▷ Wie is verantwoordelijk in geval van een kattenbeet of krab?

Als het gaat om een verlies veroorzaakt door een huisdier zoals een kat, is de kwestie van aansprakelijkheid essentieel. Zelfs als het wettelijk en moreel wordt erkend aan de eigenaar van het dier, merk dan op dat als u het slachtoffer bent geweest van agressie door een kat, er aspecten van het probleem zijn waarmee u rekening moet houden en een procedure moet volgen om de situatie op te lossen.

Lees hieronder de essentiële informatie over schade veroorzaakt door een dier, de te volgen procedure en de compensatievoorwaarden om u te helpen compensatie te krijgen voor de schade die u is aangedaan.

Eigenaar of voogd van een kat = Verantwoordelijk

Nou, als van een kat wordt gezegd dat hij van iemand anders is, moet er een reden zijn, toch? Precies, de meest voor de hand liggende reden is dat ze “verantwoordelijk” is! Of hij nu de eigenaar of hoeder van het dier is, hij is in alle situaties verantwoordelijk voor de acties van het dier. De wet is daar heel duidelijk over.

Artikel 1243 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt immers dat: “de eigenaar van een dier, of degene die het gebruikt, terwijl het in gebruik is, verantwoordelijk is voor de schade die het dier heeft veroorzaakt, ongeacht of het dier in zijn bewaring was, of dat het verloren of ontsnapt was”. Dus in feite neemt elk dier waarvan de activiteit door een mens kan worden gecontroleerd, de verantwoordelijkheid op zich van zijn eigenaar of degene die verantwoordelijk is voor zijn zorg, in het geval dat het schade veroorzaakt.

Lees ook:   Wat is de prijs van een Turkse Angora in 2023? Prijzen onthuld in complete gids.

Gezond verstand vooral over de beet of kras

Doorgaans Van huiskatten is niet bekend dat ze gevaarlijk agressief zijn. Daarom Als een kat je heeft aangevallen, kan het zijn dat hij zich onveilig voelde of uit angst en, in zijn dierlijke aard, Het is geen wonder dat hij een andere reactie had dan een mens..

Met andere woorden, het is mogelijk dat de kleine katachtige gewoon een defensieve reactie uitte.

Ook zijn kattenbeten of krassen niet zo ernstig als men zou denken (bijvoorbeeld in vergelijking met die van een hond). In het ergste geval riskeert u een eenvoudige wond of bartonellose die vandaag gemakkelijk te behandelen is.

Dit betekent dat kattenbeten of krassen relatief verwaarloosbaar zijn en niet ernstig, soms zelfs zinloos. In ieder geval, Je moet je gezond verstand gebruiken om de ernst van de agressie te beoordelen en de te volgen procedure te bepalen..

Kattenbeet of krab: te volgen procedure

Als u bent gebeten of gekrabd door de kat van een derde partij en een vergoeding wilt krijgen voor de veroorzaakte schade, is dit uw recht. Er is echter een gevestigde procedure die u moet volgen.

Definieer fysieke en morele schade

Het eerste wat u moet doen na een kattenbeet of krab is het inventariseren van fysieke en morele schade of letsel. Het kan een wond en/of trauma zijn. U zult merken dat het herstel van de schade niet de verantwoordelijkheid is van een kattenverzekering of wederzijdse gezondheid: het zal worden gedaan door de eigenaar van de kat of door zijn wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (als hij verzekerd is).

Lees ook:   Katten met achterpootverlamming: kunnen ze herstellen? (Dierenarts legt uit)

Compensatie na een kattenbeet of krab

Om gecompenseerd te worden, moet u contact opnemen met de eigenaar van het dier en controleren of het gedekt is door een burgerlijke en familiale aansprakelijkheidsgarantie die schade veroorzaakt door zijn kat omvat, en indien nodig moet deze laatste een claim sturen naar zijn verzekeraar, per aangetekende brief met ontvangstbevestiging, en niet later dan 5 dagen na het verlies.

U zult de eigenaar ook vragen om u een kopie van deze documenten te geven die u op zijn beurt naar zijn verzekeraar stuurt. U zorgt ervoor dat de claim de schatting van de schade bevat, en een kopie van het zorgblad en de medische verklaring, die nuttig zijn voor de vergoeding.

In het geval dat de eigenaar van de kat niet verzekerd is, heeft u de mogelijkheid om in der minne met hem te praten of een klacht tegen hem in te dienen en een civiele procedure te starten.

Rechtszaak of minnelijke schikking?

Merk op dat in de meeste gevallen een minnelijke schikking vaak de beste oplossing is. Inderdaad, niet alleen zijn juridische procedures lang, maar ze zijn ook erg duur, en dit voor de 2 partijen. Een minnelijke schikking stelt de 2 partijen in staat om de verwachtingen te bespreken.de schadeloosstelling van het slachtoffer, en met de hulp van een bemiddelaar, om een wederzijdse consensus te bereiken voor terugbetalingen.

Daarnaast is de schade die een kat veroorzaakt vaak minimaal en daarom niet de moeite waard om aan te klagen. Dus nogmaals, gebruik je gezond verstand om de ernst van de schade te bepalen.

Lees ook:   Kies een goede O-naam voor uw kat: Lijst met O-naam

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.