▷ Waarom gebruikt uw kat zijn kattenbak niet?

Katten zijn relatief schone en discrete huisdieren. Maar nu gebeurt het dat deze kleine katten ineens mokken in hun kattenbakken en zich laten gaan door overal te plassen, of dat hij zodra ze aankomen zijn kattenbak of zijn toilethuis niet gebruikt. Raak niet in paniek, dit gedrag heeft noodzakelijkerwijs een reden die snel kan worden begrepen en opgelost.

Begrijp waarom de kat zijn kattenbak niet gebruikt

Dit is een probleem dat alle meesters woedend maakt, Je bent niet de enige in deze situatie. Dit is een bekend probleem dat kan worden opgelost door de oorzaak zo snel mogelijk aan te pakken.

Schattig kitten met kom

Een kat die overal plast om twee redenen om dit te doen, hij is ziek en heeft een urineweginfectie, of zijn probleem is gedragsmatig. Maar hoe zie je het verschil tussen de twee?

Voordat je naar een dierenarts rent, zou je het verschil weten tussen een medisch probleem en een gedragsprobleem?

De vragenlijst om het onderscheid te maken

Deze vragenlijst kan u een dure rondreis naar een dierenarts besparen, omdat we ons kunnen realiseren dat Onze katten kunnen verkeerd begrepen worden. Dus zult u in staat zijn om de juiste antwoorden te vinden? Zijn de plasproblemen van uw kat gedragsmatig of medisch?

Doe de quiz en ontdek hieronder de juiste antwoorden.

Je hebt twee katten in huis. Terwijl de eerste de hele tijd zonder problemen de kattenbak gebruikt, plast de laatste door je hele huis.

 • Medische reden
 • Gedragsreden
Lees ook:   Hartproblemen bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Je kat plast regelmatig voor de voordeur of terrasdeur. Er zijn geen andere katten in de buurt.

 • Medische reden
 • Gedragsreden

Je kat heeft zijn kattenbak altijd correct gebruikt, maar als hij zijn 6e jaar ingaat, gaat hij daar helemaal niet meer heen. Er hebben zich de laatste tijd echter geen veranderingen voorgedaan in zijn dagelijks leven of omgeving.

 • Medische reden
 • Gedragsreden

Hoewel uw kat zijn kattenbak zonder problemen gebruikt, merkt u dat een sterke geur van urine geleidelijk uw huis binnendringt. Bovendien begint u enkele urinevlekken op verticale oppervlakken op te merken.

 • Medische reden
 • Gedragsreden

In plaats van op een bank, vloer of bed te liggen, gaat je kat regelmatig in haar kattenbak liggen.

 • Medische reden
 • Gedragsreden

Je bent net verhuisd naar een nieuw huis en aangezien je kat bijna overal plast: tapijt, bank, bed… Je maakt het dekbed, de lakens schoon en verschoont ze, verwijdert het deksel van het strooisel, doet het deksel er weer op … Niets helpt!

 • Medische reden
 • Gedragsreden

De urine van uw kat ruikt steeds sterker in zijn kattenbak. Tot overmaat van ramp dekt uw kat zijn uitwerpselen niet meer in de kattenbak.

 • Medische reden
 • Gedragsreden

Overdag gebruikt uw kat zijn kattenbak zonder problemen. ’s Nachts plast hij altijd elders!

 • Medische reden
 • Gedragsreden

Antwoorden op de vragenlijst

Denk je dat je de vragen goed hebt beantwoord? Je zou versteld staan hoeveel mensen het mis hadden. Om de juiste antwoorden te visualiseren en te begrijpen waarom uw kat overal in uw huis plast, volgt u de onderstaande instructies.

Bekijk de testresultaten

Gedrags.Het minimum aantal kattenbakken moet altijd de volgende regel volgen: 1 kattenbak meer dan het aantal katten dat je hebt. In dit geval is het raadzaam om urinewegaandoeningen te voorkomen om 3 nesten op te zetten. Plaats deze nesten op verschillende plaatsen in uw huis, bij voorkeur op rustige plaatsen. Als u meerdere katten heeft, zal het verspreiden van de kattenbakken ook mogelijke “conflicten” van territorium en dus toegang tot het nest voorkomen.

Lees ook:   Kat plast veel: oorzaken en oplossingen.

Gedrags.Deze situatie is een natuurlijke verdedigingsreflex, die nog vaker voorkomt bij katten die zich kwetsbaarder voelen. Dit is om andere katten die zouden kunnen naderen te laten zien dat het territorium van hem is.

Geneeskundig.Nierstenen kunnen voorkomen dat een kat normaal urineert vanwege de ernstige pijn die het veroorzaakt. BloedHet werd ook wel eens in zijn urine aangetroffen. In beide gevallen raad ik je aan om snel naar de dierenarts te gaan om je kat te laten onderzoeken.

Gedrags.We zijn hier in een geval van urinemarkering. Dit kan zowel gecastreerde mannelijke katten als gesteriliseerde vrouwelijke katten treffen, in tegenstelling tot wat de meerderheid van de katteneigenaren denkt! Dit gedrag is een reactie op een bedreiging in huis of de regelmatige aanblik van zwerfhonden of katten buiten door het raam. Meer zelden is het ook om frustratie te uiten over het niet kunnen doen van iets of het markeren van een probleem met een mens in zijn entourage.

Geneeskundig.Als uw kat meer tijd dan normaal in zijn kattenbak doorbrengt, is dit een teken van urinewegproblemen (infecties, stolsels, ontstekingsaandoeningen, nierziekte) of gastro-intestinale problemen (colitis, dikke darm). Ik raad je ten zeerste aan om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan om een volledige controle van urine, spijsverteringsstelsel en bloed te hebben.

Gedrags.Een verhuizing is een traumatische episode voor je kat: hij verliest al zijn visuele en olfactorische oriëntatiepunten die hem tot dan toe geruststelden, en moet zich een nieuw territorium toe-eigenen, totaal onbekend, dat misschien eerder door andere katten werd bezet. Nadat u er zeker van bent dat uw kat geen medische problemen heeft met uw dierenarts, raad ik u aan om uw kat opnieuw te trainen om zijn kattenbak te gebruiken. Je kunt het ook eerst beperken tot een paar munten en dan, als het vertrouwen terugkeert, de resterende munten ervoor openen.

Lees ook:   kong kickeroo

Geneeskundig.Als uw kat zijn uitwerpselen niet langer bedekt, is dit een teken van een probleem met de dikke darm en de resulterende geur kan een teken zijn van de aanwezigheid van koolhydraten in zijn dieet. Ga ook hier naar je dierenarts om ervoor te zorgen dat alles in orde is in het spijsverteringsstelsel en praat met hem over een verandering in dieet.

Gedrags. De locatie van de kattenbak is de sleutel voor uw kat. Een kattenbak naast de wasmachine die ’s nachts draait, wordt niet gebruikt voor uw kat. Als u denkt dat de locatie in dit geval niet het probleem is, probeer dan lichte verlichting in de buurt van de kattenbak toe te voegen.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.