▷ Waarom likt mijn kat mij? 5 redenen waarom!

Een krachtig, gespierd orgaan bedekt met veel harde keratine gezwellen, de tong van de kat wordt door de kat gebruikt om taken uit te voeren die zo divers als gevarieerd zijn.

Niet alleen dient het hem voor verzorging en voeding, maar ook om zijn genegenheid voor zijn geliefden te markeren, de actie van likken is een van de manieren om zichzelf van de kat uit te drukken.

Dus als je merkt dat je kat je vaak likt het kan een eenvoudig teken zijn van wederzijdse hulp of genegenheid. Dit kan echter ook een teken zijn van ernstige aandoeningen zoals stress, angst en bepaalde pathologieën.

Hij beschouwt je als een lid van zijn groep, een kat op zich.

Kat die zichzelf liktKatten in dezelfde groep zijn gewend om elkaar te helpen door elkaar te likken, vooral om delen te verzorgen die moeilijk toegankelijk zijn, zoals de binnenkant van de oren. Ook tijdens het verzorgen, naast het likken van zichzelf, bijten katten elkaar.

Dus wanneer je kleine kat je likt, is dat omdat hij je als een kat van zijn roedel beschouwt, en hij helpt je om je toilet te doen, om de cohesie van de groep te behouden. Over het algemeen gaan deze tongslagen in dit geval gepaard met kleine hapjes.

Lees ook:   10 Tips voor een stabielere kattenboom

Hij toont de genegenheid die hij voor je heeft

Om je genegenheid voor je kat te tonen en hem te belonen, heb je de neiging om hem te aaien. Op dezelfde manier, om je te laten zien hoeveel hij om je geeft en je vertrouwt, zal je kat je op zijn eigen manier strelen en je likken! Het kan ook gebeuren dat dit likken van genegenheid wordt gecombineerd met kleine zachte knabbels.

Het wordt aangetrokken door een specifieke geur op je

De kat heeft een reukvermogen dat 70 keer meer ontwikkeld is dan het onze. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een voedsel hebt aangeraakt dat bijzonder smakelijk is voor de kleine katachtige (bijvoorbeeld tonijn), het niet ongebruikelijk is dat het je komt likken waar je in contact bent geweest met het voedsel.

Hij is angstig of gestrest: Mijn kat likt me en bijt me dan!

Het feit dat je kat je likt is niet altijd een teken van wederzijdse hulp of genegenheid, het kan ook een teken zijn van uitgesproken stress en angst. Inderdaad, net als een bang kind dat zijn deken zou zuigen, kan je kat je dwangmatig gaan likken als hij angstig en gestrest is.

Deze nerveuze gemoedstoestand kan uw kat agressief maken, die, wanneer hij bijvoorbeeld niet langer tegen uw strelingen kan, u als waarschuwing even kan likken en u dan plotseling bijt, het begin van agressief gedrag. In ieder geval zult u de gebaren en houding van uw kat moeten observeren wanneer hij u likt, om te weten of het een waarschuwing is of niet (gebogen rug, samengetrokken, borstelig, stijf lichaam, …).

Lees ook:   ▷ 4 stappen om je kat aangelijnd te leren lopen

Uw kat kan een medische aandoening hebben

Als u merkt dat uw kat u overmatig en zonder echte reden likt, is het ook mogelijk dat hij lijdt aan een ziekte zoals kattenhyperesthesie. Deze pathologie, waarvan de oorzaken niet duidelijk bekend zijn (maar dermatologisch, gedragsmatig of neurologisch kunnen zijn), manifesteert zich op vele manieren, waaronder overmatig likken van de meester. Aarzel in ieder geval niet om een dierenarts te raadplegen, die u het beste gedrag zal geven om vast te houden.

Wat te doen als je kat je likt?

In het algemeen Het feit dat je kat je likt is helemaal niet erg : het is een gebaar van wederzijdse hulp, of een teken van vertrouwen en genegenheid. Reden waarom, zelfs als je het likken niet altijd op prijs stelt, Je mag je kat niet pesten.

Kitty kan je echter in sommige gevallen ook om de verkeerde redenen likken, bijvoorbeeld als hij gestrest is of lijdt aan hyperesthesie bij katten. In dit tweede geval moet u voorkomen dat uw kat u likt en de enige manier is om het probleem bij de bron op te lossen.

Over het algemeen zal het een vraag voor je zijn om te doen wat nodig is, zodat je kleine katachtige niets mist en een dieet, accessoires en een omgeving heeft die bevorderlijk is voor zijn geluk en vervulling. Als uw kat lijdt aan hyperesthesie bij katten, moet u zich wenden tot een dierenarts en een specialist in kattengedrag.

Andere artikelen over dit onderwerp

Lees ook:   voetkussen hond open

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.