▷ Is het gebruik van feromonen tegen kattenaandoeningen effectief?

Gedragsstoornissen gerelateerd aan kattenferomonen, veroorzaakt door verschillende menselijke stoornissen, komen steeds vaker voor. Dit type aandoening vereist dat passende maatregelen worden genomen om effectief te handelen wanneer de kat te veel lijdt.

Gesynthetiseerde feromonen die fungeren als vervangende feromonen kunnen worden gebruikt om gedragsstoornissen te bestrijden, om een klimaat te corrigeren of opnieuw in evenwicht te brengen dat vaak gecompliceerd is voor de kat. Maar pas op, feromonotherapie, Het gebruik van synthetische feromonen moet worden gebruikt nadat u hebt begrepen hoe de kat reageert en werkt op deze producten.

Laten we samen eens kijken wat wordt bedoeld met kattenferomonen, in welke gevallen vervangende feromonen voor katten zoals Feliway moeten worden gebruikt en vooral hoe je ze goed kunt gebruiken, zodat je metgezel op zijn best is.

Inhoudsopgave

Cat feromoon of synthetisch feromoon: definitie en principe

Synthetische feromonen zoals die je bij het merk Feliway kunt vinden, zijn niet geen stoffen die van nature door de kat worden geproduceerd, dit zijn synthetische verbindingen die in het laboratorium worden geselecteerd en vervaardigd.

Kat voelt een merktekenMeestal zijn ze speciaal geselecteerd en ontworpen vanwege hun kalmerende effect op een groot aantal katten, niet alle katten nemen ze op dezelfde manier waar. Sommigen zullen het rustgevende effect waarnemen, anderen negeren het volledig en anderen zijn van mening dat er een andere kat in hun territorium is. De kat neemt deze feromonen in ieder geval niet als zijn eigen.

Dit type product wordt gevonden in een laboratorium in de vorm van een spray of diffuser om een heel appartement of huis te behandelen. In Feliway-producten, waarbij alleen hij als voorbeeld wordt genomen, vinden we de volgende synthetische feromonen die worden gebruikt:

 • De F3-fractie wordt gesynthetiseerd in het product Feliway Classic en daarom gebruikt om een positief teken naar de kat te sturen.
 • De C.A.P. die in Feliway Friends wordt gebruikt, is een kalmerend feromoon, geproduceerd door de moeder wanneer kittens worden geboren en om hen te helpen zich veilig te voelen.
 • De F.I.S. gebruikt in Feliscratch die wordt gebruikt om de gebieden te markeren waar de kat krabt.
Lees ook:   kattennet transparant

Om precies de rol van deze feromonen te begrijpen en of ze echt effectief zijn, ga je naar het einde van het artikel.

Opmerking: De wetenschappelijke gemeenschap en die van dierenartsen bieden momenteel geen consensus over de totale effectiviteit van al deze synthetische moleculen die in dit type product worden gebruikt.

Situaties waarin vervangende feromonen voor katten kunnen worden gebruikt

Synthetische feromonen Voor ontvankelijke katten en bij wie dit geen extra stoornis veroorzaakt, kan dit zeer nuttig zijn. Om de kat in bepaalde situaties te kalmeren, waaronder samenwonen tussen katten, stressproblemen te behandelen, urinemarkering uit de kattenbak te verminderen en de beweging van de kat te vergemakkelijken.

Om samenwonen tussen katten te vergemakkelijken

KattengevechtenDe kat is van nature solitair, dus de komst van een andere kat in dezelfde omgeving als een andere kan soms problematisch zijn als hij niet goed is voorbereid. Wanneer je thuis meerdere katachtigen hebt, moet je oorlogen en ruzies tussen hen verwachten, sommige uitwisselingen van klauwen zijn normaal in dominantierelaties. Maar als het dagelijks degenereert, moeten we handelen.

Vervangende feromonen kunnen een oplossing zijn om het samenwonen tussen katten te vergemakkelijken. Deze feromonen die vulgair kalmerend fenomeen worden genoemd, worden gesynthetiseerd om een soort emotionele band tussen verschillende individuen te creëren en hun relaties te ontspannen.

Maar wees voorzichtig in dit geval, blijf waakzaam tijdens het eerste gebruik van een diffuser, Feliway bijvoorbeeld, met uw huisdieren. Deze kunstmatige feromonen worden niet geproduceerd door de twee katten. Daarom kunnen beide dieren het ook beschouwen als een derde kat die ze niet kunnen zien. Hier zal het gewenste effect niet optreden en in het slechtste geval de situatie verergeren. Het zal dan nodig zijn om de echte oorzaak van het probleem te vinden, om de bron te behandelen en niet de gevolgen.

Om een angstige of gestreste kat te kalmeren

Over het algemeen zijn katten erg gevoelig voor beweging ent geuren om hen heen, die hen vaak kunnen stressen, storen, een beetje nerveus of geagiteerd maken. Om dit probleem op te lossen, repliceren synthetische feromonen de kalmerende feromonen die van nature door een kat worden uitgestoten wanneer deze gelukkig, zelfverzekerd, kalm en in een staat van onmiddellijk welzijn is.

