▷ Turkse Angora: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijzen

Met zijn middelgrote, hoge intelligentie, onafhankelijke, sociale en speelse karakter, is de Turkse Angora, een tweeduizend jaar oude kat afkomstig uit Turkije, een oud ras dat over de hele wereld wordt erkend. Als gevolg van een natuurlijke genetische mutatie, is het een kat die wordt gewaardeerd om zijn fysieke elegantie, gedrag en ijzergezondheid.

Het heeft echter een minimum aan zorg en genegenheid van uw kant nodig, evenals een aantal geschikte accessoires om gelukkig en vervuld te zijn. Ontdek hieronder alles wat u moet weten over Turkse Angora, evenals alle goede redenen om het te adopteren.

De ideale kat voor wie?

Vanwege zijn lichaamsbouw en gedrag is de Turkse Angora een kattenras dat zich gemakkelijk aanpast aan de levensstijl van de meeste eigenaren. Inderdaad, het is een intelligente en onafhankelijke kat, met een dunne en zijdeachtige middellange vacht die geen speciale zorg vereist. Hij went aan het leven zowel binnen als buiten. Sociaal, aanhankelijk en speels, hij houdt van kinderen en leeft goed samen met andere huisdieren. Dus, of u nu op het platteland woont, in een appartement of in een huis, met of zonder gezin, de Turkse Angora is voor u.

Oorsprong en geschiedenis van Turkse Angora

Turkse Angora ras katMet zijn 2000-jarig bestaan is de Turkse Angora zeker een zeer oud kattenras. Product van een lange natuurlijke genetische evolutie, deze kleine katachtige is niet het resultaat van een kunstmatige kruising door de mens. Hoewel de aanwezigheid ervan wordt opgemerkt in landen zoals Iran en Syrië, wordt de oorsprong van het ras toegeschreven aan Turkije. De kat is ook vernoemd naar de hoofdstad Ankara, voorheen Angora genoemd.

Het ras wordt rond de 17e naar Europa geïmporteerd.e eeuw door de Italiaan Pietro Della Valle en de Fransman Nicolas de Peiresc. Het Westen, tot nu toe gewend aan kortharige katten, ontdekte deze katachtige met lange en majestueuze vacht. Het geniet daarom een speciale status binnen de paleizen en de Franse bourgeoisie waarvoor het een symbool is van rijkdom, zuiverheid en luxe.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Turkse Angora met uitsterven bedreigd en werd de Turkse staat gedwongen om zijn export tot de jaren 60 te stoppen, om het ras opnieuw samen te stellen. De populariteit steeg begin 1970 in de Verenigde Staten en Europa, vooral in Frankrijk. Erkend in 1973 door de Cat Fancier Association (CFA) en de FIFé in 1988, diende de Turkse Angora als basis voor de creatie van emblematische rassen zoals de Perzische en de Maine coon.

Lees ook:   gezonde kattensnoepjes

Fysieke kenmerken van de Turkse Angora

De Turkse Angora heeft een driehoekig gevormd hoofd, klein in vergelijking met de rest van zijn lichaam. Het heeft een matig lange rechte neus, evenals een lange snuit en een enigszins afgeronde stevige kin. Hij heeft grote amandelvormige ogen, vrij expressief. Als alle kleuren zijn toegestaan, vindt u blauw of vreemde variëteiten (ogen van verschillende kleuren). Wat betreft zijn oren, ze zijn groot, breed aan de basis en enigszins afgerond aan de uiteinden. Ze zijn voorzien van haar en worden hoog op het hoofd gedragen.

Je zult ook merken dat de Turkse Angora een gemiddelde grootte heeft, met de lichaamsbouw van een atleet en een slank silhouet. Zijn lange en dunne lichaam, heeft een stevige musculatuur en een dun bot. Zijn benen zijn lang en dun maar vrij sterk, eindigend in ovale voeten met haren tussen de vingers. Wat betreft zijn staart, het is breed aan de basis en bedekt met veerharen die in de lengte rafelen.

Ten slotte heeft de Turkse Angora een halflange tot lange jurk met een fijne, zachte en zijdeachtige textuur, waardoor het een elegante uitstraling krijgt. Er wordt geen ondervacht waargenomen. Aan de andere kant merken we op dat het haar langer lijkt op het niveau van de franje, slipje en onder de buik. De rasstandaard laat alle vachtkleuren toe, behalve chocolade, lila, fawn, sepia en colorpoint jurken.

Gedrag van de Turkse Angora

De Turkse Angora is een relatief spraakzame kat die de neiging heeft om te miauwen om je aandacht op te eisen. Dol op tederheid en strelingen, ontwikkelde hij een speciale liefde voor water en zwemmen. Het is ook een zeer onafhankelijke kat die vrijheid waardeert, wat het soms ook is, behoorlijk pot lijm, zelfs bezitterig, vragend om in het middelpunt van alle aandacht te staan.

Hyperactieve kat, hij is begiftigd met grote intelligentie, een nieuwsgierige en speelse geest. Door zijn volgzame en sociale temperament te associëren, voldoet hij aan alle criteria van de ideale metgezel voor een cadre familie. Hoewel hij geniet van het gezelschap van mensen en alle leden van zijn familie, is de Turkse Angora vooral dol op kinderen met wie hij lange speelmomenten deelt. Merk ten slotte op dat het geen moeite heeft om samen te leven met zijn soortgenoten of andere huisdieren in huis.

