Je moet zeker al gehoord hebben van de castratie van katten of hun sterilisatie. En als je dan de eigenaar bent van een kat, moet je je ook zeker afvragen wat het is en hoe het nuttig voor je zou zijn.
Hoewel beide chirurgische ingrepen zijn die gericht zijn op het stoppen van het voortplantingsproces van katten, hebben ze veel verschillen. Dit is wat u moet weten over het steriliseren en castreren van katten wanneer u zich misschien afvraagt over het steriliseren of castreren van uw kat.
Wat is het verschil tussen castratie en sterilisatie?
Allereerst moet je weten dat Castratie en sterilisatie hebben tot doel te voorkomen dat katten fokken, wordt het uitgevoerd door een dierenarts. Maar verder heeft elk van deze operaties zijn bijzonderheden. En in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, de castratie van de kat is niet alleen bedoeld voor mannen en de sterilisatie van de kat voor vrouwtjes.
Castratie van de kat
Castratie bestaat uit het verwijderen van de testikels van de kater. Bij vrouwen spreken we ook van oöforectomie, dat wil zeggen het verwijderen van de eierstokken. In beide gevallen gaat het om het onderdrukken van de geslachtsklieren die bovendien verantwoordelijk zijn voor de productie van hormonen.. Als gevolg hiervan is castratie ook Een directe impact op het gedrag van uw kat.
Sterilisatie van de kat
Sterilisatie bestaat uit het snijden van de zaadleider bij katten en de eileiders bij katten. Door deze delen van de anatomie van de katten te snijden, is bevruchting niet langer mogelijk. Maar dit betekent niet dat seksueel verlangen ook verdwijnt, want hormoonproducerende organen blijven aanwezig.
Wilt u liever castreren of steriliseren voor uw kater of kat?
In tegenstelling tot sterilisatie die eenvoudigweg bevruchting voorkomt, is castratie voor velen veel interessanter omdat het het gedrag van uw kat zal beïnvloeden.
Stel je voor dat gecastreerde katten als rustiger en aanhankelijker worden beschouwd! Bovendien neemt de urinemarkering sterk af.
Als je een buitenkat hebt en je kiest ervoor om hem te castreren, weet dan dat het risico om weg te rennen ook zal afnemen, omdat hij minder geneigd zal zijn om te springen op zoek naar een loopse kat. Op zijn beurt vermijdt het ook gevechten met andere katten in de buurt die hun territorium willen verdedigen.
Het feit dat castratie het gedrag van uw kat beïnvloedt, is interessant, maar pas op voor gewichtstoename in de maanden na de operatie. De voedselconsumptie neemt met 20% toe bij gecastreerde katten, terwijl de calorie-inname met 30% afneemt. Het is daarom erg belangrijk om volg de dieet- en voedselconsumptietrends van uw kat.
Wanneer een kat bedienen voor castratie?
U kunt kiezen voor vroege castratie, d.w.z. tussen de 8Þ en de 14Þ week. Bovendien, als katten rond een jaar van hun leven geslachtsrijp worden, is het Het verdient de voorkeur om castratie daarvoor te oefenen, tussen 6 en 8 maanden.
Kortom, het ideaal is om deze interventie zo snel mogelijk uit te voeren.
Waarom is het belangrijk om uw kat te castreren of te steriliseren?
Houd er rekening mee dat het castreren of steriliseren van uw kat geen barbaarse daad is, maar eerder een manier om zijn fysieke en psychologische gezondheid te behouden. Inderdaad, het vermijdt veel ziekten die kunnen leiden tot kanker. Bovendien is een gecastreerde kater rustiger en minder weggelopen dan een hele kat en wordt daarom minder blootgesteld aan het risico op ongelukken buiten.
Tot slot kunt u met het steriliseren of castreren van uw katvermijd de toevallige verspreiding van verwilderde katten die een probleem vormen voor de biodiversiteit. Inderdaad, uw niet-gesteriliseerde of niet-gecastreerde buitenkat heeft een enorme kans om een nestje met een zwerfkat te nemen. In één jaar kan een kat minstens twee nesten maken voor in totaal ongeveer 15 welpen.
Als men vermoedt, Het is niet zeker dat alle kleintjes die geboren zullen worden de kans krijgen om gastgezinnen te hebben waar ze warm zullen wonen.. In de meeste gevallen worden deze jonge katten teruggestuurd naar asielen die helaas al overbevolkt zijn. En Om het aantal te verminderen, kunnen asielmanagers sommige katten euthanaseren …