▷ Maine Coon: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijzen

Met een gemiddeld gewicht van 8 kg en tot 14 kg, alles voor een hoogte van ongeveer 1 meter hoog, de Maine Coon is zonder twijfel de grootste huiskat ter wereld.

Ondanks zijn reusachtige uiterlijk is het een zachtaardig, vredig en aanhankelijk dier, daarom wordt het vaak een vredige kolos of zachte reus genoemd.

Oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, bevindt de Maine Coon zich nu in poleposition van de Franse kattenpopulatie geregistreerd in de LOOF, met zijn meer dan 7000 registraties, waardoor het de favoriete raskat van de Fransen is.

Als je echter een Maine Coon wilt adopteren, moet je hem een omgeving garanderen die bevorderlijk is voor zijn ontwikkeling, evenals een minimum aan zorg die specifiek is voor zijn ras, en vooral veel tederheid en liefde. Hieronder vindt u alles wat u moet weten over deze gigantische haarbal, evenals alle voorwaarden waaraan moet worden voldaan om hem gelukkig te maken.

De Maine Coon in video

De ideale kat voor wie?

Met zijn mooie uiterlijk, zijn gedrag van “kattenhond” en zijn extreem sociale karakter, geniet de Maine Coon van het gezelschap van andere dieren en dat van kinderen en ondersteunt hij eenzaamheid niet. Dit maakt het bijzonder geschikt voor gezinnen.

Vanwege zijn grote formaat en jachtinstinct heeft hij echter veel ruimte nodig om stoom af te blazen. Dus, de Maine Coon is meer geschikt om in een huis met tuin te wonen in plaats van in een appartement, als je eenmaal deze dingen over de Maines Coon weet, zul je zijn als het een kat voor je is.

Oorsprong en geschiedenis van de Maine Coon

Volgens sommige geruchten is de Maine Coon het resultaat van de kruising tussen een kat uit de staat Maine in de Verenigde Staten en een wasbeer. Maar dit is genetisch en biologisch onmogelijk.

In feite is de Maine Coon inderdaad inheems in de Verenigde Staten, maar is eerder een mengsel van inheemse katten met Angora-katten geïmporteerd door Europese kolonisten in de 19e eeuw.Þ eeuw. De eerste Maine Coon (voorheen Maine Cat genoemd) die geschiedenis schreef was een zwarte witte kat, in 1886. Pas in 1976 landde de eerste Maine Coon in Europa, in Duitsland. Deze gigantische kat kwam pas in de jaren 80 in Frankrijk aan.

Fysieke kenmerken van de Maine Coon

Kitten Maine Rode Coon

De Maine Coon heeft een iets concaaf middelgroot hoofd in profiel, een licht uitpuilend voorhoofd en hoge jukbeenderen. Zijn neus is breed en zijn snuit vierkant. Enigszins ovaal van vorm, kunnen zijn grote ogen alle mogelijke kleuren hebben. Relatief breed en groot aan de basis, zijn oren hoog op het hoofd gefixeerd en eindigen in een puntig en behaard uiteinde (zoals bij een lynx).

Lees ook:   7 mogelijke redenen waarom mijn kat aan mij knabbelt

Bovendien heeft deze typische Amerikaanse kat met een groot, lang en rechthoekig lichaam een zwaar bot en krachtige spieren. In staat om 14 kg te bereiken voor 1 meter hoog, is dit ongetwijfeld de grootste kat ter wereld. De poten zijn van gemiddelde lengte, rond, breed en met haren tussen de vingers.

Breed aan de basis, de staart is lang en taps toelopend aan het einde, allemaal bedekt met overvloedige en lange haren. Ten slotte is de vacht van de Maine Coon dicht en zijdeachtig, met zachte, fijne en enigszins olieachtige en waterdichte ondervacht, waardoor de vacht geschikt is voor alle weersomstandigheden. Met uitzondering van kleuren als lila, colourpoint, chocolade, fawn en cinnamon zijn alle kledingkleuren toegestaan.

