▷ Wat is de levensverwachting van een kat?

Als u het leven van een kat deelt of gewoon overweegt er een te adopteren, is de levensverwachting een belangrijk detail waarvan u op de hoogte moet zijn. Het is gebruikelijk om te horen dat deze kleine katten “negen levens” hebben, een manier om hun indrukwekkende levensduur uit te drukken.

Ja, dat bent u De gemiddelde levensduur van deze dieren ligt meestal tussen de 12 en 16 jaar., verschillende factoren kunnen deze duur beïnvloeden door deze te verlengen of te verminderen, waaronder: de leefomgeving (in appartement of zwerven), sterilisatie, kattenras, … Ontdek het hieronder Alles wat u moet weten over de levensverwachting van katten.

De levensverwachting van een huiskat in een appartement of huis

Huiskatten, ook wel binnenkatten genoemd, hebben een levensduur van ongeveer 12 tot 15 jaar. Merk echter op dat Katten hebben de neiging om iets langer te leven dan mannetjes met een gemiddelde van 15 versus 13 jaar. Met een gezond en uitgebalanceerd dieet, evenals een goede medische follow-up, kunnen huiskatten echter de drempel van 16 jaar of meer bereiken.

Naast voedsel en medische zorg ligt de belangrijke levensduur van deze katten in de genegenheid van hun eigenaren en het comfort van een veilig huis.

De levensverwachting van een gesteriliseerde kat

Je moet weten dat de levensverwachting van een gecastreerde kat veel langer is dan die van alle andere katten. Inderdaad Een gesteriliseerde kat kan gemakkelijk ouder worden dan 15 jaar, de meest resistente bereiken zelfs de leeftijd van 20 jaar. Hun bovengemiddelde levensduur wordt verklaard door de vele voordelen die gepaard gaan met een zittend en weinig geagiteerd leven.

Lees ook:   Exotische Japanse kattennamen: 101 betekenisvolle keuzes

Sterilisatie voorkomt inderdaad dat ze meerdere gevaren moeten trotseren om hun seksuele behoeften te bevredigen. Bovendien beschermt het hen tegen bepaalde ziekten die zich kunnen richten op gevoelige organen zoals de baarmoeder en uiers bij katten, wat leidt tot een risico op kanker of infectie.

De levensverwachting van een raskat

Volgens studies, De levensduur van raskatten zou korter zijn dan die van gekruiste katten. Hun gemiddelde levensduur wordt geschat op ongeveer 12,5 jaar. Houd er echter rekening mee dat deze levensduur sterk varieert, afhankelijk van het ras. Inderdaad, sommige rassen leven langer dan andere: dit is het geval onder andere van de Birmezen (16 jaar), de Birmezen en de Perzische (14 jaar). Aan de andere kant hebben andere LOOF-katten zoals de Ragdoll (10 jaar) en de Abessijn (10 jaar) een kortere levensverwachting.

De levensverwachting van een goot of zwerfkat

Zwerfkatten worden aan zichzelf overgelaten, ze hurken op straat en leven in de staat van de natuur. Dienovereenkomstig hun levensverwachting is de kortste van allemaal. Hun levensduur wordt gemiddeld geschat tussen de 6 en 8 jaar., zullen de gelukkigen maximaal 10 jaar leven.

Deze beperkte duur is meer te wijten aan hun moeilijke en erbarmelijke levensomstandigheden dan aan de verschillende gevaren waaraan ze worden blootgesteld: geen veilig thuis om te rusten, fragiele gezondheid gekoppeld aan slechte voeding en de totale afwezigheid van zorg en vaccins, ongelukken op de openbare weg, agressie van andere dieren, zelfs geweld van sommige mannen.

Hoe oud is de oudste kat ter wereld?

De recordleeftijd van de oudste kat ter wereld is vandaag 38 jaar oud, eigendom van de kat Creme Puff in de VS, geboren in 1967 en overleden in 2005. Afgezien van hem hebben andere kleine katten zich onderscheiden door hun buitengewone levensduur. Dat was onder meer het geval bij Chatreux Moun (34) en Sarah uit Nieuw-Zeeland (33).

Lees ook:   Weenect Cat 2 Video Tutorial: Overzicht en Gebruikershulp

Het record voor de oudste kat ter wereld die nog in leven is, is in handen van Maine Coon Rubble. Wonend in Devon, Engeland, blies hij op zijn 31Þ kaars in juni 2019.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.