Burmilla

Burmilla: Kenmerken, geschiedenis en karakter

Als liefhebber van raskatten is het de moeite waard om meer te weten te komen over de fascinerende Burmilla kat. Dit ras is ontstaan uit een ongeplande kruising tussen een Burmese en een Chinchilla kat in het Verenigd Koninkrijk in 1981. Nu is het een populaire keuze voor huisdierhouders over de hele wereld.

Geschiedenis van de Burmilla

De Burmilla is een redelijk nieuw kattenras. In 1981 kocht een Britse fokker een Chinchilla kat en een Burmese kat om bij zijn andere katten te voegen. Zoals het lot het zou hebben, paarde de eigenaarskat, genaamd Bambino, met een van de katten en het resultaat was het eerste nest Burmilla’s.

Het nieuwe ras werd snel populair vanwege zijn unieke uiterlijk en temperament. De Burmilla werd al snel officieel erkend als een ras en kreeg in 1995 zijn eigen rasstandaard. Dit ras is sindsdien gegroeid in populariteit.

Uiterlijk van de Burmilla

De Burmilla is een middelgrote kat met een korte, dichte vacht. De vacht is meestal zilverachtig en heeft een luxueuze uitstraling, omdat het patroon dat de haren heeft. Op de neus, rond de ogen en mond is hij vaak zwart omlijnd.

De Burmilla heeft grote, ronde ogen die geel, groen of zelfs blauw kunnen zijn. Hun oren zijn breed en afgerond. Ze zijn robuust gebouwd met een musculaire uitstraling en sterke achterpoten.

Karakter van de Burmilla

De Burmilla is een sociale en aanhankelijke kat. Ze zijn zeer intelligent en speels en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Deze katten zijn zeer actief en kunnen soms kattenkwaad uithalen als ze zich vervelen. Het is daarom belangrijk om voldoende speelgoed en krabpalen te hebben voor deze actieve katten.

Lees ook:   nagels knippen agressieve kat

De Burmilla kan af en toe verlegen zijn tegenover nieuwe mensen, maar als ze eenmaal aan je gewend zijn, zullen ze uitbundig hun affectie tonen. Ze houden van aandacht van hun eigenaar en vinden het niet leuk om alleen gelaten te worden.

Gezondheid van de Burmilla

Net als bij andere rassen kunnen Burmilla-katten gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Een van de problemen die vaker voorkomen bij dit ras is Feline Infectious Peritonitis (FIP), hoewel het risico hiervan in de meeste gevallen laag is.

Een ander veelvoorkomend probleem is de neiging van Burmilla’s om allergie├źn te ontwikkelen. Deze katten hebben vaak gevoelige maag- en darmproblemen, wat kan leiden tot braken en diarree. Het is belangrijk om op te letten wat u hun voedt en hen regelmatig te laten checken door een dierenarts.

FAQ’s over de Burmilla

1. Zijn Burmilla’s geschikt voor huishoudens met kinderen?

Ja, Burmilla’s zijn geweldige huisdieren voor gezinnen met kinderen. Ze zijn sociaal en houden van aandacht, zodat ze het goed doen met kinderen.

2. Moet ik mijn Burmilla borstelen?

Ja, het is belangrijk om de Burmilla wekelijks te borstelen om de vacht gezond en glanzend te houden.

3. Moeten Burmilla’s veel trainen?

Burmilla’s zijn zeer actieve katten die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben om gezond te blijven. Dit kan zijn door het verstrekken van speelgoed, krabpalen of interactief spelen met hun eigenaar.

4. Kan ik een Burmilla houden in een appartement?

Ja, Burmilla’s zijn geschikt voor het leven in een appartement, maar hebben genoeg ruimte en stimulatie nodig om hun actieve natuur te ondersteunen.

Lees ook:   biokat\'s

5. Hoe oud kan een Burmilla leven?

Burmilla’s kunnen gemiddeld tot 15 jaar leven, maar sommige kunnen ouder zijn met de juiste zorg en gezondheidsmaatregelen.

Conclusie

De Burmilla is een fascinerend ras met een unieke geschiedenis en een uitstekend temperament. Deze actieve, sociale katten zijn geweldige huisdieren voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren, zolang ze genoeg stimulatie en plezier krijgen. De Burmilla heeft veel aandacht nodig van hun eigenaar, evenals regelmatige zorg en controle van hun gezondheid om hun levensduur te maximaliseren. Met de juiste zorg kan de Burmilla je gezelschap houden en je een trouwe en liefdevolle metgezel zijn voor vele jaren.