▷ Hoe weet je of je kat kleintjes verwacht?

Zoals met alle zoogdieren,Zwangerschap is een gevoelige en vrij veel voorkomende periode in het leven van een kat. Het manifesteert zich door enigszins ongebruikelijk gedrag bij het dier, vooral als het de eerste keer is.

Als je plotseling in je kleine haarbal verontrustende houdingen hebt opgemerkt die je eerder niet kende, raak dan niet in paniek: het kan een slechte voor een goed zijn, een zwangerschap!

Voor alle duidelijkheid, we stellen in dit artikel voor van Ontdek de meest onthullende tekenen die u zullen helpen detecteren of uw kat kleintjes verwacht of niet en, indien nodig, om haar voor te bereiden op de geboorte van haar kittens.

De tekenen die laten zien dat de kat zwanger is?

De eerste tekenen van dracht van een kat zijn pas merkbaar vanaf enige tijd na de paring, meestal vanaf de derde of vierde week. Dit zijn voornamelijk de volgende aspecten:

  • Vergroting van de uiers, die optreedt na de derde week.
  • Woeste eetlust: ondanks enkele onregelmatige weigeringen om te eten, eet de zwangere kat veel meer dan normaal, wat een aanzienlijke gewichtstoename van ongeveer een derde van zijn normale gewicht rechtvaardigt.
  • Verwijding en vergroting van de buik.
  • Ochtendmisselijkheid.
  • Gedragsverandering: de kat wordt zachter, moederlijk, solitair en isoleert zichzelf meestal op rustige plaatsen.

U zult echter merken dat deze tekenen niet altijd typerend zijn voor de zwangerschap. Sommige katten kunnen deze tekenen op een bepaald moment in hun groei onschuldig vertonen, vanwege hun ras of identiteitsgedrag. Dus als u deze tekenen bij uw kat detecteert, neem dan contact op met uw dierenarts voor een nauwkeurigere diagnose.

Lees ook:   pinguin speelgoed

Hoe lang duurt de zwangerschap bij katten?

De draagtijd bij katten duurt ongeveer 9 wekenspecifiek tussen 63 en 68 dagen na de paring. Merk op dat het nest ook invloed heeft op de duur van de dracht: hoe groter het nest, hoe langer de zwangerschap zal zijn (een volwassen kat baart gemiddeld 4 kittens per nest, en dit kan oplopen tot 8 kittens).

Krab onder een boomDracht bij katten is verdeeld in 3 belangrijke stadia, een beetje zoals trimesters bij vrouwen. Elke fase duurt 3 weken en vertegenwoordigt een belangrijke periode waarin grote veranderingen plaatsvinden.

Week 1 tot week 3

Deze periode blijft bijna altijd onopgemerkt door de eigenaren, omdat het zich manifesteert door interne verschijnselen bij de kat (dus er zijn geen significante fysieke veranderingen).

6 dagen na de paring dalen de bevruchte eieren af in de baarmoeder van de kat. Implantatie vindt plaats op de 12eÞ dag, en de placenta vormt zich rond de 15eÞ dag. Vanaf 21Þ Overdag bevinden de kittens zich in het embryonale stadium en meten ze ongeveer 2,5 cm. De dierenarts kan al de eerste echografie uitvoeren, die de C-vorm van de embryo’s onthult. Hij kan ze ook voelen door de buik van de kat te palperen en de eerste statistieken te geven over het aantal welpen in het nest.

Week 4 tot week 6

Dit is de fase van grote fysieke veranderingen bij de zwangere kat. Je zult zijn holle rug opmerken, zijn bekken wordt breder en afgerond aan de zijkanten. U kunt ook een vermindering van fysieke activiteit en een toename van dutjes opmerken.

Lees ook:   Hoe gedragen Bombay Cats zich?

Een tweede echo is mogelijk vanaf 28Þ dag, en de dierenarts kan dan nauwkeurig het verwachte aantal kittens geven, die in dit stadium snel groeien en tussen de 3 en 4 cm meten. Een consistent en geschikt dieet voor zwangere kittens of vrouwtjes is daarom vereist om de juiste ontwikkeling van de foetussen te waarborgen.

Week 7 tot week 9

Het is het thuisgedeelte! In dit stadium, meer bepaald vanaf 38Þ Gedurende de dag worden alle sensorische organen gevormd, zodat kittens al geluiden kunnen waarnemen. Het zenuwstelsel, de spieren en vibrissae zijn nog in ontwikkeling. De foetussen beginnen te bewegen in de baarmoeder van hun moeder en maken ongeveer 5 cm.

Op fysiek niveau eet de kat minder vanwege de welpen die haar maag samendrukken, maar ze drinkt veel meer. Ze is erg luidruchtig, likt haar buik en vulva en ligt op haar zij. Ze lijkt moeite te hebben met ademhalen. Ze kamt het huis, op zoek naar een rustige en warme plek: de tijd is nabij, het gezin zal groeien!

Kraampen, de grote dag van de komst van de kittens

na het werpenDit is een zeer pijnlijke tijd voor de aanstaande moeder. Werpen duurt minstens 2 uur en kan oplopen tot 6 uur. Merk op dat als u alle bezoeken aan de dierenarts hebt afgelegd en al zijn voorschriften hebt gevolgd, u zich geen zorgen hoeft te maken: De kat zal in staat zijn om dapper alleen rond te komen. Ga naast haar zitten op de plek die ze heeft gekozen en die je hebt voorbereid op de gelegenheid, om haar te helpen als dat nodig is.

Lees ook:   biri

De eerste weeën vinden ongeveer 2 uur voor de komst van het eerste kitten plaats, maar de tijdsintervallen tussen de aankomst van 2 opeenvolgende kittens variëren meestal tussen 15 en 30 minuten, of zelfs 1 uur in zeldzame gevallen.

Tijdens het werpen neemt de kat een geschikte positie in en duwt hij heel hard. Zodra het kitten eruit is, scheurt ze het membraan dat het bedekt, reinigt het jong door het te likken en snijdt het zijn navelstreng door. Je kunt haar helpen als ze bezig is met het duwen van het volgende kitten. Enige tijd na het werpen wordt een bezoek aan de dierenarts aanbevolen voor het onderzoek van de moeder en welpen.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.