon die verantwoordelijk is voor kattenborreliose: de teek

Merk op dat de ziekte van Lyme uitsluitend op uw kat kan worden overgedragen als gevolg van een besmettelijke tekenbeet.

Merk op dat katachtige Borreliose te wijten is aan spirocheten of bacteriën van de Borrelia-familie. De pathogene varianten die verantwoordelijk zijn voor de ziekte zijn gegroepeerd in het complex van Borrelia Burgdorferies. Er zijn verschillende soorten, die pwrok in Europa voornamelijk B. burgdorferi ss en B. afzelii.

Schematisch wordt de bacterie ingenomen door de teek en passeert het spijsverteringskanaal. Op zoek naar voedsel zal de gastheer die de teek is dan aan uw kat kleven die in het wild rondzwerft en de ziekteverwekker overbrengen door zich te voeden met het bloed van uw kat en de bacteriën via zijn speeksel over te dragen.

Lees ook:   Dierenarts onthult: De juiste frequentie voor kattennagels knippen!

Echter Niet elke tekenbeet leidt tot de ziekte, zowel de teek moet de bacteriën dragen als de teek mag niet snel genoeg worden verwijderd.

Welke behandeling voor borreliose van katten?

In het geval van een positieve diagnose van kattenborreliose bij uw kat, Het beheer zal voornamelijk gebaseerd zijn op het voorschrijven en toedienen van antibiotica.. Ze kunnen idealiter worden gecombineerd met ontstekingsremmers om spier- en gewrichtspijn bij uw kat effectief te verlichten.

Er moet echter worden opgemerkt dat de symptomen bijzonder langzaam kunnen verdwijnen, wat verklaart waarom de behandeling relatief lang en duur is gezien de prijs van antibiotica die specifiek worden ontwikkeld om lyme-borreliose te bestrijden.

Wanneer je geconfronteerd wordt met de ziekte van Lyme, is preventie het beste wat je kunt doen om je kleine katachtige te beschermen. Deze preventie van de ziekte omvat verschillende aspecten, zowel voor, tijdens als na de ziekte.

We zullen eerst nadenken over de regelmatige toepassing van effectieve antiparasitaire zorg bij uw kat, vooral als u in de buurt van een van de risicogebieden van Frankrijk woont. Maar ook dicht bij gebieden zoals platteland, bos of sommige tuinen. U moet ook en vooral de moeite nemen om de vacht van uw kat vaker te inspecteren om eventuele teken op te sporen die eraan zouden worden bevestigd om ze snel te verwijderen.

Een manier om uw kat te beschermen, is ook om het gezondheidsbudget van de laatste te plannen. Wat zou er gebeuren als uw kat de ziekte heeft en merkt dat u niet in staat bent om hem te behandelen?

Preventie omvat ook voorbereiding in geval van ziekte of ongeval, de ziekte van Lyme is een voorbeeld van gevallen waarin u een dure behandeling moet financieren, in afwachting van dit soort gevallen heeft u twee mogelijkheden, sparen of kiezen voor een kattenverzekering om de prijs van de behandeling te dekken.

Wat u moet onthouden over kattenborreliose

  • Kattenborreliose is een zeldzame ziekte bij katten.
  • Kattenborreliose veroorzaakt zeer sterke vermoeidheid, pijn resulterend in apathie en verlies van eetlust en in de meest ernstige gevallen schade aan de vitale organen van de kat.
  • De uiteindelijke diagnose van kattenborreliose wordt bevestigd door een serologische test uitgevoerd door een dierenarts.
  • Borreliose of de ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een tekenbeet.
  • Behandeling van kattenborreliose is lang.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.