katten en kerstbomen

Katten en kerstbomen: Hoe zorg je voor een veilige kerst?

Het is weer bijna kerst en dat betekent dat we onze huizen weer versieren. Maar voor katteneigenaren brengt dit ook gevaren met zich mee. Katten kunnen namelijk behoorlijk nieuwsgierig zijn en willen graag alles ontdekken. Zo ook de kerstboom. Maar hoe zorg je er nu voor dat je kat de kerstboom met rust laat en hoe voorkom je ongelukken? In dit artikel geven we tips en adviezen voor een veilige kerst met je kat.

1. De juiste plek voor de kerstboom

Zet de kerstboom op een veilige plek waar je kat niet bij kan. Dit kan bijvoorbeeld in een hoek van de kamer zijn, zodat de kat er niet ongemerkt langs kan lopen en de boom kan omgooien. Ook kun je kiezen voor een kleinere kerstboom die je hoog op een kast of tafel plaatst. Zo blijft de boom buiten bereik van je nieuwsgierige kat.

2. Kies de juiste kerstversiering

Kies voor kerstversiering die veilig is voor je kat. Vermijd bijvoorbeeld glazen ballen en breekbare decoraties. Kies in plaats daarvan voor plastic ballen en onbreekbare decoraties. Let ook op dat je geen kerstversiering gebruikt met kleine onderdelen die je kat kan inslikken.

3. Bescherm de elektriciteitssnoeren

Elektriciteitssnoeren van kerstverlichting zijn erg verleidelijk voor katten om op te kauwen en te spelen. Bescherm deze snoeren daarom goed en werk ze weg achter meubels. Je kunt ook speciale snoerbeschermers gebruiken om te voorkomen dat je kat bij de snoeren kan komen.

4. Maak de kerstboom minder aantrekkelijk

Lees ook:   Angorakat

Je kunt je kat ook ontmoedigen om bij de kerstboom in de buurt te komen door deze minder aantrekkelijk te maken. Spuit bijvoorbeeld wat citronella- of sinaasappelolie rondom de boom. Dit zijn geuren die katten niet prettig vinden. Je kunt ook aluminiumfolie rondom de voet van de boom wikkelen. Het geluid van de folie en het gevoel onder de pootjes van de kat zullen hem afschrikken.

5. Zorg voor een veilige omgeving

Zorg er tot slot voor dat de omgeving rondom de kerstboom veilig is voor je kat. Bewaar cadeaus op een veilige plek en houdt kerstverlichting buiten het bereik van de kat. Zorg ook dat er geen water meer in de kerstboomstandaard staat. Dit water kan namelijk vieze bacteriƫn bevatten waar je kat ziek van kan worden.

FAQs

1. Kan ik beter geen kerstboom nemen als ik een kat heb?
– Nee, dat is niet nodig. Door een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je je kat veilig laten genieten van de kerstboom.

2. Hoe weet ik welke kerstversiering veilig is voor mijn kat?
– Kies voor plastic ballen en onbreekbare decoraties. Vermijd glazen ballen en breekbare decoraties. Let ook op kleine onderdelen die je kat kan inslikken.

3. Is het gevaarlijk als mijn kat kerstboomnaalden eet?
– Ja, kerstboomnaalden kunnen maag- en darmproblemen veroorzaken. Hou je kat daarom goed in de gaten en zorg ervoor dat hij niet van de naalden kan eten.

4. Kan mijn kat ziek worden van het drinken van water uit de kerstboomstandaard?
– Ja, het water in de kerstboomstandaard kan vieze bacteriĆ«n bevatten. Verwijder daarom regelmatig het water uit de standaard en vul dit aan met schoon water.

Lees ook:   kattenhuis

5. Hoe voorkom ik dat mijn kat op elektriciteitssnoeren gaat kauwen?
– Bescherm de snoeren goed en werk ze weg achter meubels. Je kunt ook speciale snoerbeschermers gebruiken om je kat bij de snoeren weg te houden.

Conclusie

Met een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen kun je ervoor zorgen dat je kat veilig kan genieten van de kerstboom. Zet de boom op een veilige plek, kies voor veilige kerstversiering, bescherm elektriciteitssnoeren en zorg voor een veilige omgeving. Door alert te zijn en je kat goed in de gaten te houden, kun je ongelukken voorkomen en samen genieten van een fijne kerst.