Dankzij deze feromonen kan het mogelijk zijn om uw kat te kalmeren en te ontspannen tijdens het reizen of het radicaal veranderen van de omgeving. Spuit de substantie eenvoudig op zijn speelgoed, zijn slaap of zijn reismand, zodat de kat elke vorm van stress of nervositeit achterlaat.

Om urinewegmarkeringen te verminderen

Niemand wil naar huis gaan en kattenurine ruiken. Meestal gebeurt dit bij katten die niet gecastreerd zijn en daarom de neiging hebben om hun urinesporen overal in huis achter te laten (bank, tapijt, enz.) om hun territorium af te bakenen.

Lees ook:   Katten en aardbeien: een smakelijke combinatie?

De kat heeft graag controle over zijn omgeving en zijn persoonlijke ruimte. Als hij het gevoel heeft dat hij de controle over zijn territorium verliest, dat zijn geur verdwijnt, zal hij willen plassen en daarom bepaalde feromonen uitstoten om dit te corrigeren.

Om urinemarkeringen te verminderen of zelfs permanent te elimineren, kan het nuttig zijn om synthetische feromonen te spuiten op plaatsen waar uw kat graag verblijft. Dus elke keer dat hij passeert, zal hij de geur van de substantie ruiken, wat hem dat gevoel van veiligheid en comfort zal geven en zijn drang om je huis met zijn urine te markeren zal verminderen.

Dit type product is niet wonderbaarlijk En zelfs na het gebruik van feromonen, wil de kat misschien constant uw huis blijven markeren met zijn urine. Het zal dan nodig zijn om de echte oorzaak van het probleem te vinden, om de bron te behandelen en niet de gevolgen.

Tijdens transport of reis

Zoals hierboven vermeld, zijn katten erg gehecht aan de omgeving en de omgeving om hen heen. Wanneer ze worden opgeroepen om te bewegen, te bewegen of te reizen, kunnen ze gestrest of zelfs agressief zijn. Wanneer u thuis een kat heeft en van plan bent om lange afstanden af te leggen, is het noodzakelijk en zelfs essentieel om deze reis voor uw kat voor te bereiden.

Kalmerende feromonen kunnen in dit geval van groot nut zijn naast andere technieken die eerst moeten worden gedaan. Besproei eenvoudig de reismand van uw kat met deze stof, zodat hij zich veilig, minder nerveus en gestrest voelt.

Vormen synthetische feromonen zoals Feliway een gevaar voor uw kat?

Verdrietige kattenangstFeliway is samengesteld uit synthetische feromonen waarmee uw kat zijn comfort kan verbeteren tijdens een staat van stress of nervositeit en andere gedragsstoornissen die niet het gevolg zijn van een gezondheidsprobleem of een diepere gedragsstoornis.

Het gebruik van Feliway wordt meestal gedaan met behulp van een spray spray of een elektrische diffuser aangesloten op een stopcontact in een kamer.

De synthetische stoffen die Feliway produceert zijn voor zover wij weten zonder risico voor de gezondheid van uw kat, geen risico op vergiftiging bij correct gebruik, geen risico op allergie of andere vorm van reactie.

Er moeten drie nuances worden aangebracht voor het welzijn van uw kat!

 1. Synthetische feromonen zoals die je in deze flessen vindt, zijn niet die van je kat. Uw kat kan ze daarom als vreemd beschouwen en in plaats daarvan de effecten van zijn gedragsproblemen, stress, frustratie etc. vergroten.
 2. Het gebruik van een elektrische feromoonverspreider kan eenvoudigweg geen effect hebben op uw kat, niet alle katten zijn ontvankelijk voor deze moleculen.
 3. Door feromonen voor katten te gebruiken, behandelt u alleen de gevolgen van het probleem van uw kat, u lost de oorzaak van het probleem op geen enkele manier op. Als dit type product voor uw kat werkt en u stopt met het gebruik ervan, zullen de aandoeningen terugkeren voor het ongeluk van uw kat.

Om goed te reageren in geval van problemen met Feliway en het bedrijf

Als u merkt dat uw kat niet ontvankelijk is voor het product van Feliway of een ander merk, moet u stoppen met het gebruik ervan.

Lees ook:   dieetvoer katten

Vanaf het begin van het gebruik van dit type product U moet uw kat, kitten of katten observeren. Is hij geagiteerder dan normaal? Lijkt hij heel kalm, alsof hij gedrogeerd lijkt? Verstopt hij zich? enz.

Als een gedragormal treedt op, u moet de verspreiding van het product stoppen, Reinig voorwerpen besproeid met spray en zoek vooral naar de ware oorzaken van de aandoening van uw kat.

