▷ Noors: Karakter, opleiding, gezondheid, prijzen

Product van een natuurlijke evolutie, de Noor is een aanhankelijke en sociale kat, met een dichte vacht en een wilde uitstraling. Vaak verward met de Maine Coon, blijft het een uniek ras door zijn fysieke kenmerken en gedrag, waardoor het een uitstekend huisdier is, als we vasthouden aan de meningen van zijn gelukkige eigenaren.

Hoewel het relatief onafhankelijk is, moet katachtige kunnen rekenen op uw genegenheid en zorg om zich geliefd, vervuld en gezond te voelen, evenals een aantal accessoires om te voldoen aan zijn natuurlijkheid voor games en actie. Hieronder alle informatie over het Noorse kattenras, en dat zal u toelaten om te weten of deze kat voor u is gemaakt of niet bij alle kattenrassen.

De Noor in video

De ideale kat voor wie?

De Noor is een van de weinige kattenrassen waarvan de affiniteit met bijna iedereen kan worden vastgesteld. Het is een middelgrote kat, met een grote vacht en genoot van een binnenleven, zelfs als zijn smaak voor het buitenleven en wandelen hem vaak naar buiten kan duwen. Dus of u nu in een appartement woont of in een huis met of zonder tuin, de Noor vindt een ideale leefomgeving in uw huis.

Het is de ideale huisgenoot als je als gezin leeft met kinderen en een of meer andere dieren, omdat de Noor een aanhankelijke en zeer sociale kat is. Ten slotte is het een kat in de test van eenzaamheid: weten hoe voor zichzelf te zorgen, het vereist niet veel aandacht van je. Dus, of je het nu meer of minder druk hebt, je katachtige zal niet lijden onder je afwezigheid, zolang je hem het minimum aan zorg en genegenheid voorbehoudt dat essentieel is.

Oorsprong en geschiedenis van het Noors

Ook bekend als de boskat of skogkatt, is de Noor niet het resultaat van kunstmatige kruisingen, maar eerder het product van natuurlijke evolutie. Deze kat komt oorspronkelijk uit Noorwegen en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de sobere en ijzige dagen van het Vikinglandschap.

De Noor was bijna uitgestorven en werd in 1938 voor het eerst aan het publiek blootgesteld. Voor zijn overleving wordt onmiddellijk begonnen met fokken. De rasstandaarden werden vastgesteld in 1972 en de erkenning ervan werd in 1976 gemaakt door de FIFé. Wijdverspreid in de VS, Duitsland en Engeland, werd de Noor in 1982 in Frankrijk geïntroduceerd en heeft sindsdien een grote populariteit genoten bij veel gezinnen.

Lees ook:   Top 5 Holistische Kattenvoeders van 2023: De Beste Opties

Fysieke kenmerken van de Noor

Novegian ras katOm een Noor van andere katten te kunnen identificeren en onderscheiden, zult u merken dat deze een lange kop heeft in de vorm van een gelijkzijdige driehoek, met een enigszins afgerond voorhoofd en een rechte en matig lange neus. Zijn grote amandelvormige ogen zijn schuin aan de neus en passen bij de kleur van de jurk. Het heeft driehoekige oren. Hoog op zijn hoofd geplaatst, zijn ze licht naar voren hellend en borstelig met haar.

Zijn gespierde lichaam en stevig gebouwde bot geven het een robuuste en krachtige uitstraling. Het heeft brede poten waarvan de achterpoten iets hoger zijn dan de voorste. De voeten zijn groot en rond, zijn bedekt met haren tussen de vingers. Wat zijn staart betreft, deze is vrij lang en erg vol.

Eindelijk, de Noor heeft een zeer dichte vacht bestaande uit halflange haren met een puntige kraag om de nek. De covercoat is gevoerd met een wollige, glanzende en waterdichte ondervacht die aan de zijkanten valt, waardoor het een soort natuurlijke bescherming krijgt. Alle vachtkleuren zijn toegestaan voor deze kat, met uitzondering van chocolade, lila, fawn en colourpoint.

Noors gedrag

Ondanks zijn wilde uiterlijk is de Noor een aanhankelijke, kalme en zeer sociale kat, die geniet van het gezelschap van mensen en gemakkelijk samenleeft met de meeste dieren (vooral honden). Bovendien maakt zijn niet-agressieve en speelse kant het gemakkelijk om te integreren in een gezinsomgeving en goed overweg te kunnen met kinderen.

Weinig bezorgd, het is ook een onafhankelijke kat die eenzaamheid vrij goed verdraagt, hoewel hij soms een beetje bezitterig is tegenover zijn meester wanneer hij zijn aandacht of tederheid vraagt. Merk ten slotte op dat het is begiftigd met een groot aanpassingsvermogen waardoor het bijna overal kan bloeien, zelfs op het platteland.

Gezondheid en zorg voor Noren

De NOrvégien is een kat met een relatief solide gezondheid. Niettemin is hij vatbaar voor enkele genetische gezondheidsproblemen die specifiek zijn voor zijn ras. Deze kleine katachtige heeft dus een hoog risico op hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Maar het wordt vooral bedreigd door glycogeenstapelingsziekte type 4, een ongeneeslijke erfelijke ziekte met een zeer hoog sterftecijfer bij jongere exemplaren.

