Het territorium bij katten

De kat is, zoals veel soorten, Een instinctief territoriaal dier. Als de grootte van het territorium aanzienlijk varieert van het ene individu tot het andere, blijft de logica van organisatie praktisch hetzelfde bij alle katten, met hun essentiële behoeften als referentie.

Ontdek de basisprincipes van wat u moet weten over het territorium van uw kat, het belang, de organisatie en de markering ervan.

U kunt het territorium van uw kat leren kennen door hun gedrag en bewegingen in hun leefruimte te observeren en vast te leggen. Een praktisch hulpmiddel en een grote hulp om dit te doen is de GPS-halsband die u kunt gebruiken om het territorium van uw kat in kaart te brengen.

Techniek om het territorium van de kat te kennen: de GPS-halsband voor katten

De halsband met GPS-tracker uitgerust voor uw kat is de juiste en meest praktische oplossing om zijn territorium te kennen. Het biedt u de mogelijkheid om een veelheid aan gegevens te verzamelen over het leven en het dagelijks leven van uw metgezel.

Lees ook:   ▷ Waarom volgt mijn kat mij overal? 5 redenen daarvoor!

U kunt kiezen voor een zeer goed model zoals de Weenect Cats die Functies voor activiteitsmonitoring en gebiedsanalyse. Je gebruikt ze om de reizen van je kat op een kaart te visualiseren, snel de omvang van het territorium van je kat te bepalen en de plaatsen te ontdekken waar hij de meeste tijd doorbrengt.

Territorium van de in kaart gebrachte kat
Visualisatie van de paden van de kat op zijn territorium met de Weenect tracker

Wat is territorium voor een kat?

Het territorium verwijst naar de leefruimte van de kat. Degene die hij zich heeft toegeëigend, afgebakend door markering en klaar staat om te verdedigen als dat nodig is. Het territoriale instinct komt al op jonge leeftijd naar voren bij katten, meestal vanaf de achtste week van de geboorte, kort na het spenen.

In tegenstelling tot het idee dat de meeste eigenaren hebben, is de grootte van dit gebied niet altijd beperkt tot de ruimte die u hebt geregeld om uw kat binnen de omtrek van uw huis af te bakenen.

De organisatielogica blijft voor alle katten nagenoeg hetzelfde. De structurering van het grondgebied zal in wezen worden uitgevoerd volgens zijn behoeften.

Dus Elk perceel krijgt een specifiek hulpprogramma toegewezen voor activiteiten die uw kat kan uitvoeren wanneer hij maar wil.. En zelfs als de grenzen onzichtbaar voor ons zijn, is het grondgebied perfect gemarkeerd en zijn sectoren verbonden door kruisende lijnen gemarkeerd door feromonen.

Het ideale territorium voor een kat

Over het algemeen is het ideale territorium voor katten georganiseerd in 3 belangrijke sectoren die met elkaar verbonden zijn door passages:

  • Een rustruimte waar de kat zich kan terugtrekken om te rusten of zichzelf te isoleren bij het zoeken naar rust en niet gestoord wil worden.
  • Een werkterrein waar de kat het grootste deel van zijn dagelijks leven leeft. Het kan jagen, eten, spelen en eventueel delen met soortgenoten.
  • Een eliminatiezone waar de kat in wezen naartoe gaat om zijn behoefte te doen of om zichzelf te verzorgen.
Kattengebied in kaart gebracht met Weenect
Aanwezigheidsgebied in kaart gebracht voor een kat in zijn territorium

Territorium en samenwonen tussen katten uit verschillende huishoudens

Samenwonen tussen katten die niet onder hetzelfde dak wonen is veel eenvoudiger dan we denken, dominante katten zullen een groter territorium hebben dan andere katten, niet aarzelend om ruimte in te nemen op verschillende percelen rond hun huis. Bovendien kunnen sommige katten zelfs enkele dagen nodig hebben om hun territorium volledig te verkennen.

