▷ Hoeveel brokjes moet ik aan mijn kat geven?

Zoals je weet is goed eten het begin van geluk! Om uw kat een lang, gelukkig en bevredigend leven te garanderen, is een goed dieet essentieel.

Als u niet genoeg brokjes aan uw kat geeft, zal hij vatbaar zijn voor tekorten en uitgesproken gewichtsverlies. Aan de andere kant, als de kat zich voedt met meer brokjes dan nodig is, zal hij nogal overgewicht hebben, vatbaar zijn voor obesitas en sterk vatbaar voor hart- en vaatziekten.

U zult het begrepen hebben, De dagelijkse hoeveelheid brokjes om uw kat te geven wordt niet willekeurig bepaald als u besluit uw kat te rantsoeneren, wat niet verplicht is.

Waarom het brokjesrantsoen van de kat controleren?

Kitten in het bloeiende grasAfhankelijk van zijn leeftijd, gewicht, grootte, ras, geslacht en activiteitsniveau, heeft de kat zeer specifieke energie- en voedingsbehoeften. Dit betekent dat als uw kat meer energie besteedt dan hij verbruikt aan brokjes, hij onderhevig zal zijn aan gewichtsverlies. Op dezelfde manier, als hij meer brokjes consumeert dan hij nodig heeft, zal hij vatbaar zijn voor overgewicht en obesitas, wat veel hart- en vaatziekten veroorzaakt.

Groothandel Het is belangrijk om de dagelijkse hoeveelheid brokjes van uw kat onder controle te houden, om hem gezond, een lang, gelukkig en vervuld leven te houden als hij dat zelf niet doet.

Hoeveel brokjes moet ik aan de kat geven?

De hoeveelheid brokjes die je je kat moet geven is afhankelijk van zijn energiebehoefte en de calorische waarde van de brokjes. De energiebehoeften van je kleine kat variëren afhankelijk van de leeftijd, het gewicht en de fysieke conditie.

Dus, bijvoorbeeld, een niet-gesteriliseerde, gezonde en actieve volwassen kat heeft elke dag ongeveer 55 kilocalorieën per kilogram nodig. Dit betekent dat als zijn ideale gewicht 5 kg is, hij 5 x 55 kilocalorieën of 275 kilocalorieën nodig heeft.

Dus als u uw kleine katachtige wilt voeden met een brokje met een energiewaarde van 300 kilocalorieën per 100 gram, moet u een dagelijks rantsoen van 90 g ((275/300) x 100 g) voor uw kat reserveren, zodat hij in goede gezondheid en met zijn ideale gewicht leeft.

Lees ook:   10 redenen waarom katten rollen op beton

Indicatieve tabel, hoeveelheid brokjes voor een kat

Voordat u de tafel raadpleegt, moet u er rekening mee houden dat De energiewaarde van brokjes verschilt van merk tot merk. Raadpleeg achteraf altijd de verpakking van het brokpakket.

Als u op zoek bent naar een gedetailleerde tabel voor kittens, vindt u deze in ons artikel De juiste hoeveelheid brokjes voor een kitten.

Gewicht van de kat 2 3 4 5 6
Gecastreerde kat 27 40 53 67 80
Binnenkat 33 50 67 83 100
Actieve chat 37 55 73 92 110
Zeer actieve chat 40 60 80 100 120
Kat aan het einde van de dracht 42 63 83 105 125
Zogende kat 100 150 200 250 300

U zult merken dat we een beetje subtiliteit brengen in onze indicaties voor de zwangere of zogende kat, Het is belangrijk om de op deze momenten niet te rantsoeneren..

Wat zijn de energiebehoeften van de kat?

Zoals eerder vermeld, zijn de energiebehoeften van uw kat afhankelijk van hun gewicht, leeftijd, geslacht en vooral hun activiteitsniveau. Een binnenkat, en dus niet erg actief, heeft dus 50 kilocalorieën per kilogram nodig. Een vrij actieve kat heeft 55 kilocalorieën per kilogram nodig en een bijzonder actieve kat heeft 60 kilocalorieën per kilogram nodig.

Een actieve kat met een gewicht van 5 kilogram heeft 55 kilocalorieën x 5 kilogram, of 275 kilocalorieën, per dag nodig. Merk op dat dit alles alleen geldig is voor een niet-gesteriliseerde, niet-gestage kat, met een normaal gewicht en verstoken van een bepaalde ziekte.