Maine Coon gedrag

Ondanks zijn imposante omvang, de Maine Coon is een zeer kalme, zachte en aanhankelijke kat, daarom wordt het een zachte reus of een vredig gevaarte genoemd. Begiftigd met een grote intelligentie, is deze kat erg nieuwsgierig, erg sociaal en erg speels. We kunnen hem zelfs leren om ballen terug te brengen! Dit is de meeste hond van alle katten.

Zijn aanhankelijke karakter stelt hem in staat om samen te leven met honden en andere huisdieren, maar ook om te genieten van het gezelschap van kinderen. Aan de andere kant maakt het hem een kat die eenzaamheid niet waardeert. De Maine Coon is daarom een perfecte kat voor het gezinsleven!

Health and Care bij Maine Coon

Vanwege de sterke inteelt die zijn ras kenmerkt, is de Maine Coon een kat die vatbaar is voor veel merfelijke, aangeboren en genetische aladieën. Bovendien heeft het met zijn lange haar speciale zorg nodig.

Ziekten die specifiek zijn voor Maine Coon

De Maine Coon is bijzonder gevoelig voor ziekten zoals heupdysplasie, feline hypertrofische cardiomyopathie, polycystische nierziekte en spinale musculaire atrofie. Heupdysplasie is een ziekte die over het algemeen honden treft (de Maine Coon is het enige kattenras dat door deze ziekte is getroffen) die zich manifesteert als een misvorming van het heupgewricht, wat leidt tot het geleidelijk verdwijnen van kraakbeen.

Feline hypertrofische cardiomyopathie is hartfalen met genetische oorzaken, maar kan ook worden gekoppeld aan een dieet met weinig aminozuren. Polycysteuze nierziekte is een ziekte die zich manifesteert door het verschijnen van cysten die disfunctie van de nieren veroorzaken. Ten slotte is spinale musculaire atrofie een ziekte die zenuwcellen aanvalt, wat resulteert in spierzwakte en atrofie.

Speciale zorg voor de Maine Coon

Naast preventieve en curatieve zorg die aan alle katten moet worden toegediend (in dit geval vaccins, ontworming, behandeling tegen tekenvlooien en luizen), moet u speciale voorzorgsmaatregelen nemen om de kans te minimaliseren dat uw Maine Coon een van de ziekten ontwikkelt waarvoor het vatbaar is.

Lees ook:   Kat-ontmoedigende essentiële oliën voor aanrecht

Bovendien moet je het vanwege zijn morfologie en lang haar meerdere keren per week borstelen, om te voorkomen dat zijn mooie vacht knopen bindt en dood haar inneemt op het moment van verzorging. Vooral tijdens de rui, vooral in de zomer en het voorjaar, moet je het elke dag borstelen.

Abonneer u op een mutual voor uw Maine Coon

Zoals eerder vermeld, wanneer u een Maine Coon adopteert, is het risico dat hij een erfelijke ziekte ontwikkelt niet nul. Bij ziekte of zelfs ongeval kunnen de kosten van zorg oplopen tot honderden of zelfs duizenden euro’s. Dit is de reden waarom om de beste gezondheidszorg voor uw gigantische kat te garanderen, u een ziektekostenverzekering voor uw Maine Coon moet afsluiten. Kies voor de lidmaatschapsformule die het beste bij uw Maine Coon past, en vooral die zorgt voor bijna alle ziekten die specifiek zijn voor uw huisdier.

Heeft de Maine Coon een specifiek voedsel nodig?

Over het algemeen moeten we aan één ding denken, katten hebben geen voedsel nodig dat is aangepast aan hun ras. Met andere woorden, het dieet van katten is hetzelfde, ongeacht hun ras, zelfs als veel voedselmerken op hun verpakking “speciaal Maine Coon-voedsel” weergeven, hier moet het in een marketingbelang worden begrepen om altijd meer te verkopen.

Zoals veel eigenaren of toekomstige eigenaren vraagt u zich af welk voedsel u moet kiezen voor uw Maine Coon, volwassene of kitten. Weet dat de ideale maaltijd voor uw Maine Coon vrij eenvoudig is, het moet gewoon perfect passen bij het strikte carnivore dieet, dat wil zeggen rijk aan vlees of vis, zonder granen, met een minimum aan peulvruchten zoals gewicht of aardappel, en met een beperkt vetgehalte.