Lees ook:   pro plan liveclear

Om de overdracht van deze genetische pathologieën te voorkomen, streven fokkers ernaar om een rigoureuze controle van de reproductie te garanderen. Alleen een screening kan de gezondheidstoestand van uw Noor bepalen. Naast deze specifieke problemen, merk op dat dit ras ook kan worden beïnvloed door andere ziekten die alle katten gemeen hebben (coryza, leukose, hondsdolheid, tyfus …).

Dus, om uzelf te beschermen en deze gevaren van het leven van uw kat beter het hoofd te bieden, wordt het ten zeerste aanbevolen dat u een kattenverzekering afsluit voor uw Noor. Op deze manier garandeert u hem de best mogelijke gezondheidszorg, zonder de bank te breken.

Heeft de Noor een specifiek voedsel nodig?

De Noor heeft geen dieet nodig dat specifiek is voor zijn ras. Alles wat hij nodig heeft is een gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd voedsel dat voldoet aan het strikte carnivore dieet van alle katten.

Het is duidelijk dat u hem voor zijn gezondheid een voedsel moet aanbieden dat voornamelijk bestaat uit kwaliteitsvlees en / of vis, zonder granen, kleurstoffen, toegevoegde conserveermiddelen of een ander product dat afwijkt van het natuurlijke dieet van katten.

Of het nu nat of droog is, het voedsel van Norwegian moet rijk genoeg zijn aan dierlijke eiwitten en vitamines om zijn vitale functies te behouden en zijn uiterlijk te behouden. Maar het moet ook calorierijk genoeg zijn om het energieverbruik in verband met zijn intense activiteit te compenseren. Uiteraard moet u nadenken over het rantsoeneren van uw Noor indien nodig, om elk risico op overgewicht te voorkomen dat zijn welzijn en gezondheid zou kunnen schaden.

Welk budget om een Noor te hebben?

U moet weten dat de aankoopprijs van een Noorse kat sterk kan variëren, afhankelijk van verschillende criteria. Deze omvatten bijvoorbeeld: naleving van de rasstandaard, de kwaliteit van de stamboom van de ouders, het geslacht, de reputatie van de fokker en de verleende zorg (vaccinatie, ontworming, voeding, medische onderzoeken …), enz.

Maar om een kleine schatting van de kosten te hebben, merk op dat de gemiddelde prijs die meestal wordt waargenomen tussen 700 en 1000 € ligt. Afhankelijk van de bovenstaande criteria kunt u echter tussen de 400 en 2900 € betalen voor een mannelijk of vrouwelijk Noors kitten.

Accessoires aangepast aan de Noorse

Je zult het snel genoeg merken, de Noor is een geweldige speler, een redelijk actieve kat die veel uitgeeft en hoogtes waardeert. Je moet hem dus absoluut een krabpaal, een baars of een krabpaal aanbieden, zodat hij zijn katachtige kant kan loslaten. Op dezelfde manier kun je hem speelgoed kopen dat, terwijl je hem vermaakt, zijn intelligentie zal stimuleren.

Lees ook:   Prijsvergelijking: Bengaalse kat kopen in VS/Canada

Maar goed voordat je aan deze speelse accessoires denkt, moet je eerst accessoires leveren die je helpen hem goed te voeden en voor hem te zorgen. Deze omvatten voedselbakken, evenals een waterdispenser voor dagelijkse hydratatie. Om de glans van zijn vacht te behouden, is een verzorgingsset (borstels, kammen, scharen, champoing) essentieel. Vergeet ook een kattenbak niet voor zijn hygiëne.

Tot slot is de Noor een wat avontuurlijke kat die graag tijd buiten doorbrengt. Idealiter installeert u een kattenluik om het toegang te geven tot het balkon of uw tuin. En waarom niet een klein huis of een GPS-halsband voor uw veiligheid buiten? Het is duidelijk dat elk van de te kiezen accessoires solide moet zijn en aangepast aan zijn morfologie, om nuttig en comfortabel te blijven.

Goodies voor Noorse liefhebbers

Foto’s van Norwegian

Waar adopteer je een Noor?

De keuze van de plaats van adoptie van uw Noor moet niet lichtvaardig worden gedaan om teleurstelling of onaangename verrassingen te voorkomen. Daarom raden we u aan professionele fokkers te vertrouwen als u een kat wilt verwerven die gezond is en waarvan de kenmerken voldoen aan de rasnormen. Een erkende fokkerij blijft de ideale plek. Je kunt je Noor ook adopteren in catteries en asielen.

Tot slot kun je je haarbal ook vaker van een individu adopteren, door middel van advertentie (online). Voor deze manier van adoptie raden wij u echter aan om met iemand die dicht bij je staat of iemand die je kent in plaats van een vreemde, om te voorkomen dat je betrokken raakt bij dierenhandel.

Andere artikelen over dit onderwerp

Abessijn: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Mumbai: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

American Bobtail: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Russian Blue: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Siberisch: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Highland Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Sphynx: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Scottish Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Perzisch: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

De kartuizer: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.