Indicatieve tabel, energiebehoefte voor een kat

Gewicht van de kat 2 3 4 5 6
Gecastreerde kat 80 120 160 200 240
Binnenkat 100 150 200 250 300
Actieve chat 110 165 220 275 330
Zeer actieve chat 120 180 240 300 360
Kat aan het einde van de dracht 125 188 250 315 375
Zogende kat 300 450 600 750 900

Uw kat anders voeren: zelfbediening van voedsel achterlaten

Het is aangeboren bij katten om meerdere keren per dag te eten (meer dan 5 keer per dag) om aan zijn dagelijkse energiebehoeften te voldoen. Hij is een geboren snacker!

Het is zelfs wetenschappelijk bewezen datEen kat die zijn dagelijkse brokrantsoen in één keer consumeert, is meer vatbaar voor overgewicht en obesitas dan een kat die dezelfde hoeveelheid brokjes consumeert, verdeeld over meerdere maaltijden.

De meest effectieve manier om je haarbal te voeden is dus om laat hem brokjes in zelfbediening omdat hij op deze manier kan eten zoals hij wil.

Hiervoor, omdat brokjes lang houdbaar zijn en niet verslechteren bij langdurig contact met lucht, kunt u al het dagelijkse rantsoen van uw kat in zijn kom doen of een brokdispenser in silo of zwaartekracht gebruiken, die hij in zijn eigen tempo kan eten.

Lees ook:   Schurft bij katten: oorzaak, symptomen & genezing in 60 karakters

Hoewel de meeste katten weten hoe ze moeten rantsoeneren, Sommigen hebben het moeilijk, deze katten genaamd veelvraten consumeren meer brokjes dan ze nodig hebben, allemaal heel snel. Dit heeft het effect dat ze groter en uiteindelijk zwaarlijvig worden. Dus als je een vraatzuchtige kat hebt, zou het ideaal zijn om te kiezen voor een automatische brokdispenser om het beter te rantsoeneren.

Je kat goed voeden is hem ook goede brokjes geven

Inderdaad, niet alle brokjes zijn gelijk gemaakt, de ideale brokjes moeten perfect zijn aangepast aan het vleesetende dieet van uw kat en hem voorzien van alle energie en voedingsstoffen die hij nodig heeft, in goed gedefinieerde verhouding.

Je vindt op de markt een veelheid aan soorten en merken brokjes. Echter, alleen premium brokjes zonder granen en zonder hoog gehalte onder andere peulvruchten garanderen u zo’n hoog niveau van eis. Je vindt ze alleen in gespecialiseerde winkels, fysiek of online.

Graanvrije brokjes voor volwassen katten normale activiteit en kittens Bekijk meer in de winkel

Kroketten Ultra Premium volwassen katten normale activiteit

Graanvrij en glutenvrij, deze premium brokjes zijn samengesteld uit 70% grondstoffen van dierlijke oorsprong en 30% groenten en fruit. Hoewel geschikt voor volwassen katten, bevatten deze brokjes ook veel voedingsstoffen die essentieel zijn voor de groei, vitaliteit en ontwikkeling van het kitten (zoals DHA). Kortom, een compleet, uitgebalanceerd en gezond voer voor katten en kittens.

➡️ Haal zo snel mogelijk het meeste uit uw eerste bestelling ⬅️

Om preciezer te zijn, in het algemeen moeten de perfecte brokjes zoveel mogelijk dierlijke eiwitten bevatten (minstens 40 tot 50% vlees, gevogelte of vis) en zo min mogelijk koolhydraten (noodzakelijk minder dan 20%), het ideaal is zonder granen. Bovendien, om mogelijke gezondheidsproblemen (gerelateerd aan overmaat of tekort) te voorkomen, moeten de brokjes een specifieke inname van dierlijke vetten (tussen 15 en 25%) en mineralen (niet meer dan 0,1% magnesium, ongeveer 1% fosfor en tussen 1 en 3% calcium) hebben.

Merk op dat merk te bekend of distributeurs die in de supermarkt worden verkocht, moeten worden vermeden, tenzij het zonder ontbijtgranen is gespecificeerd.

Evenzo wordt brokjes die door dierenartsen worden verkocht niet altijd aanbevolen, omdat sommigen geld ontvangen van Sommige brokfabrikanten om hun product onder de aandacht te brengen, ongeacht hun kwaliteiten.

