▷ Mijn kat heeft de hik, is dit normaal? Moeten we ons zorgen maken?

Net als mensen kunnen onze katachtige metgezellen gevoelig zijn voor de hik. Als je hebt gemerkt dat je kat een geluid uitzendt dat lijkt op de hik, maak je geen zorgen, dit is een natuurlijke reflex waarvoor meestal geen U hoeft zich geen zorgen te maken zolang het af en toe blijft.

Dat gezegd hebbende, vaker of pijnlijker hikaanvallen kunnen een ernstiger probleem verbergen en een bezoek aan de dierenarts rechtvaardigen. Laten we eens kijken naar het advies om toe te passen in geval van hik bij uw kat en wat u moet begrijpen.

Kunnen katten de hik hebben?

Het antwoord is gewoon een ja. Net als mensen en veel zoogdieren kunnen katten inderdaad de hik hebben. Als deze reflex zich meestal op jonge leeftijd manifesteert en meer opvalt bij kittens, worden volwassen katten niet gespaard. In feite kan een kat in elk stadium van zijn leven de hik hebben.

Wat te doen bij kattenhik? Is dit zorgwekkend?

Als u merkt dat uw kat een hikaanval heeft, moet u niet vergeten enkele essentiële elementen op te merken die verband houden met deze reflex. Dit zijn details zoals hoe vaak de hik is, wanneer het is opgetreden, hoe lang het duurt en hoe intens de spasmen zijn. Dit zal u helpen bepalen of uw kat pijn lijkt te hebben of uitgeput is wanneer het optreedt.

Merk op dat de hik een volledig natuurlijke reflex is die a priori veilig is voor uw kat. Als het af en toe of af en toe gebeurt, is er echt niets om je zorgen over te maken. Het enige wat je kunt doen is wachten tot de crisis is geluwd.

Lees ook:   Arizona's Vier Wilde Katten: Een Overzicht van de Inheemse Felidae

Als u echter merkt dat uw kat regelmatiger de hik heeft en dat bovendien de aanvallen gepaard gaan met pijnlijke spasmen, dan heb je reden om je zorgen te maken. Zo’n hikaanval kan een ernstiger gezondheidsprobleem onthullen. Haast je om een dierenarts te raadplegen om te zien of dit geen symptoom is van een ziekte bij katten.

Kat die zijn meester wil bellen

Waar komt de hik bij katten vandaan?

Verschillende oorzaken kunnen betrokken zijn bij het verschijnen van een hikaanval bij uw kat. De meest terugkerende verwijzen over het algemeen naar:

  • De neiging tot boulimia, vooral als je kat te veel en snel mag en drinkt.
  • De aanwezigheid van een vreemd lichaam in zijn lichaam. Het kan een bolletje haar zijn dat hij zou hebben ingenomen tijdens het doen van zijn toilet bijvoorbeeld.
  • Gelokaliseerde irritatie in de keel
  • De aanwezigheid van parasieten en wormen in zijn darmen
  • Overprikkeling en stress (geval van nerveuze hik).

Wat is hik eigenlijk?

Hik is een ademhalingsreflex die wordt gekenmerkt door een ongewoon geluid dat zijn oorsprong vindt in plotselinge spasmen van het middenrif en de ademhalingsspieren wanneer de glottis gesloten is.

Na een plotselinge samentrekking van het middenrif en de ribspieren wordt een fijne luchtmassa naar het strottenhoofd gedreven waardoor de stembanden trillen en het typische geluid van de hik produceren.

Bij mensen als bij katten is het een spontaan fenomeen dat niet te beheersen is en dat zelfs met deze paar sporen tot ongemak volledig verklaard wordt.

Andere artikelen over dit onderwerp

Lees ook:   Expert tips voor veilig kattenspel: een kattengedragsdeskundige deelt

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.