kat zeurt om eten

Kat zeurt om eten: Waarom en hoe te stoppen met ongepast miauwen en bedelen

Als kattenliefhebber weet je vast wel hoe het is om een kat te hebben die onophoudelijk miauwt en bedelt om eten. Het kan frustrerend zijn, en het kan ook moeilijk zijn om te weten wat je moet doen om het gedrag te veranderen. In dit artikel gaan we dieper in op waarom katten om eten zeuren en bedelen, en geven we praktische tips voor hoe je het gedrag kunt voorkomen.

Waarom katten om eten zeuren?

1. Natuurlijke behoefte

Katten zijn evolutionair gezien ontworpen om kleine hoeveelheden voedsel over de dag verspreid te consumeren. Maar door domesticatie en opwinding en stress van vb spelletjes en rondgelopen te worden, kunnen katten constant hongerig lijken en constant om eten vragen.

2. Verkeerde voeding

Katten staan bekend om hun kieskeurigheid als het gaat om voeding. Soms zelfs tot ze heel dik lijken. Als je kat niet het juiste dieet krijgt (bijvoorbeeld te weinig eiwitten), kan het constant om voedsel vragen.

3. Ongewenst gedrag versterkt

Als een kat constant om eten vraagt en krijgt wat hij wil, leert hij dat dit een effectieve manier is om te krijgen wat hij wil en zal hij blijven vragen.

Hoe stop je het zeuren om eten bij katten

1. Zorg voor een goede voeding

Zorg ervoor dat je kat een gebalanceerde voeding krijgt die bij zijn/haar leeftijd en gewicht past. Praat desnoods met een dierenarts over kieskeurigheid of te dik worden.

2. Plan en geef voeding op vaste tijden

Lees ook:   kattenmand muur

Een regelmatig voedingsschema zorgt ervoor dat je kat weet wanneer het tijd is om te eten en zal minder geneigd zijn om op andere tijden te zeuren.

3. Geef je kat meer beweging

Als je kat veel energie heeft en rondom loopt, wil hij de hele tijd eten. Spelletjes zorgen ervoor dat je kat actief blijft waardoor hij minder om voedsel vraagt.

4. Negeer het bedelen

Als je kat miauwt en blijft bedelen om eten, negeer het dan, ook al is het moeilijk. Belonen van ongewenst gedrag zorgt ervoor dat de kat blijft vragen.

5. Geef afleiding en speelgoed

Geef je kat speelgoed en afleiding, zoals een krabpaal, speelhuisje of een voerpuzzel. Hierdoor zal het zeuren om voedsel verminderen.

FAQs

1. Hoe vaak moet ik mijn kat per dag voeden?

A: Het aantal keren dat je je kat voedt, hangt af van de leeftijd, het gewicht en het dieet van je kat. Over het algemeen wordt aanbevolen om katten twee keer per dag te voeden, maar meermaals kan ook, spreid het daarom over de dag.

2. Hoe weet ik of mijn kat niet genoeg eten krijgt?

A: Teveel of te weinig krijgen kan leiden tot ongewenst gedrag. Houd de voeding en het gewicht van je kat goed in de gaten en praat desgewenst met een dierenarts.

3. Is het geven van tussendoortjes slecht voor katten?

A: Nee, tussendoortjes zijn niet slecht voor katten, zolang deze deel uitmaken van het dieet en de hoeveelheden worden beheersd.

4. Wat moet ik doen als mijn kat agressief wordt als ik hem geen extra eten geef?

Lees ook:   pratende kat

A: In dat geval raden we aan dat je een dierenarts raadpleegt die kan kijken naar de mogelijke oorzaken van de agressie-emotie en praktische oplossingen kan bieden.

5. Kunnen te veel traktaties het gedrag van de kat veranderen?

A: Ja, een teveel aan traktaties kan leiden tot kieskeurigheid bij katten en een verhoogde vraag naar voedsel.

Conclusie

Katten zeuren om eten en bedelen om verschillende redenen, waaronder voedingsbehoeften, ongepaste voeding en versterkt ongewenst gedrag. Om het gedrag te stoppen, moet je ervoor zorgen dat je kat een goed dieet krijgt, op een regelmatig schema wordt gevoed en voldoende speeltijd krijgt. Voer een consistent beleid waarbij bedelen van de kat wordt genegeerd. Overweeg een dierenarts te raadplegen bij klachten over uw huisdier. Door deze aanpak te volgen, kun je het miauwen en bedelen van je kat voorkomen en een gezonde kat behouden.