Zien dat je kat ziek is, is niet iets aangenaams, als je denkt dat je de eerste tekenen ziet van wat lijkt op een ongeneeslijke en onmiddellijk dodelijke ziekte, ga dan niet onmiddellijk naar de dierenarts zonder echte reden.
Laten we samen een moment nemen om de tekenen en symptomen van een ziekte bij katten te begrijpen en mogelijk te interpreteren. Elk correct geïdentificeerd teken is informatie die u naar de dierenarts kunt brengen om te helpen met de diagnose, Sommige symptomen zijn goed zichtbaar terwijl anderen je vragen het observeren van hun dagelijks gedrag.
De eerste abnormale tekenen: Observeer het gedrag van de kat
De eerste tekenen dat een volwassen kat of kitten ziek is, zijn vaak niet erg merkbaar en meestal kan alleen de eigenaar van het dier ze detecteren.
Zijn gedrag is ongewoon
Als uw kat meestal speels en bijzonder actief is, en ’s nachts amorf wordt, zichzelf isoleert, zou dit u moeten waarschuwen.
Op dezelfde manier als wanneer je ongewone miauws, abnormale agressiviteit met beet waarneemt, kortom, een abrupte gedragsverandering van je haarbal is dit een van de eerste tekenen die je waarschuwt dat er een probleem is.
Zijn eetgewoonten zijn anders
Als je observeert een verandering in de eetgewoonten van je kleine katachtige, is dit vaak een teken dat hij aan een ziekte lijdt. Inderdaad, als je kat ’s nachts plotseling veel meer begint te eten dan hij gewend is, of integendeel veel minder (of zelfs meer) eet, of als je de eerste tekenen van uitdroging ziet, neem het dan heel serieus.
Zijn uiterlijk is veranderd
Als uw kat lijdt, kunt u een plotselinge verandering in uiterlijk opmerken, gerelateerd aan zijn vacht of gewicht. Inderdaad, een zieke kat stopt vaak met zelfverzorging door te likken, wat een directe invloed heeft op de conditie van zijn huid en op zijn beurt het uiterlijk van zijn vacht.
Droge, verwarde, vette, korte, ongewone haren zijn dus meestal een teken van pathologie. Bovendien kunt u ook uitgesproken gewichtsverlies of overmatige gewichtstoename opmerken.
De temperatuur is abnormaal
De normale temperatuur van een gezonde kat ligt tussen de 38 en 39°C. Dus als je vermoedt dat je ziek bent en nog een teken wilt hebben, neem dan een temperatuur om erachter te komen of je kat koorts heeft. Als zijn temperatuur onder de 37,5 °C of boven de 40°C ligt, is het duidelijk dat het niet goed gaat met uw kat. In dit geval moet u onmiddellijk naar een dierenarts gaan.
Het verschijnen van meer opvallende symptomen
Naast de hierboven beschreven eerste tekenen, die vallen vaak niet op als je niet oplet, zijn er ook veel meer zichtbare tekenen dat je kleine katachtige ziek is. Deze omvatten spijsvertering, ademhaling, motorische, …
Spijsverteringsstoornissen
Als uw kat vaak braakt, last heeft van diarree of ongewoon uitziende uitwerpselen heeft, is het duidelijk dat hij lijdt aan gastro-intestinale stoornissen. Dit kan te wijten zijn aan een plaag van parasitaire wormen, of vergiftiging na inname van een giftig product.
Ademhalingsproblemen
Als u bij de kat symptomen waarneemt zoals loopneus, niezen, hoesten, piepende ademhaling of snurken, …, is het duidelijk dat uw kat lijdt aan een ademhalingsaandoening. Het kan een allergie zijn, kattenastma, of zelfs de formidabele Zeer besmettelijke ziekte genaamd Coryza (tenzij uw kat tegen deze ziekte is ingeënt).
Musculoskeletale aandoeningen
Als u merkt dat uw kat een ongewone gang heeft, mank loopt, moeite heeft met springen en zelfs bewegen, is het mogelijk dat hij gewond raakt of een breuk oploopt. Dit volgt vaak op een gevecht met soortgenoten of andere dieren, een insectenbeet of zelfs een abces.. In ieder geval laten deze tekenen zien dat het dringend noodzakelijk is om een dierenarts te raadplegen.
Disfunctie van het urinewegstelsel
Als je kat begint te miauwen en gaatt Terug naar zijn kattenbak, checken of hij kan plassen. Als hij het niet meer kan, betekent dit dat hij last heeft van urinewegobstructie. Dit komt meestal door blaasontsteking of urinestenen. In ieder geval zult u dringend een dierenarts moeten raadplegen, omdat de vitale prognose van uw kat betrokken is.
Tot slot…
Als je ongewoon gedrag, uiterlijk of iets anders op je kleine katachtige waarneemt, hij kan ziek zijn. U wordt daarom sterk aangeraden om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen zodra deze afwijkingen worden ontdekt.
Maak gebruik van de gebruikelijke zorgmomenten om uw kat te inspecteren, we zullen in het bijzonder denken wanneer u voor de neus zorgt of wanneer u de oren van de kat verzorgt.
Zoals vaak gezegd wordt: ” Beter voorkomen dan genezen ». Met andere woorden, het is beter om ziekten te voorkomen dan te wachten tot ze zich manifesteren om ze te bestrijden en uiteindelijk hun levenseinde te beschrijven.
Het wordt daarom aanbevolen dat u regelmatig een katachtige gezondheidswerker raadpleegt voor een gezondheidscheck-up van uw huisdier. Vergeet ook niet om uw kat regelmatig te ontwormen, hem te behandelen tegen externe parasieten (vlooien, teken, luizen) en hem natuurlijk te laten vaccineren.