Om preciezer te zijn en je de brokjes of de paté van je kleine katachtige te laten kiezen, moet het perfecte voedsel voor je Maine Coon zijn:

  • Minimaal 50 tot 70% vlees of vis.
  • Een vetgehalte variërend tussen de 15 en 25%.
  • Een niveau van 1 tot 3% calcium.
  • Ongeveer 1% fosfor.
  • Een magnesiumgehalte van minder dan 0,1%.

Om u uren van onderzoek lezen en proberen te ontcijferen van de etiketten te besparen, moet worden begrepen dat alleen een premium of geannoteerde brok zonder ontbijtgranen aan al deze vereisten voldoet. We kunnen merken als Orijen, Acana, Taste of the Wild en onze favorieten bij Univers Chat noemen, de True Instinct brokjes waar onze kat dol op is.

Merk echter op dat de Maine Coon een dikmakende kat is als het geen significante fysieke activiteit heeft, vooral als het een appartement Maine Coon is. Zorg er dus voor dat u uw gewicht in de gaten houdt en uw dieet dienovereenkomstig aanpast.

  • Als u een Maine Coon kitten heeft, rantsoeneer het dan niet en laat het zijn vulling eten met altijd brokjes en water beschikbaar. Dit advies geldt ook voor volwassen katten die in staat zijn zichzelf te beheersen.
  • Rantsoeneer uw kat alleen als hij veel aankomt, volgens de aanbevelingenAndations van de fabrikant van de voeding.
Lees ook:   wild spirit

Dus om af te sluiten over het aspect van het dieet van uw Maine Coon, kiest u voor premium brokjes die de richting van een uitgebalanceerd dieet voor de kat gaan en de hoeveelheid voedsel al dan niet aanpassen aan het gewicht of de levensstijl.

Welk budget om een Maine Coon te hebben?

De kosten van het kopen van een Maine Coon variëren sterk van kat tot kat. Het hangt af van het geslacht, de naleving van rasnormen, de stamboom van de ouders van het dier, de reputatie van de fokker, de leeftijd van de kat, de kleur en vele anderen.

Dus, als u een Maine Coon wilt kopen, tel dan:

  • Tussen de 450 en 1700 euro voor een reu
  • Tussen de 500 en 1700 euro voor een vrouwtje.

Accessoires aangepast aan de Maine Coon

Zoals alle katten heeft de Maine Coon een set accessoires nodig om gelukkig en voldaan te zijn. Deze omvatten 2 kommen voor voedsel en water (of een brokdispenser en een waterfontein), een toilethuis, speelgoed, accessoires voor verzorging, een krabpaal, een kattenluik, een toilethuis, …

Bij het verwerven van een Maine Coon-kitten moet u er altijd rekening mee houden dat het op volwassen leeftijd een gemiddeld gewicht van 8 kg heeft en zelfs 14 kg kan bereiken, voor een hoogte van ongeveer 1 meter. Alle accessoires van uw grote kat moeten dus worden gekocht, rekening houdend met deze parameters. Kies bijvoorbeeld voor je gigantische haarbal voor een speciale Maine Coon XXL krabpaal, stabiel en sterk, perfect aangepast aan zijn grootte en gewicht.

Goodies voor Maine Coon liefhebbers

Foto’s van Maine Coon

Waar adopteer je een Maine Coon?

De beste manier om een Maine Coon in goede gezondheid en perfect aangepast aan de normen van het ras te verkrijgen, is door naar een erkende fokker te gaan. Je kunt ze echter ook vinden in een dierenwinkel of asiel, maar de kwaliteit is niet altijd zo gegarandeerd.

Tot slot is het ook mogelijk om ze van een individu te adopteren, maar het wordt sterk aanbevolen om alleen met mensen om te gaan die je kent, om niet (indirect en onbedoeld) deel te nemen aan dierenhandel.

Andere artikelen over dit onderwerp

Abessijn: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Mumbai: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

American Bobtail: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Russian Blue: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Siberisch: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Highland Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Sphynx: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Scottish Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Perzisch: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

De kartuizer: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.