Een teken van goede gezondheid of niet?

Omdat de neus een essentieel orgaan is voor het overleven van katachtigen zoals katten, geloven velen dat de temperatuur een betrouwbare indicator is van de gezondheidstoestand van het dier, en terecht.

Dus is een droge of natte neus een betrouwbare gezondheidsindicator? Wat kunnen deze verschillende aspecten van de truffel van je kat vertalen? Moet je je zorgen maken? En welke ziekten kunnen de neus van uw kat aanvallen?

Laten we samen eens kijken wat de neus van de kat ons echt kan vertellen!

De neus van de kat is koel en vochtig: wat betekent dat?

Als je je kat vaak om het hoofd aait, heb je zeker ontdekt dat hij vaak is de truffel goed nat, of fris en vochtig. Eigenlijk Dit is volkomen normaal en je hoeft je er geen zorgen over te maken..

Houd er rekening mee dat het koele of droge uiterlijk van de truffel van de kat afhankelijk is van de temperatuur en de vochtigheidsgraad in de omgevingslucht. Als het koel is, zal zijn snuit koel zijn en als het warm is, zal de kat zijn snuit bevochtigen om zijn temperatuur te regelen en zijn reukvermogen te verbeteren.

De neus van de kat is heet en droog: wat betekent dat?

Ook in dit geval, er is niets om je zorgen over te maken. Houd er altijd rekening mee dat het vooral afhangt van het weer. Als het warm is of als uw kat veel tijd doorbrengt met blootstelling aan de zon of vastzit in een hete omgeving, zal zijn neus droog en warm zijn.

Lees ook:   krabton jorge

Hoewel de kat vaak de neus likt, droogt het snel omdat het een glad en haarloos oppervlak is. En onder invloed van de hete lucht die uit zijn neus komt als hij ademt, warmt ze op. Daar is dus niets mis mee.

Wanneer de neus van de kat warm en droog is, kan dit betekenen dat deze eenvoudigweg uitgedroogd is en in sommige zeldzame gevallen dat hij koorts heeft. Maar de droge truffel alleen is niet genoeg om koorts te diagnosticeren of een andere ziekte.

Kat ruikt met zijn neus

De kattentruffel, een echte indicator van een goede gezondheid?

Gezien de hierboven gegeven uitleg is het duidelijk dat dit niet het geval is. De theorie dat de truffel van de kat een goede indicator is voor zijn gezondheid is in feite een oude legende die zich heeft verspreid en heeft doorstaan.. Vooral het deel dat vermeldde dat een hete, droge neus een teken van koorts is.

Of de truffel van je kat nu heet en droog is of koel en vochtig, je kunt er niet op vertrouwen om te beslissen over zijn gezondheidstoestand. Zelfs als een droge truffel een van de vele symptomen van koorts bij katten is, moeten er nog steeds andere symptomen zijn voordat ze een beslissing nemen. Uw dierenarts zal dit bevestigen.

Bovendien onderzoeken de meeste bekwame dierenartsen bijna nooit de truffel van katachtigen om een ziekte te diagnosticeren. Door de kat in staat te stellen zich te oriënteren en te communiceren met zijn entourage, is de truffel een sensorisch orgaan dat onderhevig is aan de werking van een groot aantal factoren.

Lees ook:   Clickertraining voor katten: Optimaliseer hun vaardigheden!

Wanneer moeten we ons echt zorgen maken?

De truffel van uw kat verandert van dag tot dag, zelfs van uur tot uur, afhankelijk van de leefomstandigheden. Heet en droog of koel en nat, de truffel van je haarbal zou je alleen zorgen moeten baren wanneer dit aspect lang duurt (bijvoorbeeld meerdere dagen). Of wanneer het gepaard gaat met andere vreemde tekenen en symptomen.

Dus als, bijvoorbeeld, De neus van uw kat is lange tijd heet en droog, en naast zijn neus en ogen loop, zult u een begin van koorts vermoeden. Uw vermoedens zullen worden bewezen als het volgt op een verlies van eetlust, diarree en braken, constante dorst en algemene vermoeidheid.

U kunt dan beter de temperatuur van uw kat opnemen door een thermometer in het rectum te steken. Als de temperatuur van de kat hoger is dan 39°C, is uw kat inderdaad koortsig en moet worden geraadpleegd door een dierenarts.

Lenez is de truffel bij katten

Waarom is de neus van een kat nat?

Zoals we al zeiden, kan de neus van een kat nat zijn als deze eerder in contact was met water, zoals bij het drinken, voeden of verzorgen. Basisacties die de kat meerdere keren per dag kan uitvoeren; Waar vandaan Zijn neus is normaal gesproken bijna altijd nat.

De neus van de kat kan ook nat zijn wanneer uw Kat zweet in een warme omgeving. En nogmaals, omdat de truffel van de kat verstoken is van haar, zien we hier eigenlijk dat de kat bezweet is.

Kattenziekten met truffels

Net als bij mensen valt de verkoudheid de neus aan. Bij katachtigen, Verkoudheid heet Coryza. Het is een besmettelijke virale ziekte, die wordt voorkomen met een vaccin, anders kan het veranderen in ernstig respiratoir syndroom. Coryza beïnvloedt de neus van uw kat en dus zijn reukvermogen. Als u merkt dat hij verkouden is, wacht dan niet tot de symptomen verergeren of tot andere symptomen verschijnen.

Lees ook:   felix senior kattenvoer

De neus van je kleine katachtige kan ook worden aangevallen door Cryptococcosis die meestal katten van 2 tot 3 jaar oud treft. Het is een schimmelziekte die wordt opgelopen door katten die waden in velden die zijn vetgemest met afgebroken plantaardige stoffen en uitwerpselen van pluimvee. Het manifesteert zich als koorts en zorgt ervoor dat uw kat uit de neus bloedt.

Sommige kwaadaardige tumoren zoals plaveiselcelcarcinoom kan ook de neus van je haarbal aanvallen. En deze gevallen, de overleving ervan hangt af van het stadium van de ziekte.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.