▷ Katten en Vikingen, een intiem verbonden geschiedenis!

De oorsprong van Noorse boskatten is nauw verbonden met de geschiedenis van de Vikingvolkeren. Je zult je zeker afvragen op welk niveau van de geschiedenis van de Vikingen deze beroemde katten tussenbeide komen!

Verschillende onderzoekers hebben de vraag bestudeerd en de antwoorden komen geleidelijk aan naar voren. Weet vanaf het begin dat in Noorse mythologie Net als in de geschiedenis van de Scandinavische volkeren zelf, neemt de kat een belangrijke plaats in.

Katten in de Noordse mythologie

In de Noordse mythologie. Er wordt gezegd dat Freyja, de godin van liefde en vruchtbaarheid, een strijdwagen liet trekken door 2 grote katten; Misschien Noorse boskatten of Norsk skogkatt genoemd?. En om de goede genaden van deze godin te krijgen, toen ze passeerde, moest iedereen een kom melk voor haar deur zetten, zodat haar katten het konden drinken.

Het verhaal gaat dat de kat van Utgard-Loki zo groot was dat Thor, de god van donder en oorlog, hem niet optilde. Dit lijkt misschien absurd om aan boord te primen. Maar je moet weten dat de katten van de Vikingen niets te maken hadden, in termen van corpulentie, met de huiskatten die we vandaag kennen.

Freyja en haar twee katten Thófnir en Högni
Freyja’s strijdwagen getrokken door twee blauwe katten Thófnir en Högni

De associatie van katten met de godin Freyja zou zelfs een traditie van dat jonge getrouwde vrouwen een kat aangeboden krijgen om geluk en bescherming te brengen aan het jonge huis.

Deze verhalen uit de Scandinavische mythologie zijn niet de enige die over katten praten. Er zijn nog verschillende andere waar katten een prominente plaats hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval voor het verhaal van “Lord Peter” dat de heldendaden vertelt die een feeënkat uitvoert voor zijn zeer arme meester.

Lees ook:   Top 150 oude man kattennamen: schattige ideeën voor je bijzondere kat

Katten in de vikinggeschiedenis

Vikingdorp aan de rivier

Onderzoekers zeggen dat katten zijn de geschiedenis van de Vikingen binnengegaan vanaf het moment dat ze begonnen met landbouwactiviteiten. Eva-Maria Geigldans benadrukte in een onderzoek naar het DNA van het oude kattenras de plaats die katten hadden in Viking-landbouwgemeenschappen.

Inderdaad, graanteelt trok knaagdieren aan en tegelijkertijd trokken knaagdieren wilde katten aan. Katten hielden knaagdieren vervolgens heel ver van gewassen.

De Vikingen genoten zeker van dit soort samenwerking zoals op andere plaatsen in de wereld. Het is om deze reden dat ze katten aan boord van hun drakkars begonnen te dragen. Het doel hier was om voedselvoorraden te beschermen tegen aanvallen van knaagdieren. Het zou kunnen dat met de explosie van het aantal katten, de Vikingen sommigen van hen hebben gedood om de vacht te gebruiken.

In verschillende begrafenissen uit de Vikingtijd in Noord-Duitsland en Denemarken zijn kattenbotten gevonden die zeker hun eigenaar vergezellen of geofferd om hem op zijn reis te vergezellen.

Nog er zijn nog steeds vragen over de oorsprong van de domesticatie van katten door de Vikingvolkeren. Hoewel het onduidelijk is, geloven sommige onderzoekers dat de eerste “Noorse” katten door de Vikingen van Egypte naar de Oostzee werden gebracht.

Andere artikelen over dit onderwerp