Lees ook:   Tramadol bij katten: Effecten, Dosering & Mogelijke bijwerkingen

Minder dominante katten zullen een kleiner territorium hebben, maar waar alle essentiële gebieden aanwezig zijn, maar op een kleinere manier.

Dit voorkomt niet dat verschillende kattengebieden elkaar overlappen Op plaatsen die een conflict tussen katten veroorzaken, is het een zeer zichtbaar fenomeen in dichte woonwijken en onderverdelingen.

Territorium en samenwonen tussen katten van hetzelfde huishouden

Samenwonen is een complexe situatie waarmee eigenaren met meerdere katten te maken kunnen krijgen. De feLins die hetzelfde dak delen, zullen niet noodzakelijkerwijs dezelfde territoriale indeling hebben.

Omdat katten een variabele mate van socialisatie hebben, is het mogelijk dat samenwonen harmonieus is. Soms delen katten die elkaar goed verdragen verschillende delen van hun territorium en hebben ze gemeenschappelijke activiteiten.

Helaas komt het ook voor dat het misgaat met de komst van een nieuwe kat en dat samenwonende stoornissen zich vestigen. Je zult dan getuige kunnen zijn van gewelddadige conflicten, gevechten of territoriale rivaliteiten die voortkomen uit de ambitie om de ruimte uit te breiden of te verdedigen.

In alle gevallen Een territoriaal conflict tussen twee katten die onder hetzelfde dak leven, zal in de loop van de tijd afnemen met de vaststelling van een hiërarchie, maar die zal sommige botsingen van tijd tot tijd niet vermijden.

Het belang van territorium bij katten

Territoriaal gedrag is voorouderlijk en instinctief bij katten. Het territorium is voor de laatste iets fundamenteels en speelt een grote rol in zijn evenwicht.. Hij zorgt er ook voor dat het op natuurlijke wijze naar buiten wordt afgebakend en probeert zijn organisatie in zijn huis te transponeren of opnieuw samen te stellen.

Lees ook:   Top kattennagelbeschermers: beste klauwmutsen 2023

Elke desorganisatie of plotselinge verandering in zijn territorium zal een impact hebben op het gedrag van de kat. Het zal een bron van stress en angst zijn of ongewenst gedrag zoals wanordelijke markeringen, agressie jegens zijn meester of zelfs weglopers …

Kat in een privétuin

Territoriaal gedrag zal min of meer uitgesproken zijn van het ene individu naar het andere als gevolg van verschillende factoren. Het territoriale karakter van je kat kan worden weerspiegeld in zijn gedrag. U zult bijvoorbeeld de neiging opmerken om regelmatig de plaatsen te markeren die hij gewend is te bezoeken en om verkenningsuitjes te vermenigvuldigen.

Tagging is voor de kat niet alleen een middel om zijn territorium af te bakenen, maar ook een communicatiemiddel tussen individuen van de soort of het inspireren van angst bij andere dieren. Markeringsgedrag verschijnt op jonge leeftijd wanneer hij nog een kitten is. De kat kan zijn territorium markeren door zijn geuren op verschillende manieren af te zetten.

  • Urinemarkering van katten : uitgevoerd door urinestroom, stelt dit type markering het mannetje in staat om zijn potentiële concurrenten te waarschuwen voor het feit dat een sector onder zijn heerschappij staat.
  • Markeren met klauwen : Naast het helpen reguleren van de grootte van zijn klauwen, stelt dit type markering uw kat in staat om zijn aanwezigheid te signaleren door de feromonen in zijn pads op de bekraste oppervlakken te deponeren.
  • Markering door wrijving of huidafscheidingen : uitgevoerd door te wrijven op voorwerpen, een ander dier of zijn mens, het is synoniem met markering of acceptatie.
  • Markering door afscheidingen : Dit type markering wordt uitgevoerd door feromonen vrij te geven die worden uitgescheiden door de klieren in de anus van de kat.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.