Wanneer moet je variëren in de hoeveelheid brokjes die je moet geven?

De voedingsbehoeften van een kat en dus de hoeveelheid brokjes die moet worden toegediend, variëren afhankelijk van zijn leeftijd, gewicht, activiteitsniveau en fysieke conditie.

Tijdens de groei van de kat, kitten, volwassene en senior

Kitten in doosDe kat jonger dan een jaar groeit en heeft speciale behoeften om te zorgen voor een goede ontwikkeling van zijn botten, spieren en organen.

Lees ook:   Waarom smult mijn kat van mijn vingers?

Vanaf de volwassenheid tot ongeveer 11 jaar heeft de kat stabiele voedingsbehoeften, die sterk afhankelijk zijn van zijn levensstijl.

Na de leeftijd van 11 jaar begint de kat ouder te worden en ziet hij zijn activiteitsniveau dalen. Als gevolg hiervan nemen zijn energiebehoeften af en neemt zijn behoefte aan eiwitten en bepaalde specifieke voedingsstoffen toe.

Tijdens speciale momenten

Zwangerschap, borstvoeding, sterilisatie en zelfs ziekte zijn factoren die de voedingsbehoeften van uw kat aanzienlijk verstoren. Inderdaad, in vergelijking met een binnenkat heeft een zwangere kat 25% hogere energiebehoeften, terwijl een zogende kat 3 keer hogere caloriebehoeften heeft.

Aan de andere kant ziet een gesteriliseerde kat zijn activiteitsniveau dalen en zijn caloriebehoeften met ongeveer 20% afnemen. In dit specifieke geval, om uw kat niet te frustreren, in plaats van de hoeveelheid brokken te verminderen, wordt het aanbevolen om te kiezen voor caloriearme brokjes die specifiek zijn voor gesteriliseerde katten. Tot slot, voor een kat met een bepaalde aandoening, raadpleegt u uw dierenarts, die u kan begeleiden bij de optimale dosering brokjes.

Afhankelijk van het gewicht en het activiteitsniveau van de kat

De hoeveelheid brokjes die je je kat moet geven, hangt ook af van zijn ideale gewicht en zijn activiteitsniveau. Dus als volgens zijn leeftijd, ras en geslacht het ideale gewicht van uw kat 5 kg is en de laatste is Actief, zijn energiebehoeften zijn 275 kilocalorieën. De hoeveelheid brokjes die moet worden toegediend, is afhankelijk van de energiewaarde van het voedsel. Dus voor een brok met een calorische waarde van 300 calorieën per 100 gram, is de hoeveelheid brokjes die je aan je kleine katachtige moet geven (275/300) x 100 gram, of 90 gram.

3 regels om niet te vergeten over het voeren van de kat

Kat met brokjes en komBij het voeren van uw kattenbrokken moet u deze 3 fundamentele regels in gedachten houden: de kat moet vaak en in kleine hoeveelheden eten, hij moet te allen tijde water beschikbaar hebben en hij mag niets eten.

De kat is een geboren snacker: hij eet weinig, maar vaak

Vanwege zijn kleine maag zal de kat moeite hebben met het doorslikken van grote hoeveelheden brokjes. Dus zijn ideale manier van eten is zelfbediening, waardoor hij meerdere keren per dag kan eten zoals hij wil.

De kat die met brokjes wordt gevoerd, moet absoluut water beschikbaar hebben

De brokjes zijn een droogvoer, dus verstoken van water. Dus, om elk risico op niersteenvorming en de ontwikkeling van andere ziekten van het urinewegstelsel te voorkomen, moet u er absoluut voor zorgen dat uw kleine katachtige voldoende en permanent beschikbaar water heeft. Hiervoor zou een accessoire zoals een waterfontein ideaal zijn.

Voedsel dat goed voor je is, hoeft niet goed te zijn voor kitty

Houd er tot slot altijd rekening mee dat niet alles wat goed voor je is, ook goed is voor je kat. Integendeel, sommige van je favoriete voedingsmiddelen of traktaties kunnen je kat vergiftigen of zelfs doden. Deze omvatten chocolade, vleeswaren, voedsel dat te zout of te vet is, …. Daarom moet je je overgebleven voedsel nooit aan je 4-poots vriend geven.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.