▷ Siberisch: Karakter, onderwijs, gezondheid, prijzen

Ondanks zijn recente oorsprong geniet de Siberische kat, een kat wiens uiterlijk misschien herinnert aan dat van de Maine Coon of Norwegian, over de hele wereld grote populariteit, vooral Frankrijk, waar het wordt gerekend tot de meest gewaardeerde kattenrassen.

Bekend om zijn onafhankelijke en sociale temperament, evenals zijn solide gezondheid, heeft deze kat afkomstig uit de ijzige bergen van Siberië niettemin een minimum aan zorg en genegenheid van u nodig, evenals een aantal accessoires die zijn aangepast om gelukkig en vervuld te zijn. Hieronder vindt u alles wat u moet weten over de Siberische raskat, evenals alle goede redenen om het al dan niet te adopteren.

De Siberiër in video

De ideale kat voor wie?

Met zijn onafhankelijke karakter, dichte en dikke middellange vacht, evenals zijn imposante grootte, is de Siberiër vooral een buitenkat. Maar hij heeft geen moeite om in een appartement of in een huis te wonen, op voorwaarde dat hij de beschikking heeft over een krabpaal, speelgoed en andere accessoires waarmee hij kan sporten.

Het aanhankelijke en sociale temperament maakt het een ideale metgezel voor grote gezinnen of mensen met kinderen. Bovendien heeft de Siberiër de bijzonderheid hypoallergeen te zijn. Het zal daarom perfect zijn voor mensen met een allergie en degenen die ongestoord met een kat willen leven.

Kortom, of u nu een allergisch persoon bent of niet, op het platteland woont, in een appartement of in een huis, met of zonder familie, de Siberiër is een kattenras dat voor u is gemaakt.

Oorsprong en geschiedenis van de Siberiër

Van recent uiterlijk, de Siberische is een kattenras afkomstig uit Siberië, Rusland. Een ijskoude regio waarvan de soberheid het effect had dat deze katachtige een robuuste lichaamsbouw en een dichte en dikke vacht kreeg. Het is het resultaat van een natuurlijke groei tussen wilde katten van het Oeralgebergte en het Centraal-Siberische Plateau.

Het maakte zijn eerste verschijning in Europa in de jaren 1980 aan de Duitse kant. Hij zal niet nalaten het Amerikaanse publiek te verleiden zodra hij in 1990 in de Verenigde Staten aankomt. Het ras werd officieel erkend door de International Feline Federation in 1992. Geïntroduceerd in Frankrijk een jaar eerder, dreef de Siberiër zichzelf snel naar de gelederen van de meest populaire katten in Frankrijk door een plaats te maken in de top 10 favoriete katten van de Fransen.

Lees ook:   De ultieme gids voor de verzorging van een Maine Coon

Foto’s van Siberië

Fysieke kenmerken van de Siberiër

De Siberische kat heeft een brede kop in de vorm van een verzachte driehoek, met een platte schedel en een enigszins afgerond voorhoofd. Het heeft een platte, middelgrote neus, een ronde, sterke snuit en een afgeronde kin zonder prominentie. Het heeft grote, bijna ronde ogen, vrij uit elkaar geplaatst. Iets onder een hoek geplaatst, kunnen ze van alle kleuren zijn. De oren zijn gemiddeld, breed aan de basis en afgerond aan de punt. Ze zijn behaard en licht naar voren hellend.

De Siberiër is een grote kat die iets meer dan 35 cm meet, met een gewicht tussen de 5 en 10 kg. Natuurlijk is de grootte van mannetjes groter dan die van vrouwtjes. Het tonlichaam, heeft spieren en botten ontwikkeld. Het ronde en massieve uiterlijk moet niet worden gelijkgesteld met overgewicht. De benen zijn groot en krachtig, eindigend in grote, ronde voeten met haren tussen de vingers. Wat betreft zijn staart, het is breed aan de basis en borstelig met haren die rafelen op een afgerond uiteinde.

Ten slotte heeft de Siberiër een middellange tot lange gladde jurk, glanzend en waterdicht, wat hem een enigszins rustieke uitstraling geeft. Je ziet een zeer rijke kraag in de nek en een laag belangrijke ondervacht. De rasstandaard laat alle kleuren jurken in verschillende variaties toe, inclusief colourpoint, met uitzondering van chocolade, kaneel, fawn, lila en amber.

Gedrag van de Siberiër

Achter deze wilde blik van de Siberiër schuilt een lieve en aanhankelijke kat. Erg gehecht aan zijn meester, houdt hij ervan om met hem te communiceren. Dit betekent niet dat hij spraakzaam is, in werkelijkheid is hij een kalme kat die bijna nooit miauwt. Levendig en intelligent, hij heeft niets van zijn jachtinstinct verloren, wat zijn onafhankelijke en avontuurlijke karakter verklaart.

Het sociale temperament van de Siberiër maakt hem een gemakkelijke kat. Hij maakt hem vatbaar voor de aanwezigheid van kinderen met wie hij zijn speelmomenten kan delen, op voorwaarde dat hij hem niet tot het uiterste drijft. Het heeft geen moeite om samen te leven met zijn soortgenoten ofandere dieren en is niet altijd bang voor vreemden.

Gezondheid en zorg voor de Siberiër

Siberische raskat

Het is interessant om op te merken dat de Siberiër een ras is waarin er geen erfelijke pathologie of neiging tot een specifieke ziekte is. Het is dus een kat met een solide gezondheid. Niettemin is het mogelijk dat hij spijsverteringsstoornissen heeft als gevolg van de haarballen die hij binnenkrijgt tijdens het verzorgen van zichzelf.

