5 dingen om te weten over deze tawny uitziende kat

Oorspronkelijk uit West-Amerika, is de Bengaal een kattenras dat fascineert door zowel zijn tawny uiterlijk als zijn zachte en aanhankelijke karakter.

Inderdaad, geboren uit een kruising tussen een wilde kat en een huiskat, heeft het de bijzonderheid van het hebben van een vacht vergelijkbaar met die van een luipaard, een uiterlijk van een wilde kat, met behoud van het aanhankelijke en sociale temperament van een huiskat. Een perfecte hybride! Ontdek hieronder 5 interessante dingen over het Bengaalse kattenras.

1. Een kat met een wilde oorsprong

Bengaalse kat die wacht om te spelen

De Bengaal is een kat afkomstig uit Californië, VS. Na het werk van geneticus Joan Sugden Mills in 1963, werd het geboren na een kruising tussen een vrouwelijke Felis Bengalensis die nog steeds Bengal Leopard Cat wordt genoemd, en een huiskat, de Amerikaanse korthaar. Aan de oorsprong van dit atypische kattenras ligt de wens om een hybride kat te creëren die zowel het uiterlijk van een luipaard als het zachte en aanhankelijke karakter van een huiskat zou hebben.

Na enkele jaren van ontwikkeling (van de F1- tot F5-generatie), stelt het voltooide werk het ras in staat om erkenning te krijgen van de International Cat Association (TICA) in 1983, in de sectie “Nieuwe rassen en kleuren”.

2. Een echte jager in hart en nieren

Bengaalse kattenjacht

Lees ook:   Stress bij katten: leidt het tot een vette vacht?

De Bengaal is een nieuwsgierige en avontuurlijke katachtige met een scherp roofinstinct, een erfenis van zijn voorouder Felis Bengalensis. Hij heeft ook de lichaamsbouw die past bij zijn passie voor jagen: een atletisch, gespierd lichaam, dat behendigheid en kracht combineert. Hij zal de neiging hebben om meer buiten te blijven dan thuis. Als je hem binnen wilt houden, moet je genoeg speelgoed op hem leggen zodat hij zijn aard anders uitdrukt dan door te jagen.

3. Het majestueuze uiterlijk van een luipaard

Het Bengaalse kattenras

Zijn patroonbont, die eruitziet als 2 druppels water voor die van een luipaard en het een wilde uitstraling geeft, is waarschijnlijk wat de Bengaal het meest kenmerkt. Het is dus een soort mini-luipaardversie, met een korte, zachte en zijdeachtige vacht, liggend op zijn lichaam. De jurk meestal gemarmerd of bruin gekleurd met zwart, kan worden afgewezen in verschillende tinten: gevlekte tabby (luipaard stijl), bruine tabby, blauwe tabby, seal tabby punt, seal mink tabby, seal sepia tabby,…

4. Het zachte en aanhankelijke temperament van een huiskat

Bengal Cat wacht

Achter de Bengaals-achtige look vind je eigenlijk een kat die net zo zachtaardig en aanhankelijk is als de meeste huiskatten. Gemakkelijk in de omgang, het wordt ook beschouwd als de meest volgzame van wilde katten. Het is een discrete en onafhankelijke kat, dus niet erg invasief. Begiftigd met grote gevoeligheid, weet het zijn gedrag aan te passen aan de stemming van zijn eigenaar.

Zijn gezelligheid brengt hem ertoe kinderen te ondersteunen met wie hij vooral graag speelt. Hij raakt bevriend met honden en tolereert de aanwezigheid van zijn soortgenoten. Zijn levendigheid en intelligentie hebben het voordeel dat hij zijn opleiding en training vergemakkelijkt. Toch is het niet uitgesloten dat hij het gebruikt om je voor de gek te houden en een beetje stout te zijn door plezier te hebben met het openen van deuren, tikken of het nemen van je kleine voorwerpen.

Lees ook:   Grijs Tabby: De complete gids voor deze kat

5. Een kat die makkelijk te verzorgen is

Bengaalse kat kijkt van binnenuit uit

De Bengaal is eindelijk een kat die weinig onderhoud nodig heeft. Bovendien ervaart het een klein haarverlies. Het verzorgen van je vacht blijft vrij eenvoudig: wekelijks borstelen is voldoende om de glans te behouden. En omdat deze kat een grote interesse in water toont, is het nemen van een bad altijd een waar genoegen.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.