kat sproeit na sterilisatie

Kat sproeit na sterilisatie: Wat te doen?

Als kattenbezitter kan het frustrerend zijn om te ontdekken dat je kat gaat sproeien nadat deze is gesteriliseerd. Sterilisatie is een veel voorkomende ingreep die helpt om de voortplanting van katten te voorkomen en helpt om ongewenste kittens te verminderen. Helaas kan het ook resulteren in ongewenst gedrag zoals sproeien. In dit artikel leggen we uit waarom katten gaan sproeien na sterilisatie en wat je eraan kunt doen om het probleem op te lossen.

Waarom sproeien katten na sterilisatie?

Katten sproeien om verschillende redenen, zoals territoriummarkering. Katten zijn territoriale dieren, die graag hun territorium markeren met hun geur. Het sproeien kan dan ook gebeuren als reactie op een verandering in de omgeving, zoals de aanwezigheid van een nieuwe kat, of nadat er iets anders veranderd is in de huissituatie.

Bij vrouwelijke katten kan het sproeien toenemen na sterilisatie. Dit komt omdat de hormoonspiegels van de kat veranderen na de ingreep. Hierdoor kan het gedrag veranderen en kan het zijn dat de kat gaat sproeien.

Wat kun je doen om het sproeien te verminderen?

Als je merkt dat je kat gaat sproeien nadat deze is gesteriliseerd, dan zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het probleem aan te pakken.

Stap 1: Ga naar de dierenarts

Voordat je iets aan het sproeien kunt doen, is het belangrijk om het probleem grondig te laten onderzoeken door een dierenarts. Zo kan er worden gekeken of de kat mogelijk pijn heeft, of er geen blaasproblemen zijn, en of er sprake is van een onderliggende medische aandoening. Als de dierenarts een medisch probleem vindt, kan deze worden behandeld.

Lees ook:   Domestic Shorthair

Stap 2: Maak de omgeving vriendelijker

Het kan helpen om de omgeving van de kat vriendelijker en minder bedreigend te maken. Zo kan je bijvoorbeeld meerdere kattenbakken plaatsen, het voer neerzetten op rustige plekjes, of ervoor zorgen dat er voldoende speeltjes aanwezig zijn. Daarnaast kan je kijken of er iets veranderd is aan de omgeving, zoals de komst van een nieuw huisdier, nieuwe meubels, of een verbouwing. Als dit het geval is, kan je ervoor zorgen dat de kat zich veilig voelt en er minder stress is.

Stap 3: Beloon goed gedrag

Beloon de kat als deze zich goed gedraagt. Als de kat bijvoorbeeld gebruik maakt van de kattenbak in plaats van te sproeien, dan kan je deze belonen met een traktatie of een knuffel.

Stap 4: Gebruik feromoontherapie

Als er geen medische oorzaak gevonden is en de omgeving is vriendelijker gemaakt, kan feromoontherapie een oplossing bieden. Feromonen zijn geuren die katten gebruiken om te communiceren. Door deze geuren in te zetten in de vorm van verstuivers of halsbandjes kan de kat zich veiliger en rustiger voelen, waardoor het sproeien kan verminderen.

Stap 5: Overweeg medicatie

In sommige gevallen kan medicatie nodig zijn om het sproeien te verminderen. Dit kan alleen worden voorgeschreven door een dierenarts en moet goed worden overlegd.

Conclusie

Het kan erg vervelend zijn als je kat gaat sproeien nadat deze is gesteriliseerd. Gelukkig is het vaak mogelijk om het probleem op te lossen door de omgeving vriendelijker te maken, het gedrag van de kat te belonen, feromonen in te zetten of medicatie voor te schrijven. Het is belangrijk om het probleem grondig te laten onderzoeken door een dierenarts, en daarnaast geduldig en consistent te blijven in de aanpak van het sproeien.

Lees ook:   hills digestive care kat

FAQ’s

1. Waarom sproeien katten eigenlijk?
– Katten sproeien om verschillende redenen, zoals territoriummarkering, het tonen van stress, of om een andere kat te lokken.

2. Waarom sproeien katten na sterilisatie?
– Bij vrouwelijke katten kan het sproeien toenemen na sterilisatie, door veranderingen in de hormoonhuishouding van de kat.

3. Is sproeien normaal bij katten?
– Het is normaal gedrag voor katten, maar kan ongewenst zijn als dit gebeurt in huis.

4. Moet ik mijn kat straffen als deze sproeit?
– Nee, je kunt de sproeiende kat beter positieve aandacht geven als deze goed gedrag vertoont.

5. Wat is feromoontherapie?
– Feromoontherapie betekent het inzetten van geuren om het gedrag van een kat te beïnvloeden en te kalmeren.