Carthusian

Carthusian: Kenmerken, geschiedenis en karakter

Carthusianen zijn bekend om hun strenge leven van stilte, bidden, en contemplatie. De Orde van de Kartuizers heeft een unieke geschiedenis en karakter, en in dit artikel bespreken we hun kenmerken, geschiedenis, en hoe ze zich onderscheiden van andere monastieke tradities.

Kenmerken van de Kartuizers
De Kartuizers leven een zeer streng en teruggetrokken leven. Ze zweren aan stil zwijgen, bidden en contemplatie. In tegenstelling tot andere religieuze ordes, houden de Kartuizers zich niet bezig met onderwijs, missies, of sociaal werk. Ze richten zich liever op hun spirituele leven. De Kartuizers wonen in hun eigen kloosters, waar ze in afzondering leven en communicatie met de buitenwereld vermijden.

Geschiedenis van de Kartuizers
De Kartuizers hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot de 11e eeuw. De oorspronkelijke Kartuizer, Bruno van Keulen, was een kanunnik in Reims. Toen de bisschop van Reims in 1084 werd afgezet, trok Bruno zich terug in de wildernis van Chartreuse. Daar ontwikkelde hij een nieuwe manier van leven, gebaseerd op stilte, bidden en contemplatie, en hij richtte de eerste Kartuizerkloosters op.

De Kartuizers breidden zich snel uit in Europa, vooral in Frankrijk, Spanje, en Italië. Tijdens de reformatie werden veel Kartuizerkloosters gesloten, maar de orde overleefde. Tegenwoordig zijn er nog 24 Kartuizerkloosters in de wereld, waarvan één in Nederland.

Karakter van de Kartuizers
De Kartuizers staan bekend om hun discrete en teruggetrokken karakter. Het is een orde die zich richt op spirituele verheffing, niet op wereldse aangelegenheden. Ze volgen een levensstijl van stilte en discipline, gericht op het bereiken van spirituele verlichting. De Kartuizers zijn zeer devoot, maar ook streng, en hun leven is gericht op het overwinnen van zonde en het streven naar heiligheid.

Lees ook:   horizontale krabpaal

FAQs

1. Wat is het dagelijkse leven van een Kartuizer?
Het dagelijkse leven van een Kartuizer bestaat uit lange perioden van stilte, bidden, en contemplatie. Ze nemen strikte maatregelen om hun afzondering te waarborgen, en vermijden contact met de buitenwereld.

2. Wat is het doel van het stilzwijgen in de Kartuizer orde?
Het stilzwijgen in de Kartuizer orde heeft tot doel om de monniken te helpen zich richten op hun spirituele leven. Het creëert stilte en rust, waardoor de monniken dieper kunnen nadenken en hun aandacht kunnen richten op de essentie van hun bestaan.

3. Wat is de geschiedenis van de Orde van de Kartuizers?
De Orde van de Kartuizers werd opgericht door Bruno van Keulen in de 11e eeuw. Het was bedoeld als een manier om de devotie en spiritualiteit van de kerk te bevorderen. De orde verbreidde zich snel over Europa.

4. Hoe lang duurt de opleiding van een Kartuizer?
Een Kartuizeropleiding duurt minimaal zes jaar voordat iemand volledig ingewijd kan worden. Gedurende deze tijd leert de aspirant-monnik de leer en de praktijk van de orde kennen, en ondergaat hij een rigoureuze spirituele en fysieke training.

5. Wat is de relatie van de Kartuizers met de katholieke kerk?
De Kartuizers zijn een kloosterorde binnen de katholieke kerk. Ze volgen de dogma’s en rituelen van de kerk, maar onderscheiden zich door hun strenge en teruggetrokken levensstijl.

Conclusie
De Kartuizers vormen een unieke en gerespecteerde religieuze orde. Ze leven een leven van stilte en contemplatie, gericht op spirituele verheffing. Door hun strenge discipline en toewijding hebben ze een indrukwekkende geschiedenis en zijn ze nog altijd aanwezig in de wereld van vandaag.