▷ Mijn kat is agressief tegen mij: Wat moet ik doen?

De kat, hoewel hij zijn wilde instinct heeft behouden, is een zachtaardig, teder en aanhankelijk huisdier tegenover zijn meester, zonder zo volgzaam te zijn als een hond. Echter, kan het gebeuren dat je kat je ’s nachts buiten het spel begint te krabben of bijten, of je likken en dan bijten je ineens, kortom, agressief tegen je worden.

Deze agressiviteit heeft meestal vele oorzaken. Maak je in ieder geval geen zorgen, volgens een paar eenvoudige regels, De situatie kan onder controle worden gebracht en alles zal weer normaal worden.

In het volgende artikel worden alle redenen gepresenteerd die je schattige kleine bolletje haar kunnen duwen om je aan te vallen, evenals enkele handige tips om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.

Waarom is mijn kat agressief tegen mij?

Hoewel de kat een onafhankelijk dier is en diep van binnen een zeer wild dier houdt, valt het zijn meester nooit aan, tenzij er een dieper probleem is.

Dus, als uw kat agressief tegen u wordt en genereus wordt in klauwen en hoektanden, weet dan dat er 3 mogelijke redenen zijn:

  • Hij kan gezondheidsproblemen hebben
  • Mogelijk heeft hij deze slechte gewoonte in de loop van de tijd overgenomen.
  • Hij is verveeld, gestrest of gefrustreerd.
Lees ook:   Clickertraining voor katten: Optimaliseer hun vaardigheden!

Hij heeft gezondheidsproblemen.

Ziekte en pijn beïnvloeden meestal het gedrag van katten en maken ze agressiever. Als de kat ooit van de ene op de andere dag gewelddadig en vijandig tegen je begint te zijn, bijvoorbeeld wanneer je hem aanraakt, is het mogelijk dat hij ziek is en dat hij lijdt.

Aarzel niet om hem te laten raadplegen door een dierenarts om dit vermoeden te bevestigen of te ontkennen.

Hij werd te vroeg gespeend en nam slechte gewoonten aan.

Het is ook mogelijk dat uw kat deze slechte gewoonte in de loop van de tijd heeft verworven, opgroeiend, vooral als hij te vroeg van zijn moeder werd gescheiden (minder dan 8 weken), die geen tijd had om hem het goede gedrag van een huiskat te leren.

Het is echter ook mogelijk dat een normaal gespeende kat uw handen en voeten als een echte prooi beschouwt. Dit gebeurt wanneer je van jongs af aan met je kat speelt met je handen en voeten.

Hij is gestrest, gefrustreerd of verveeld

De hele dag alleen opgesloten blijven in het appartement is een echt frustrerende en stressvolle situatie voor sommige katachtigen. Bovendien is het mogelijk dat, zodra u ’s avonds aankomt, uw kat die lichaamsbeweging nodig heeft, overprikkeld is en zijn overtollige energie en frustraties over u uitstort.

Door je aan te vallen is het soms ook mogelijk dat je kat je een laatste bericht stuurt waarin staat dat hij graag stil wil zijn. Dit gebeurt vaak wanneer je hem stoort. Dit is wat er vaak gebeurt wanneer je op je knieën wordt geplaatst, je je kat indringend aait. Het ondersteunt het niet langer, het zal je veel signalen sturen zoals een grom, gevouwen oren, … Als je deze signalen negeert, zal het je uiteindelijk krabben of bijten, zodat je de boodschap begrijpt …

Lees ook:   Kattenvoedselallergieën: symptomen, oorzaken, diagnose & behandeling

Ik ben bang voor mijn kat! De mening van een dierenarts

Wat kan er worden gedaan zodat de kat niet langer agressief is?

Zoals we hebben gezien, kan de kat een zware poot hebben en je om zeer specifieke redenen krabben. Het is dus Het is belangrijk dat u zich bewust wordt van de gedragssignalen die uw kat u geeft en zo je gedrag naar hem toe te passen of bepaalde karaktereigenschappen te corrigeren.

Wees oplettend en meer attent voor je kat

Om te voorkomen dat u uw kat vrijwillig (of onbedoeld) lastigvalt, moet u goed letten op de verschillende signalen die hij u stuurt. Het zal bijvoorbeeld een kwestie zijn van aandacht besteden aan zijn gegrom, zijn houding, zijn uiterlijk. Hierdoor weet je wanneer je hem niet moet storen en vermijd je dus een mogelijke agressie.

Bied ze speelgoed en een omgeving die hen helpt te gedijen

Allereerst, speel van jongs af aan nooit met uw kitten met uw handen of voeten, deze delen van uw lichaam mogen niet worden geassocieerd met spelen.

Gebruik in plaats daarvan conventioneel speelgoed om hem stoom af te laten. U vindt een veelheid aan kattenspeelgoed op de markt, in deKenmerken en functionaliteiten even divers als gevarieerd.

Kortom, denk na over het aanbieden van een aangename omgeving voor uw kat waarmee hij zijn nieuwsgierigheid en jachtinstinct kan stimuleren. Om dit te doen, hoef je de kat alleen maar te voorzien van accessoires, spelletjes en afleidingen die hem ertoe aanzetten om stoom af te blazen en te bloeien, al is het maar voor 5 minuten per dag. Naast speelgoed zal het een kwestie zijn van het installeren van een krabpaal met krabpaal, een kattenluik om hem meer vrijheid en autonomie te bieden, en vele anderen.

Lees ook:   Beoordelingen &Lijst van verzekeraars

Als je kat je aanvalt

Als er ooit ondanks al deze voorzorgsmaatregelen een dag komt dat je kat je aanvalt, straf dan niet. Een agressieve en gewelddadige reactie op je kat die je net heeft gekrabd of gebeten, zal de dingen alleen maar erger maken: hij zal nog gewelddadiger worden en je als een bedreiging beschouwen.

Voor een agressieve kat heb je misschien ook het idee om zijn klauwen te snijden, in de hoop dat hij wordt gestopt, maar het is een oplossing die niets oplost, in het beste geval vermindert het snijden van de klauw enigszins, meer niet.

Bij agressief gebaar tijdens het spel naar jou toe kun je bijvoorbeeld de kamer verlaten om de overprikkelde kat te laten kalmeren of hem gewoon laten zien dat je hem negeert.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.