▷ Hoe weet ik of mijn kat koorts heeft? En wat te doen bij koorts?

Lijkt uw kat een abnormaal hoge temperatuur, een wankel lichaam en ongewoon of zelfs vreemd gedrag te hebben? Hij kan koorts hebben.

Koorts is een symptoom dat meestal wijst op een ernstiger gezondheidsprobleem. Maar heeft hij echt koorts en hoe maak je een einde aan de koorts van je kat?

Ontdek het hier Alles wat u moet weten over koorts bij katten : de tekenen, oorzaken, te nemen voorzorgsmaatregelen, evenals Wat niet te doen.

Inhoudsopgave

Allereerst, wat is de normale temperatuur van de kat?

Om een anomalie op te sporen, moeten we eerst weten wat normaal is. In het geval van lichaamstemperatuur, bij een gezonde kat, schommelt tussen 38 en 39 ° C, met een gemiddelde van 38,5 ° C. U zult merken dat temperatuur niet altijd een vast gegeven is en dat het kan variëren afhankelijk van de activiteit van het onderwerp.

Lees ook:   Kat na zwemmen in bad?

In rust in een koele omgeving kan de temperatuur bij een gezonde kat dalen tot 37,7°C. Maar wanneer hij in fysieke activiteit is, in een warmere omgeving of in een stressvolle situatie, kan zijn temperatuur 39,3 ° C benaderen, zonder dat dit het gevolg is van een ziekte.

Wat koorts betreft, er moet aan worden herinnerd dat een kat koortsig wordt verklaard wanneer zijn lichaamstemperatuur, in rust of in activiteit, de lat van 39,5 ° C overschrijdt en heeft alle of een goede meerderheid van de symptomen van koorts.

Zwakke en uitgemergelde kat.

De beste manier om duidelijk te zijn, is door de temperatuur van je kleine katachtige te nemen en te zien of deze de symptomen van koorts vertoont en niet alleen te vertrouwen op de temperatuur van zijn truffel zoals de urban legend zegt.

U moet weten dat we spreken van koorts bij katten wanneer de temperatuur tussen 39,5 en 41,5 ° C ligt. Als het de drempel van 41,5 ° C overschrijdt, spreken we eerder van hyperthermie.

Neem de temperatuur van de kat

Om koorts bij katten te diagnosticeren, moet de temperatuur worden gemeten met behulp van een rectale huisdierthermometer. Het kan een elektronisch model zijn of niet, maar in alle gevallen, Je moet voorzichtig zijn, want de kat kan agressief zijn als je zijn kont aanraakt.. Bij voorkeur zijn er 2 nodig om de vangst te maken.

Laat na het schoonmaken en drogen van de punt van de thermometer een van de tussenpersonen voor de kat staan en laat hem liggen en fluister een paar lieve woorden fluisteren. Ondertussen staat de tweede op de rug van de kat en tilt voorzichtig zijn staart op om de thermometer in zijn rectum te steken.

Lees ook:   Assur O'Poil Cat Insurance – Formules en garanties van deze huisdierenverzekering

Voor een elektronische thermometer duurt het een paar seconden totdat de pieptoon klinkt, terwijl het voor het niet-elektronische model een minuut duurt. Verwijder vervolgens de thermometer en noteer de aangegeven temperatuurwaarde.

Tekenen en symptomen van koorts bij katten

Koorts maakt deel uit van de symptomen van verschillende ziekten. Het manifesteert zich dan door tekenen en symptomen, die in feite de klinische symptomen zijn van de ziekte die de koorts veroorzaakt.

Wanneer een kat koorts heeft, verliest hij eetlust en gewicht, braakt en diarree, urineert veel maar pijnlijk. Zijn ademhaling is schokkerig en snel, hij slaapt te veel en is de hele tijd moe, hij beweegt weinig en isoleert zichzelf te vaak, zijn lichaam trilt, hij hoest en niest constant.

Minder vaak voorkomende symptomen kunnen ook wijzen op koorts. U kunt bijvoorbeeld bloed observeren in de ogen van uw katachtige, de slijmvliezen die opzwellen bij het veranderen van kleur.

Oorzaken van koorts bij katten

Zoals u zult hebben begrepen, Koorts bij katten is het gevolg van een ziekte die hij heeft gecontracteerd. Het is een verdedigingsmechanisme, een reactie van het immuunsysteem om pathogenen te bestrijden. De meest voorkomende oorzaken in gevallen van kattenkoorts zijn bacteriële, schimmel- of virale infecties.

