Hoe zit het met het wettelijk kader bij een ongeval?

Wanneer je met je kat rijdt, is de kans op een ongeluk meestal wat groter, omdat je de neiging hebt om afgeleid te worden door je kleine haarbal aan boord. Zelfs als de Franse wetgeving niet erg duidelijk is over de maatregelen die u moet nemen om met uw kat te bewegen of in geval van een ongeval, hebt u de verplichting om deze op de juiste manier in het voertuig te immobiliseren, zodat de aanwezigheid ervan uw rijgedrag niet belemmert.

Heeft u een specifieke verzekering nodig om uw kat te vervoeren?

Wanneer u met uw kat rijdt, is de enige verzekering die u moet hebben een autoverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die uw kat kan veroorzaken aan een derde partij : zoals beten of krassen maar ook schade aan eigendommen, ongeval veroorzaakt door het dier …

Merk terloops op dat volgens het Burgerlijk Wetboek uw ascendenten, afstammelingen, zekerheden en hun respectieve echtgenoten op geen enkele manier als derden kunnen worden beschouwd, ongeacht of ze bij u wonen of niet.

In het geval van een ongeluk met mijn kat binnen, is het gedekt?

Autoverzekering en aansprakelijkheidsverzekering dekken de zorg voor uw kat bij een ongeval niet. Dus als u wilt dat uw kat tijdens uw autoritten wordt gedekt, moet u specifieke verzekeringen afsluiten. Bijvoorbeeld een verzekering voor zijn kat waarvan de lidmaatschapsformule voorziet in de volledige of gedeeltelijke vergoeding van veterinaire kosten in geval van een ongeval.

Kat in de auto maar slecht geïnstalleerd
Kat zeer slecht geïnstalleerd in de auto

De wetgeving blijft onduidelijk over het vervoer van zijn huisdier

Nergens vermeldt de Franse wetgeving duidelijk de regelingen die moeten worden getroffen bij het vervoer van een huisdier. In de Wegenverkeerswet staat echter dat:

  • Artikel R412-1 : “In het verkeer, elke bestuurder of passagier van een motorvoertuig moet een goedgekeurde veiligheidsgordel dragen indien de stoel die het bezet daarmee is uitgerust overeenkomstig de bepalingen van boek III.”.
  • Artikel R412-6: “Iedere bestuurder moet te allen tijde in staat en in staat zijn om alle op hem rustende manoeuvres gemakkelijk en onverwijld uit te voeren. De mogelijkheden van beweging en gezichtsveld mogen niet worden verminderd door het aantal of de positie van de Passagiers, door de Vervoerde voorwerpen of door aanbrengingNiet-transparante objecten op de ramen”.

Kortom, uw kat is een passagier in uw auto, U moet ervoor zorgen dat het goed is bevestigd aan een veiligheidsgordel (via een speciaal harnas of de kooi)Zo dat de aanwezigheid ervan interfereert niet met uw rijgedrag.

Lees ook:   Kat gestoken door bij: Eerste hulp voor kattenbezitters

Als u deze bepalingen overtreedt, kunt u een bekeuring krijgen van een wetshandhaver omdat hij van mening is dat uw kat een gevaar vormt voor u en de rest van de passagiers. Het bedrag van de boete is 35 €.

Uw kat vervoeren: voorzorgsmaatregelen om hem te beschermen

Om u veilig met uw kat met de auto te verplaatsen, moet u een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Met name door het in een mand of een geschikte kooi te dragen, en door voorzichtig te blijven aan het stuur. Ten slotte kunt u een kattenverzekering afsluiten die de kosten van het verzorgen van uw kleine katachtige in het geval van een ongeval dekt.

Draag uw kat altijd in een kooi of transportmand

Een kat die vrij kan lopen in het passagierscompartiment van het voertuig vormt een reëel gevaar. Niet alleen kan het je als bestuurder afleiden, waardoor het risico op een ongeluk toeneemt, maar in het geval van een ongeluk kan het veranderen in een echt projectiel. En plotseling, naast het verwonden van de andere passagiers van het voertuig in geval van een botsing, zal uw kat ook ernstig gewond raken.

Kat in zijn kooi met zijn minnares

Dat is de reden waarom wanneer u met uw kat in een auto reist, u altijd de moeite moet nemen om deze goed te immobiliseren. Hetzij in een transportmand of een aangepaste kooi die u aan de veiligheidsgordel bevestigt, of met behulp van een paratransit-harnas.

Besteed meer aandacht aan de weg dan aan het gedrag van de kat

Zodra uw kat goed geïmmobiliseerd is in de auto, kunt u de weg op. Laat je niet afleiden door het geschreeuw of miauw van de katachtige, het is heel normaal, vooral als hij niet gewend is om met de auto te reizen. Blijf in ieder geval altijd gefocust op de weg, om het risico op ongevallen aanzienlijk te beperken.

Lees ook:   Maif kattenverzekering: Formules en garanties van deze huisdierenverzekering

Kies voor een kattenverzekering die hem beschermt in geval van een ongeval

Houd er ook rekening mee dat ondanks alle afspraken die je gaat maken, een auto-ongeluk met je kat aan boord toch kan gebeuren. Daarom is het aan te raden om een ziektekostenverzekering voor het dier af te sluiten, bijvoorbeeld die van Solly Azar hierboven vermeld, die de kosten van de dierenarts bij een ongeval geheel of gedeeltelijk zou dekken. En als gevolg hiervan beperkt u onverwachte uitgaven.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.