▷ Mijn kat steekt zijn tong uit: 7 redenen verklaren het!

Het komt vaak voor dat je kat zijn tong uitsteekt en je wilt graag begrijpen wat hem motiveert om dit te doen?

Je moet weten dat het uitsteken van je tong een vrij veel voorkomend gedrag is bij katten. Veel oorzaken liggen aan de oorsprong, soms geruststellend, maar soms ook zorgwekkend, zonder je te alarmeren. Hier zijn 7 redenen die u helpen begrijpen waarom uw kat zijn tong uitsteekt.

Hij heeft moeite met ademhalen

Je tongstekende kat kan dit doen omdat hij moeite heeft met ademhalen. Deze ademhalingsmoeilijkheden kunnen zelf te wijten zijn aan verschillende oorzaken. De meest voorkomende zijn meestal een obstructie van de luchtwegen door een vreemd lichaam, meestal gaat dit gepaard met snurken.

Maar ook pathologieën die de luchtwegen beïnvloeden die zich min of meer geruisloos kunnen vestigen en ontwikkelen en in de loop van de tijd verergeren. Daarom, als uw kat constant zijn tong uitsteekt, moeite lijkt te hebben met ademhalen of ademhalingsproblemen ervaart, kan hij last hebben van een ademhalingsprobleem.

Als u deze aandoening bij uw metgezel opmerkt, kunt u hem het beste laten onderzoeken door een dierenarts.

Hij slaapt

Het kan ook gebeuren dat katten hun tong uitsteken als ze slapen. Dit fenomeen treedt meer in het algemeen op tijdens de REM-slaapfase en treedt volledig onbewust op. De kat ervaart dan een kalmerende en alle spieren van zijn lichaam ontspannen volledig. Dit verklaart waarom hij zijn tong uit zijn mond heeft.

Lees ook:   Huidkanker bij katten: detectie & preventie

U hoeft zich dus geen zorgen te maken als u merkt dat uw metgezel zijn tong uitsteekt wanneer hij slaapt. Het betekent gewoon dat hij gekalmeerd en heel ontspannen is. Dat gezegd hebbende, het is een fenomeen dat veel meer wordt waargenomen bij oudere katten, zonder dat dit te wijten is aan enige bezorgdheid.

Kat steekt zijn tong uit

Hij heeft zin om te braken

Een andere reden waarom uw kat zijn tong uitsteekt, kan de drang zijn om te braken die hij voelt. De drang om te braken is inderdaad een veel voorkomende situatie onder onze katachtige metgezellen. Dat gezegd hebbende, het verschijnt meestal niet zonder uitleg.

Het wordt meestal geboren uit de aanwezigheid van een vreemd lichaam in zijn maag dat zijn lichaam probeert te verdrijven . Met name een bolletje haar, een klein stukje speelgoed, een insect met een hard exoskelet, darmparasieten etc.

Maar misselijkheid en braken bij uw kat kunnen ook het gevolg zijn van slechte voeding, allergie, maagontsteking of gastro-enteritis en vele anderen. Min of meer acuut, braken kan pijnlijk zijn en kortademigheid van uw kat.

Hij is bang of gestrest

Angst en stress kunnen ook verklaren waarom je kat zijn tong uitsteekt. Meer concreet kan een angstaanjagende situatie en plotselinge of langdurige stress leiden tot een aanzienlijke versnelling van de hartslag en ademhaling bij katten.

In deze gevallen is het gebruikelijk dat de kat zijn mond opent en zijn tong uitsteekt om gemakkelijker lucht door de mond in te ademen. Zodra zijn angst of stress is verdwenen, moet uw kat normaal gesproken een hartslag en een normaal ademhalingsritme terugkrijgen en stoppen met het uitsteken van zijn tong.

Lees ook:   Kattenluiers: voor- en nadelen in een oogopslag

Het is te warm

Je kat kan ook zijn tong uitsteken, simpelweg omdat hij het warm heeft. Deze hypothese kan worden bewezen tijdens seizoenen die worden gekenmerkt door hoge temperaturen, zoals de zomer of tijdens een hittegolf. Maar ook wanneer je kat uit een sessie van intense fysieke activiteit komt zoals spelen.

In deze gevallen wordt aanbevolen om ervoor te zorgen dat uw metgezel gehydrateerd of verfrist is om zijn temperatuur te helpen reguleren. Je kunt het bijvoorbeeld op een koele plek plaatsen.

Hij is gewoon blij

Je tong uitsteken voor een kat kan ook synoniem zijn met volheid. Met andere woorden, dit gedrag betekent gewoon dat de kleine katachtige gelukkig is, gelukkig is of goed ruikt. Dit is waarschijnlijker wanneer je hem knuffelt of aait.

Als dit het geval is voor uw kat, hoeft u zich geen zorgen te maken. Weet dat hij bijzonder ontvankelijk is voor jouw tederheid en dat hij je probeert te laten zien hoe gelukkig hij is.

Driekleurige kat steekt zijn tong uit

Hij hoest

Tot slot is een laatste verklaring voor het feit dat je kat zijn tong uitsteekt dat hij lijdt aan hoesten. Net als de drang om te braken, kan een min of meer acute hoest je kat buiten adem houden. Daarom zie je hem zijn tong uitsteken om te proberen zijn ademhaling te reguleren en op adem te komen.

Hoewel er niets alarmerends is aan uw kat die in dergelijke omstandigheden zijn tong uitsteekt, moet u zich zorgen maken over de ernst van zijn hoest. Ook wanneer uw kat te regelmatig hoest en moeite heeft om op adem te komen, kan het verstandig zijn om de dierenarts te raadplegen.

Lees ook:   kattenluik met tunnel

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.