Zoals het beroemdste merk van producten zegt, kalmeren feliway’s natuurlijke feromonen de kat en veel winkels plaatsen zich op de marketing van dit product zoals Medpets hierboven vermeld. Feliway heeft een assortiment producten dat zeer breed is.

Feliway Classic FeromonenHet Feliway assortiment bestaat dan ook uit producten aangepast aan 3 situaties, stress in het algemeen, conflicten tussen katten en krabproblemen op muren etc.:

 • Feliway Classic in diffuser en Feliway Classic in spray
 • Feliway Friends als omroepster
 • Feliscratch in pipet

De Feliway Friends en Feliway Classic elektrische diffusers moeten worden aangesloten op een kamer waar uw kat het grootste deel van zijn tijd doorbrengt (een diffuser beslaat een oppervlakte van ongeveer 70 m²) gedurende minimaal een maand (een diffuser wordt opgeladen om een maand mee te gaan).

Feliway Spray en Feliscratch pipet moeten worden gebruikt op de doorgangsgebieden van uw huisdier (meubelhoeken, deurhoeken, tapijten, banken, enz.)  en naar zwerfvuil. Het moet systematisch worden besproeid in gebieden van markering, krabben en op plaatsen of voorwerpen die de kat tegenkomt. Je moet de spray ongeveer drie keer per week spuiten, op verschillende locaties om niet slechts één bron van emissie van deze feromonen op de objecten te creëren.

De natuurlijke feromonen van de kat: presentatie en werking

Op een eenvoudige en picturale manier zijn kattenferomonen natuurlijke chemische stoffen die een bepaalde goed gedefinieerde geur afgeven, voor mensen hebben ze geen geur, we nemen ze niet waar.

Ze stellen het dier in staat om te interageren met zijn omgeving en om specifiek gedrag te creëren of uit te lokken bij een soort (dier van dezelfde soort).

Feromonen worden uitgescheiden door:

 • De jugale en periorale klieren, die worden gevonden rond de lippen, kin, net boven de ogen en wangen.
 • De oorklieren bevinden zich in de richting van de uitwendige gehoorgang die zeer rijk is aan talgklieren en apocriene zweetklieren.
 • klieren, gelegen in het anogenitale gebied.
 • De podale klieren, die zich ter hoogte van de benen tussen de pads bevinden.

De kat zet feromonen af door zijn klieren door zijn hoofd op de te markeren voorwerpen te wrijven, krabben met zijn poten of door kleine urinestralen.

Katten zijn gevoelig voor feromonen dankzij hun vomeronasale orgaan of Jacobson’s orgaan aan de onderkant van de neus. Het dier heeft slechts een kleine hoeveelheid chemische deeltjes nodig om te reageren.

Kat ruikt met zijn neus

Er zijn ongeveer 40 verschillende moleculen in de afscheidingen van de klieren van de kat, waarvan er dertien aanwezig zijn in alle kattenrassen. Er zijn 6 soorten fracties die door katten worden gebruikt om te communiceren met bijbehorende gedragseffecten. Ze heten F1, F2, F3, F4, F5, de rollen van F2, F3 en F4 zijn echter alleen bekend..

 • F2-feromonen: dit zijn de feromonen die worden uitgezonden tijdens perioden van hitte, dus uitgestoten tijdens seksuele opwinding, katten zijn zeer ontvankelijk voor hen, evenals ongecastreerde mannetjes.
 • F3 feromonen: deze feromonen fungeren als een echte kaart voor de kat, ze deponeren ze om hun passage te markeren, waarschuwen andere katten voor hun emotionele toestand, een echte schat aan informatie tussen twee katten. De emissie van de F3-fractie is ook een onthulling van de emoties van de kat, omdat in stressvolle situaties gezichtsmarkering de neiging heeft te verdwijnen ten gunste van urinemarkering.
 • F4 feromonen: dit zijn de feromonen die de staat van agressiviteit van de kat sterk reguleren. Het is een vertrouwd feromoon, dit feromoon wordt afgezet op katten die als vrienden worden herkend.

Punten op feromonen algemeen bekend als C.A.P en F.I.S

Deze twee derivaten van geur of feromonen zoals ze heel vulgair genoemd kunnen worden, zijn dat niet echt.

 • De CAP die we op de Feliway Friends vinden is geen rustgevend feromoon, in de wetenschappelijke artikelen die we hebben geraadpleegd zijn er geen kalmerende feromonen, het zal de F2-fractie op de hoofdlijnen benaderen, maar cDat is het niet.
 • Het FIS, dat wordt gevonden op Feliway’s Feliscratch, is vergelijkbaar met een verbinding die aanwezig zou kunnen zijn in de F3-fractie.

Het is erg belangrijk op te merken dat deze stoffen ontwikkeld door CEVA Animal Health, die Feliway en zijn varianten produceert, zeer slecht bekend en zijn niet onderzocht door wetenschappelijke instanties die onafhankelijk zijn van CEVA Animal Health.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.