Lees ook:   Bye bye burenkatten: de ultieme oplossing voor een kat-vrije tuin!

Kortom, de Siberiër is alleen onderhevig aan de verschillende ziekten die alle kattenrassen gemeen hebben (tyfus, hondsdolheid, coryza, leukose, …). Hiertoe zijn vaccinatie, ontworming, externe antiparasitaire behandeling, verzorging, mondhygiëne en een gezond dieet preventieve maatregelen om het risico op ziekte te beperken.

Ten slotte wordt de Siberiër niet gespaard van een ongeluk dat thuis of buiten kan gebeuren. Wetende dat in het geval van ziekte of onverwachte ramp, toegang tot zorg en zorg erg duur kan zijn, raden wij u aan om een verzekering af te sluiten voor uw Siberische kat, om hem de best mogelijke zorg te garanderen en uw spaargeld te behouden.

Heeft de Siberiër een specifiek voedsel nodig?

Raszuivere katten hebben niet per se een voedsel nodig dat specifiek voor hen is. Net als alle andere katten heeft uw Siberiër gewoon een gezond, uitgebalanceerd en gevarieerd dieet nodig, aangepast aan zijn strikte carnivore dieet.

Je moet hem daarom brokjes of patés van topkwaliteit serveren die worden verkocht in dierenwinkels en speciaalzaken. Deze laatste zijn inderdaad in wezen samengesteld uit vers vlees of vis, zonder granen, voedingssupplementen, chemische additieven of enig ander product dat in strijd is met het vleesetende dieet van katten.

Kies over het algemeen voor je Siberiër voor een dieet met zoveel mogelijk vlees (of vis) en zo min mogelijk zetmeel, en het liefst zonder granen. U moet ook het etiket controleren om er zeker van te zijn dat het voedsel tussen 15% en 25% vet, 1-3% calcium, ongeveer 1% fosfor en minder dan 0,1% magnesium bevat. Natuurlijk, om het risico op overgewicht te beperken, vergeet niet om je kleine kat goed te rantsoeneren door de aanbevolen doses voor zijn gewicht te respecteren, zoals gedefinieerd op de verpakking.

Welk budget om een Siberiër te hebben?

De prijs van het verwerven van een Siberische kat hangt af van vele factoren, zoals geslacht, leeftijd, kwaliteit van de vacht, stamboom van ouders, zorg, de gekozen wijze van adoptie en vele anderen.

Niettemin, om een idee te krijgen van de prijs, moet u er rekening mee houden dat u tussen 700 en 1600 € moet tellen voor de adoptie van een vrouwelijk Siberisch kitten en 700 tot 1500 € voor de adoptie van een mannelijk Siberisch kitten. Naast de aanschafkost zal u ongeveer 800 € moeten meetellen als jaarlijkse onderhoudskosten.

Accessoires aangepast aan de Siberische

Net als al zijn soortgenoten heeft de Siberische kat absoluut een minimum aan accessoires nodig om gelukkig en voldaan te zijn. Wetende dat het een imposante maat heeft, met een groot formaat en veel energie, is het belangrijk om de voorkeur te geven aan kwaliteitsaccessoires, vrij solide en die overeenkomen met de grootte. Je koopt hem bijvoorbeeld een grote kattenbak voor zijn hygiëne en een complete verzorgingsset voor lang- of middellangharige katten.

Lees ook:   Kattige artritis: Oorzaken, symptomen & behandeling

De Siberiër is een kat met energie over die beweging nodig heeft voor zijn welzijn. Je kunt zijn activiteiten variëren door accessoires te installeren die gericht zijn op fysieke inspanning, zoals een krabpaal, een hoge baars en een stam om te krabben. Je moet ook speelgoed verstrekken dat hem aanmoedigt om te activeren, maar zijn intelligentie verbetert, zoals een snoepbal of een kattencircuit.

Bovendien heeft uw Siberiër ook voedselbakken nodig die geschikt zijn voor zijn maaltijden (of idealiter een voedselautomaat), evenals een waterfontein om dagelijks goed gehydrateerd te blijven. Tot slot, hoewel hij het comfort van uw interieur waardeert, kunt u een kattenluik installeren zodat hij buiten kan genieten van de frisse lucht en de natuur.

Goodies voor liefhebbers van de Siberische

Waar adopteer je een Siberiër?

De ideale plek voor de adoptie van een raskat zoals de Siberiër blijft professioneel fokken. Een duurdere optie zeker, maar die u de zekerheid geeft om een kitten thuis te verwelkomen dat voldoet aan de normen van het ras en dat in exc isellente gezondheid. Anders kunt u ook adopteren in catteries of kattenasielen tegen een iets meer betaalbare prijs, met in wezen dezelfde garanties van tevredenheid.

Tot slot blijft adoptie van een individu een mogelijk alternatief, maar niet aan te raden, vanwege het hoge risico op dierenhandel. Als u voor deze manier van adoptie kiest, raden we u aan om bij voorkeur om te gaan met een geliefde die u kent in plaats van een wildvreemde.

Andere artikelen over dit onderwerp

Abessijn: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Mumbai: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

American Bobtail: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Russian Blue: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Highland Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Sphynx: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Scottish Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Perzisch: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

De kartuizer: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

De Siamees: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.