katten en babys

Katten en Babys: Zo ga je veilig om met je huisdier in de buurt van je kindje

Als kattenliefhebber ben je vast enthousiast om je harige vriendje voor te stellen aan je pasgeboren baby. Voor je dat doet, zijn er echter een aantal dingen die je moet weten om ervoor te zorgen dat je kat en je baby het goed met elkaar kunnen vinden en veilig kunnen samenleven. In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke tips om de introductie tussen katten en babys soepel te laten verlopen.

1. Laat je kat wennen aan de babyuitzet

Voordat je baby geboren is, kan het verstandig zijn om je kat alvast te laten wennen aan de spullen die bij een baby horen, zoals een wiegje, kinderwagen en luiertas. Zet deze spullen op tijd in de kamer zodat je kat kan snuffelen en eraan kan wennen. Dit voorkomt dat je kat later gestrest raakt als er opeens allerlei nieuwe dingen in huis staan.

2. Introduceer je kat aan de geur van je baby

Als je baby eenmaal is geboren, zorg dan dat je kat aan de geur kan wennen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een kledingstuk met de geur van je baby op de grond te leggen zodat je kat eraan kan ruiken.

3. Laat je kat rustig wennen aan de aanwezigheid van je baby

Laat je kat in het begin rustig wennen aan de nieuwe aanwezigheid in huis. Laat je kat bijvoorbeeld alleen in de kamer waar de baby niet is en geef je kat ook voldoende rust en aandacht. Zo kun je voorkomen dat je kat jaloers wordt of gestrest raakt. Geef daarbij ook je baby de tijd om te wennen aan de aanwezigheid van de kat.

Lees ook:   hoe lang herinnert een kat

4. Blijf altijd alert

Houd je kat altijd in de gaten als de baby in de buurt is en laat de baby nooit alleen bij de kat. Zelfs de liefste en meest zachtaardige kat kan uit de bocht vliegen als hij zich bedreigd of opgejaagd voelt, zoals bijvoorbeeld wanneer de baby aan zijn staart trekt. Zorg daarbij ook dat je kattenbak goed schoon is.

5. Leer je kindje om respectvol om te gaan met katten

Het is belangrijk dat je je kindje van jongs af aan leert om respectvol om te gaan met katten. Leer je kindje bijvoorbeeld om zachtjes te aaien en om de kat met rust te laten als hij zich terugtrekt. Leg daarbij ook uit dat de kat soms even wilt rusten en dat het dan beter is om de kat met rust te laten.

FAQs

1. Kan ik mijn kat blijven knuffelen als ik een baby heb?

Ja, je kunt je kat blijven knuffelen maar het is wel belangrijk om hierbij rekening te houden met hygiƫne. Was je handen bijvoorbeeld voor het knuffelen en zorg dat je kat niet aan je gezicht likt.

2. Kan mijn kat jaloers worden op de baby?

Ja, katten kunnen jaloers worden op de aandacht die een baby krijgt. Het is daarom belangrijk om voldoende tijd en aandacht aan je kat te blijven geven.

3. Wat doet mijn kat als de baby huilt?

Sommige katten raken gestrest van huilende baby’s en gaan miauwen, blazen of wegrennen. Anderen trekken zich er juist niets van aan. Het is echter altijd belangrijk om je kat in de gaten te blijven houden wanneer de baby huilt.

Lees ook:   kattenstoel

4. Kan een kat een baby aanvallen?

In zeldzame gevallen kan het voorkomen dat een kat een baby aanvalt. Dit kan gebeuren als een kat zich bedreigd voelt. Het is daarom belangrijk om altijd alert te blijven en je kat te leren omgaan met de komst van de baby.

5. Kan mijn baby ziek worden van katten?

Katten zijn dragers van de Toxoplasma gondii parasiet. Dit kan gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen, omdat de parasiet kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij de baby. Als je al een kat hebt en zwanger bent, kun je bij de dierenarts laten testen of je immuun bent voor Toxoplasma gondii.

Conclusie

Het is mogelijk om een kat en een baby in huis te hebben, maar het vraagt wel om de nodige voorbereiding en aandacht. Laat je kat wennen aan de aanwezigheid van de baby en zorg dat je altijd alert bent en je kat goed in de gaten houdt. Leer ook je kindje om respectvol om te gaan met katten. Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat de introductie tussen katten en babys soepel en veilig verloopt.