Koorts kan ook worden veroorzaakt door een verwonding veroorzaakt door shock, trauma of gewoon een bijwerking van bepaalde medicijnen. Wanneer ernstig, koorts kan te wijten zijn aan een ernstige ziekte zoals een tumor, een nierinfectie, of een ziekte van het immuunsysteem zoals lupus.

Koorts is een belangrijk symptoomUi kan een echt probleem verbergen

Als een symptoom van een ziekte, die zoals u zult hebben gemerkt, ernstig kan zijn, Koorts is een aanwijzing die niet lichtvaardig moet worden opgevat. Na het detecteren ervan, is het noodzakelijk om de ziekteveroorzakende en vergeet de oude clichés alsof het de kat gewoon laat rusten en het zal vanzelf voorbijgaan.

Lees ook:   101 Avontuurlijke & Unieke Kattennamen: Wild en Exotisch!

Alleen onderzoeken door een dierenarts kunnen de ziekte bevestigen die koorts bij uw kat veroorzaakt. Na het opnemen van uw temperatuur gedurende meerdere dagen (meerdere keren per dag ook) en het observeren van de tekenen van koorts, moet u onmiddellijk een afspraak maken met de dierenarts. De laatste zal u vertellen welke behandeling u moet volgen en de verschillende manieren om de koorts te verlagen.

Turkse Angora ras kat

In termen van kattenkoorts, Er is echt niet veel dat je kunt doen, vooral als het te wijten is aan een milde ziekte.. De meest gebruikte processen zijn vooral het opfrissen van de leefomgeving van de kat en het innemen van medicatie.

Het verminderen van de koorts van de kat met de truc om de leefomgeving van de katachtige te verfrissen, bestaat uit het plaatsen van de brouwers in de kamer waar het is, terwijl het wordt vermeden bloot te stellen aan de tocht.

Stel de airconditioning in op de juiste temperatuur of gebruik ijspakken om de omgeving in de buurt van de kattenkan te koelen Lijkt een goed idee, maar erg moeilijk toe te passen, omdat onze perceptie van de kou van het warme anders is tussen kat en mens.

Wat betreft de behandeling met medicijnen, is het noodzakelijk om Gebruik het alleen onder het advies en de aanbeveling van een katachtige gezondheidswerker. In dit geval schrijft de dierenarts geschikte antibiotica voor uw haarbal voor, na raadpleging van zijn medische geschiedenis.

Wees voorzichtig, geef Doliprane, ibuprofen en aspirine niet aan de kat!

U kent het goed: de gezondheid van uw huisdier is kostbaar. Je hoeft dus niet onvoorzichtig te zijn, want De kleinste fout kan fataal zijn. Je moet zeer waakzaam zijn, Zelfmedicatie zonder echte medische kennis is gevaarlijk, de meeste tabletten die aan mensen worden voorgeschreven, zijn verboden voor katten, omdat ze gevaarlijk dodelijk zijn.

Bij kattenzelfmedicatie, het is ten strengste verboden om aspirine, ibuprofen, Doliprane tabletten of enig ander geneesmiddel dat paracetamol bevat te geven. Als bij mensen paracetamol hoofdpijn verlicht en koorts verlaagt, is het bij katten zeer giftig en kan het tot de dood leiden.

Kittens en oudere katten: Wees voorzichtig, je moet extra voorzichtig zijn!

Tijdens deze periodes van hun leven zijn katten vrij kwetsbaar, dus er is meer zorg nodig bij de diagnose en vooral bij de behandeling van koorts.

Bij een kitten, de geringste temperatuurstijging of -daling is een noodgeval, en het is goed om uw dierenarts snel aan de telefoon te hebben. Voor de katachtige op gevorderde leeftijd moeten temperatuurschommelingen zeer nauwlettend worden gevolgd, omdat ze erop kunnen wijzen dat deze binnenkort zal sterven.

Bij de behandeling van koorts is het noodzakelijk om voorzichtiger te zijn, omdat kittens en oude katten hun organen nog niet op de top van hun weerstand hebben, of te moe om incidenten te weerstaan. En in het geval van zelfmedicatie kunnen ze heel snel bezwijken aan drugsvergiftiging.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.