21 kattenvriendelijke bloemen: koop of kweek ze zelf!

21 katvriendelijke bloemen die je kunt kopen of kweken

Als kattenliefhebber wil je natuurlijk dat je huisdier zich gelukkig en veilig voelt in jouw omgeving. Het creëren van een katvriendelijke omgeving kan een belangrijke rol spelen in het welzijn en het gedrag van je kat. Een van de manieren om dit te doen is door katvriendelijke bloemen in je huis of tuin te hebben. In dit artikel zullen we 21 katvriendelijke bloemen bespreken die je kunt kopen of kweken. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, deze bloemen zullen een geweldige toevoeging zijn aan je leefomgeving.

1. Kamille (Matricaria)

Kamille is een prachtige bloem die bekend staat om zijn rustgevende eigenschappen. Het heeft een milde geur en kan helpen bij het ontspannen van je kat. Kamille is gemakkelijk te verzorgen en kan binnen of buiten worden gekweekt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat niet op de bloem kauwt, omdat dit maagproblemen kan veroorzaken.

2. Oost-Indische kers (Tropaeolum)

De felgekleurde bloemen van de Oost-Indische kers zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook eetbaar. Je kunt de bloemblaadjes toevoegen aan salades of gebruiken als decoratie op taarten. Katten zijn vaak geïntrigeerd door de geur en de smaak van de Oost-Indische kers en kunnen er graag in de tuin naar snuffelen.

Lees ook:   giraf hr

3. Lavendel (Lavandula)

Lavendel is een populaire bloem vanwege zijn heerlijke geur en mooie paarse kleur. Het is een natuurlijke rustgever en kan helpen bij het verminderen van stress bij zowel mensen als katten. Lavendel kan binnen of buiten worden gekweekt en trekt ook vlinders aan, wat een extra bonus is.

4. Goudsbloem (Calendula)

Goudsbloemen zijn helder en vrolijk van kleur en kunnen een prachtige toevoeging zijn aan je tuin. Ze zijn veilig voor katten en kunnen zelfs een kalmerend effect hebben. Goudsbloemen kunnen worden gekweekt in potten of in de grond en hebben niet veel onderhoud nodig.

5. Kattenkruid (Nepeta cataria)

Kattenkruid is waarschijnlijk een van de bekendste katvriendelijke bloemen. Veel katten zijn gevoelig voor de geur van kattenkruid en kunnen er helemaal door betoverd worden. Je kunt kattenkruid kopen in de vorm van speeltjes of planten in je tuin. Het kan een geweldige stimulans zijn voor je kat om te spelen en te verkennen.

6. Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)

Rozemarijn is een veelzijdige plant die niet alleen heerlijk ruikt, maar ook een mooie toevoeging is aan je kruidentuin. Het is veilig voor katten en kan binnen of buiten worden gekweekt. Rozemarijn kan worden gebruikt in verschillende gerechten en heeft ook geneeskrachtige eigenschappen.

7. Zonnebloemen (Helianthus)

Zonnebloemen zijn grote en opvallende bloemen die een vrolijke sfeer kunnen creëren in je tuin. Ze zijn veilig voor katten en kunnen een geweldige bron van vermaak zijn. Je kat kan urenlang genieten van het kijken naar de zonnebloemen die draaien met de zon.

8. Viooltjes (Viola)

Viooltjes zijn delicate bloemen die verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren en variëteiten. Ze zijn veilig voor katten en kunnen een vleugje kleur toevoegen aan je tuin. Viooltjes kunnen zowel binnen als buiten worden gekweekt en hebben weinig onderhoud nodig.

Lees ook:   Kat poept op bed: Dierenarts onthult oorzaken

9. Kattengras (Dactylis glomerata)

Kattengras is speciaal ontworpen voor katten en kan helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Het kan binnen worden gekweekt en je kat kan ervan genieten door eraan te knabbelen. Kattengras is ook gemakkelijk verkrijgbaar in dierenwinkels.

10. Leeuwenbek (Antirrhinum)

Leeuwenbekken zijn charmante bloemen met een unieke vorm. Ze zijn veilig voor katten en kunnen een speels element toevoegen aan je tuin. Leeuwenbekken komen in verschillende kleuren en kunnen zowel binnen als buiten worden gekweekt.

11. Korenbloemen (Centaurea cyanus)

Korenbloemen zijn wilde bloemen met een intense blauwe kleur. Ze zijn veilig voor katten en kunnen een mooie toevoeging zijn aan je tuin. Korenbloemen kunnen binnen of buiten worden gekweekt en hebben weinig onderhoud nodig.

12. Ooievaarsbek (Geranium)

Ooievaarsbekken zijn aantrekkelijke bloemen die verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren. Ze zijn veilig voor katten en kunnen een vleugje kleur toevoegen aan je tuin. Ooievaarsbekken kunnen zowel binnen als buiten worden gekweekt en hebben weinig onderhoud nodig.

13. Kamperfoelie (Lonicera)

Kamperfoelie is een klimplant met prachtige bloemen en een heerlijke geur. Het kan een geweldige toevoeging zijn aan je tuin, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat er niet aan knabbelt, omdat sommige soorten giftig kunnen zijn.

14. Asters (Aster)

Asters zijn bloemen die verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren en vormen. Ze zijn veilig voor katten en kunnen een levendig accent toevoegen aan je tuin. Asters kunnen binnen of buiten worden gekweekt en hebben weinig onderhoud nodig.

15. Lelies (Lilium)

Lelies zijn prachtige bloemen die verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren en geuren. Hoewel veel soorten lelies giftig zijn voor katten, zijn er enkele soorten die veilig zijn. Het is belangrijk om de juiste soorten te kiezen als je lelies in je tuin wilt hebben en een kat hebt.

Lees ook:   Waarom katten hun klauwen uitrekken: 7 veelvoorkomende redenen

Conclusie

Het hebben van katvriendelijke bloemen in je huis of tuin kan een geweldige manier zijn om een veilige en stimulerende omgeving te creëren voor je kat. De 21 bloemen die we hebben besproken zijn veilig voor katten en kunnen een vleugje kleur en geur toevoegen aan je leefomgeving. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, deze bloemen zijn gemakkelijk te verzorgen en kunnen een geweldige toevoeging zijn aan je leefomgeving.

FAQs

1. Zijn alle lelies giftig voor katten?

Nee, niet alle lelies zijn giftig voor katten. Er zijn enkele soorten lelies die veilig zijn voor katten, maar het is belangrijk om de juiste soorten te kiezen als je lelies in je tuin wilt hebben en een kat hebt.

2. Is kattenkruid veilig voor katten?

Ja, kattenkruid is veilig voor katten. Veel katten zijn gevoelig voor de geur van kattenkruid en kunnen er helemaal door betoverd worden. Het kan een geweldige stimulans zijn voor je kat om te spelen en te verkennen.

3. Kan ik kattengras zelf kweken?

Ja, kattengras kan gemakkelijk zelf worden gekweekt. Je kunt kattengraszaad kopen en het binnen laten groeien. Het is ook verkrijgbaar in dierenwinkels.

4. Zijn zonnebloemen veilig voor katten?

Ja, zonnebloemen zijn veilig voor katten. Ze kunnen een geweldige bron van vermaak zijn en je kat kan genieten van het kijken naar de zonnebloemen die draaien met de zon.

5. Kan ik lavendel binnen kweken?

Ja, lavendel kan binnen worden gekweekt. Het is een populaire bloem vanwege zijn heerlijke geur en mooie paarse kleur. Lavendel is een natuurlijke rustgever en kan helpen bij het verminderen van stress bij zowel mensen als katten.