▷ Scottish Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijzen

De Scottish Fold komt oorspronkelijk uit Schotland en is een kalme, zorgzame, opmerkelijk zachtaardige kat en daarom erg vertederend. Vanwege zijn grote aanleg voor bepaalde genetische ziekten en het frequent verschijnen van misvormingen, zal deze katachtige echter speciale aandacht vereisen.

Ontdek hieronder alles wat u moet weten over de Scottish Fold, een van de meest gewaardeerde raskatten, zijn oorsprong, geschiedenis, gedrag, karakteristieke eigenschappen, foto’s en nog veel meer dat u zal laten weten of het iets voor u is of niet.

De Scottish Fold in video

De ideale kat voor wie?

Een huishoudster, de Scottish Fold is een grote bal haar die graag een dutje doet. Heel stil, hij valt niemand lastig. Integendeel, zijn gezelschap is aangenaam, ontspannend en zorgt voor een goed humeur. Deze kat komt overeen met mensen die van rust houden en past zich goed aan uw levensstijl aan, of u nu in een appartement of in een groot huis woont. Kortom, vanaf het moment dat het recht heeft op zijn bevoorrechte momenten van rust en sereniteit, is de Scottish Fold gelukkig!

Oorsprong en geschiedenis van Scottish Fold

De oorsprong van het ras is zeer recent en een beetje eigenaardig, omdat alle Scottish Fold-katten een gemeenschappelijke voorouder hebben genaamd Susie. Het dateert uit de jaren 60 toen een Schots echtpaar (William en Mary Ross) op hun boerderij een witte kat met vreemd gevouwen oren ontdekte, die hij vervolgens adopteerde.

Een paar jaar later baarde Susie kittens met gevouwen oren in “petten” zoals die van hun moeder, wat de nieuwsgierigheid van sommige Engelse en Amerikaanse fokkers aantrok die verantwoordelijk zullen zijn voor het ontwikkelen van een nieuw ras uit deze exemplaren. Ze zullen zich tijdens hun experimenten realiseren dat de gevouwen oren te wijten waren aan een genetische mutatie, en dit zal de popularisering van het ras aanzienlijk vertragen.

Ze zullen deze exemplaren vervolgens kruisen met Brits korthaar, om het gemuteerde gen te elimineren dat gerimpelde oren gaf. Het was toen dat het Scottish Fold-ras werd geboren. Dit ras heeft verschillende weigeringen ervaren om deel te nemen aan grote dierenwedstrijden en herhaalde weigeringen van acceptatie vanwege veel misvormingen en te hoge risico’s op ziekten. Amerika was de eerste die het ras erkende via de ACA in 1973, de ACFA in 1974 en de CFA in 1976. Maar in Frankrijk verscheen de Scottish Fold voor het eerst in 1982.

Lees ook:   De ultieme gids voor het voeden van uw Bengaalse kat

Fysieke kenmerken van de Scottish Fold

Schotse Vouw KittenDe gehele lichaamsbouw van de Scottish Fold wordt gekenmerkt door een ronde vorm. De kop is perfect rond als die van een uil, met een korte en brede neus. De ogen zijn ook rond en intens van kleur (blauw, groen, goud, koper) in overeenstemming met de jurk. De oren zoals je zult hebben begrepen, maken de singulariteit van de Scottish Fold: ze hebben een gevouwen uiterlijk op 2 mogelijke manieren: ofwel in het midden (we spreken van een enkele vouw), of aan de basis (dubbele vouw).

De Scottish Fold is een kat met een robuust, breed en gespierd lichaam, die tussen de 3,5 en 5,5 kg weegt voor het vrouwtje en boven de 5 kg voor het mannetje. De botten van de ledematen zijn erg sterk, met korte benen maar evenredig met het lichaam, en aan het einde daarvan zijn ronde voeten. De staart is matig lang, dik aan de basis en afgeronde punt.

Wat betreft de vacht van de Scottish Fold, er zijn 2 variëteiten, afhankelijk van de lengte van het haar. De vacht is dik, dicht, strak en veerkrachtig donzig stijl. Wanneer het haar kort is (in de meeste gevallen) wordt deze variëteit altijd Scottish Fold genoemd, maar wanneer het semi-lang is, wordt het het Highland Fold-ras genoemd. Alle mogelijke haarkleuren worden herkend, met rook, spotted, tabby, shaded, Particolore, tortie, etc…

Gedrag van de Scottish Fold

De Scottish Fold is een zeer zen katachtige, begiftigd met grote intelligentie en met een kalm, peinzend en rustgevend karakter. Niet erg agressief, sociaal en van nature vriendelijk, hij stelt het niet op prijs om in zijn gewoonten te worden verdrongen. Bovendien is hij zeer aanhankelijk, van nature rustig en verspreidt hij tederheid en welzijn naar iedereen die zijn haar wil strelen. Bezoekers, vooral volwassenen en kinderen, vormen gemakkelijk emotionele banden met hem.

Health and care bij Scottish Fold

De gezondheid van de Schotten is geen zaak die lichtvaardig moet worden opgevat. Het is een ras die, naast het lijden aan de basisziekten die alle katten gemeen hebben, bijzonder wordt blootgesteld aan andere risico’s, en dit heeft gevolgen voor de zorg die u hem moet bieden.

