▷ Op welke leeftijd en waarom veranderen kittens van kleur?

Kittens hebben de bijzonderheid van het hebben van ogen waarvan de kleur varieert met de leeftijd. Hoewel de meesten worden geboren met blauwe ogen, behouden weinigen deze kleur na de ontwikkeling van hun ogen. Sommige kittens hebben aanleg voor blauwe ogen, anderen kunnen zelfs verschillende kleuren in elk oog hebben.

Op welke leeftijd veranderen de ogen van kittens van kleur? Waarom veranderen de ogen van kittens van kleur? Wij onthullen alles!

Inhoudsopgave

De meeste kittens worden blauwogig geboren!

Je moet weten dat De overgrote meerderheid van de kittens heeft blauwe ogen wanneer ze worden geboren, net als mensenbaby’s. Wanneer ze in staat zijn om hun ogen te openen, kunnen we dan zien een blauw/grijze of lichte tint in hun iris.

Lees ook:   Optimale frequentie voor kattenbakvulling vervangen

Ojos Azules kitten

Er wordt geschat dat deze kleuring die neigt naar blauw gedeeltelijk te wijten is aan de zeer jonge leeftijd van het kitten. Het slecht ontwikkelde en zwak gepigmenteerde oog stelt ons in staat om door de diepe laag van de iris te kijken. Het wordt geaccentueerd door het fenomeen van breking van licht wanneer het laatste in contact komt met het hoornvlies.

Echter De blauwe oogkleur die de meeste babykatten gemeen hebben, is niet altijd definitief. Weinig kittens behouden deze blauwe kleur permanent, maar van sommige kattenrassen is bekend dat ze blauwe ogen hebben. De iris is onderhevig aan kleurvariaties tijdens de ontwikkelingsfase van de ogen, in de weken na de geboorte van het kitten.

De ontwikkeling van het orgaan en het gezichtsvermogen vindt geleidelijk plaats bij kittens. Merk op dat de laatsten bijna blind en met ogen altijd gesloten eenmaal uit de baarmoeder van hun moeder. Wat helpt hun nog steeds zeer fragiele en kwetsbare ogen te beschermen tijdens het bevallingsproces.

Zo zien ze wazig wanneer ze in staat zijn omopen je ogen iets binnen 2 tot 16 dagen na de geboorte. Wanneer ze open je ogen volledig vanaf de 3e week, hun gezichtsvermogen is iets verbeterd, maar nog niet helemaal helder. In dit stadium van ontwikkeling is het al mogelijk om de blauwe tint in de iris van het kitten te observeren. Het is alleenna de 5e week bereikt het oog zijn definitieve zicht.

De ontwikkeling van de ogen is echter niet voltooid, het volgt zijn koers met kleuren over ongeveer 6 maanden tot 1 jaar, totdat de pigmentatie van de iris stabiliseert en de ogen van het kitten hun uiteindelijke kleur krijgen. De ogen van katten reserveren ons zeker ontelbare verrassingen.

Lees ook:   ▷ 5 redenen waarom uw kat ruikt slechte kont

Kitten Maine Red Coon op krabpaal

Welke kleuren worden de ogen van het kitten?

Aan het einde van de ontwikkeling van hun ogen verliezen veel kittens het blauwe pigment van de iris ten gunste van een andere kleuring. Dat gezegd hebbende, sommige zeldzame rassen zijn vatbaar voor blauwe ogen zoals de Ragdoll, de Heilige Birma of de Sneeuwschoen. Andere kittens zullen eindelijk ogen van verschillende kleuren hebben, zoals de Turkse Van.

De verscheidenheid aan kleuren voor de ogen van het kitten

De iris is onderhevig aan kleurvariaties, we eindigen met Een veelheid aan mogelijke kleuringen voor de ogen van een kitten. Als De meest voorkomende zijn bruin of groen, het is mogelijk om oranje en gele kleuren te vinden

Ogen die bij sommige kittens gepredisponeerd zijn om blauw te blijven/worden

Sommige kattenrassen hebben blauwe ogen op volwassen leeftijd, ze zijn genetisch vatbaar voor blauw gekleurde ogen op verschillende intensiteitsniveaus. Hun iris behoudt en behoudt blauwe pigmentatie voor het leven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Siamese kittens, Ragdolls of Ojos Azules.

Verschillende kleuren in de ogen van het kitten

Dit is de zeldzaam fenomeen van heterochromie dat bij sommige kittens kan worden waargenomen aan het einde van de ontwikkeling van hun ogen. Het kitten zal zeker een andere kleur hebben in elk oog.

Andere artikelen over dit onderwerp