Lees ook:   Top 10 kattenringworm-shampoos in 2023: beoordelingen & aanbevelingen

Gezondheid en zorg voor de Turkse Angora

U zult het waarderen om te weten dat de Turkse Angora een van de weinige kattenrassen is die geen genetische pathologieën heeft of een voorliefde voor een terugkerende ziekte die er specifiek voor zou zijn. Het is dus een kat met een solide gezondheid. Bovendien is hij niet vatbaar voor overgewicht.

Het enige dat u hoeft te doen, is ervoor zorgen dat u het effectief beschermt tegen ziekten die alle katten gemeen hebben, waaronder vaccinatie, ontworming, externe parasitaire zorg en schaalvergroting om mondproblemen te beperken.

Bovendien is de Turkse Angora niet immuun voor eventuele ongelukken die zich thuis of buiten kunnen voordoen. Om de beste gezondheidszorg te garanderen en uw spaargeld te behouden in geval van ziekte of ramp, is het abonneren op een kat mutual de ideale oplossing.

De Turkse Angora in video

Heeft Turkse Angora specifiek voedsel nodig?

Houd er rekening mee dat raskatten niet absoluut voedsel nodig hebben dat specifiek voor hen is. Zoals alle katten heeft uw Turkse Angora gewoon een gezond, uitgebalanceerd en gevarieerd dieet nodig, en vooral biologisch aangepast aan zijn strikte carnivore dieet.

Je kunt hem daarom een gemengd dieet (kroketten en paté) aanbieden gemaakt met natuurlijke ingrediënten zoals vlees en/of vis. Het moet voldoende rijk zijn aan dierlijke eiwitten, vitaminen, sporenelementen en calorierijk zijn om zijn vitale functies te waarborgen, maar ook om zijn aanzienlijke energieverbruik te vullen. Alleen premium brokjes en kwaliteitspaté’s voldoen het beste aan deze eis.

Aan de andere kant raden we u aan om goedkoop voedsel te vermijden dat is bereid met ingrediënten van dubieuze oorsprong, met een hoge concentratie granen, planten, met chemische additieven en vele andere producten die in strijd zijn met het natuurlijke dieet van katten.

Welk budget om een Turkse Angora te hebben?

Houd er rekening mee dat de aankoopprijs van een Turkse Angora hoger of lager kan zijn, afhankelijk van bepaalde criteria. Over het algemeen wordt hij beïnvloed door het geslacht, de leeftijd, de kwaliteit van zijn vacht, de kwaliteit van de stamboom van zijn ouders, de reputatie van zijn fokker, …

Niettemin, om een idee te krijgen van de prijs, moet u er rekening mee houden dat u tussen de 500 en 1100 € moet betalen voor de adoptie van een vrouwelijk Turks Angora-kitten en 500 tot 1200 € voor de adoptie van een mannelijk kitten. Daarnaast kost het ook gemiddeld 500 tot 700 € voor jaarlijkse onderhoudskosten.

Lees ook:   Mutuelle Chartreux – Vind de juiste ziektekostenverzekering voor deze raskat

Accessoires aangepast aan de Turkse Angora

De Turkse Angora heeft een aantal kwaliteitsaccessoires nodig, solide en aangepast aan zijn morfologie om gelukkig en vervuld te zijn. Deze omvatten accessoires gericht op hygiëne en verzorging, zoals een kattenbak en een verzorgingsset voor langharige katten.

Hij heeft ook kommen met voedsel nodig of idealiter een brokautomaat om zijn maaltijden te serveren, evenals een waterfontein om zijn dorst dagelijks te lessen. Als u een tuin heeft of deze gewoon toegang wilt geven tot de buitenomgeving van het huis, zal de installatie van een kattenluik het in- en uitstappen vergemakkelijken.

Ten slotte zult u merken dat de Turkse Angora een zeer actieve kat is met een speelse geest: hij houdt ervan om te klimmen en hoog te blijven. Daarom zal het interessant zijn om accessoires te kopen die aan deze natuurlijke behoefte voldoen, zoals een krabpaal, een krabpaal of een baars, evenals stimulerend speelgoed zoals een snoepbal of kattencircuits.

Goodies voor Turkse Angora liefhebbers

Foto’s van de Turkse Angora

Waar adopteer je een Turkse Angora?

Zoals bij alle raszuivere katten, is fokken de beste plaats om een Turkse Angora te adopteren. Door met een professionele fokker om te gaan, bent u verzekerd van een gezond kitten, dat voldoet aan de rasnormen. Natuurlijk zal een dergelijk niveau van tevredenheid duurder zijn dan het gemiddelde. Toch kun je ook adopteren in catteries of kattenasielen, tegen een relatief betaalbare prijs.

Ten slotte is adoptie van een individu een optie, hoewel minder veilig voor u, omdat het risico op dierenhandel potentieel hoog is. Daarom raden we je aan om voor dit alternatief bij voorkeur met iemand in je omgeving om te gaan in plaats van met een vreemde.

Andere artikelen over dit onderwerp

Abessijn: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Mumbai: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

American Bobtail: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Russian Blue: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Siberisch: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Highland Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Sphynx: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Scottish Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Perzisch: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

De kartuizer: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.