Lees ook:   ▷ Hoe de dierenarts van de kat te betalen in geval van een ongeval als u niet over de middelen beschikt?

De gezondheid van Scottish Fold

Lange tijd werd gedacht dat het gen dat loensen in de oren in de Schotten veroorzaakt, ook de bron was van osteochondrodysplasie, een ziekte die de botten en kraakbeen van het dier aanvalt, waardoor aanzienlijke defecten of zelfs ernstige verlamming ontstaan. Maar deze hypothese werd in 2012 verworpen. Het is echter verboden om 2 Scottish Fold-exemplaren te kruisen om deze ziekte te voorkomen. De enige mogelijke kruisingen zijn met Amerikaanse of Britse korthaar.

Bovendien kan de Scottish Fold gevoelig zijn voor doofheid (als het een witte vacht heeft), een grotere ophoping van oorsmeer in de oren dan bij andere kattenrassen, en ook overmatige gewichtstoename, omdat het een dier is dat niet te veel beweegt. Zoals u zult hebben begrepen, is het een kattenras met een fragiele gezondheid dat vaak de tussenkomst van een dierenarts vereist, wat resulteert in frequente en aanzienlijke kosten. Daarom moet je je abonneren op een wederzijdse kat voor je Scottish Fold.

Zorg voor Scottish Fold

Het onderhoud van de Scottish Fold is een zeer kieskeurige aangelegenheid die veel toewijding zal vergen. U zult uw kat constant moeten manipuleren, op zoek naar stijfheid of tekenen van pijn, vooral in de staart. En breng hem indien nodig onmiddellijk naar uw dierenarts voor onderzoek. Ook moet je zijn dieet nauwgezet controleren om overgewicht te voorkomen (omdat hij van nature erg hebzuchtig is) en hem stimuleren met regelmatige maar niet plotselinge fysieke activiteiten.

Ten slotte, omdat ze allemaal de bijzonderheid van de Scottish Fold zijn, verdienen de oren een even speciale behandeling. U moet ze voorzichtig en regelmatig (meerdere keren per week) controleren en reinigen om de ontwikkeling van oorparasieten te beperken. Voor haar jurk is onderhoud eenvoudig: elke week borstelen is genoeg om dood haar te verwijderen en haar zijdezachte en glanzende vacht te behouden.

Heeft de Scottish Fold een specifiek voedsel nodig?

De Scottish Fold vereist geen rasspecifiek dieet. Het onderschrijft het vleesetende dieet dat specifiek is voor alle katten. Dat wil zeggen, een gezond en uitgebalanceerd dieet, zonder voedingssupplementen, granen of chemische toevoegingen, maar met een hoog gehalte aan eiwitten van dierlijke oorsprong (vlees en / of vis).

Lees ook:   Kat met ingeklapte long: Pneumothorax onthuld

Het ideale dieet voor deze binnenkat is gebaseerd op brokjes. Kies voor premium brokjes (verkocht in dierenwinkels en gespecialiseerde winkels) en met de hoogst mogelijke bijdrage van dierlijke eiwitten. Natuurlijk zorg je ook voor de permanente beschikbaarheid van drinkwater voor je kat.

Wees voorzichtig, omdat de Scottish Fold een zittend dier is, moet je het ook goed rantsoeneren om het risico op overgewicht te beperken.

Welk budget om een Scottish Fold te hebben?

De kosten van het verwerven van een Schotse Fold-raskat zijn afhankelijk van het geslacht, de leeftijd en de stamboom. Voor een jong of mooi exemplaar moet u minstens 400 € en maximaal 1500 € plannen. Vanwege de kwetsbaarheid zijn de jaarlijkse onderhoudskosten hoger dan bij andere rassen en liggen ze tussen de 500 en 800 €.

Accessoires aangepast aan de Scottish Fold

De Scottish Fold heeft een krabpaal nodig om je gewrichten uit te rekken en plezier te hebben, een kom voor water of idealiter een waterfontein. Wat zijn maaltijden betreft, zou een automatische brokdispenser ideaal zijn, voor een gereguleerde en normale maaltijdinname, om zijn boulimische neigingen te verminderen.

De keuze van deze accessoires zal de morfologie (grootte en gewicht) van uw huisdier moeten integreren. Om je een idee te geven, begin je ervan uit dat een Scottish Fold kat ongeveer 30 tot 35 cm groot is en tussen de 3 en 5 kg weegt.

Goodies voor Schotse Fold-liefhebbers

Foto’s van Scottish Fold

Waar adopteer je een Scottish Fold?

Je kunt een Scottish Fold adopteren van een erkende fokker, in een cattery, in een dierenasiel of van een individu. Als u echter kiest voor de optie van het individu, raden wij u aan om met een van uw goede kennissen om te gaan, om elk risico op dierenhandel te voorkomen.

Andere artikelen over dit onderwerp

Abessijn: Karakter, opvoeding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Mumbai: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

American Bobtail: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Russian Blue: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Siberisch: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Highland Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Sphynx: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Perzisch: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

De kartuizer: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

De Siamees: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.