Serengeti

Serengeti: Kenmerken, geschiedenis en karakter

Serengeti National Park is een van de bekendste natuurgebieden van Tanzania. Het park beslaat een oppervlakte van ongeveer 1.5 miljoen hectare en is gelegen in het noorden van Tanzania, vlak bij de Keniase grens. De naam Serengeti komt van de Masai Mara taal en betekent ‘eindeloze vlaktes’.

Geschiedenis van Serengeti

Serengeti werd in 1951 als nationaal park opgericht. Hiervoor was het gebied onderdeel van het zoölogische reservaat van Masai Mara. Sinds haar oprichting is het park een belangrijke toeristische bestemming en in 1981 is het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.

Het karakter van Serengeti

Serengeti is bekend vanwege haar savannes en het grote aantal wilde dieren dat er leeft: leeuwen, olifanten, giraffen, hyena’s en tal van andere dieren. Een belangrijk kenmerk van het park is de jaarlijkse migratie van gnoes, zebra’s en gazellen naar en vanuit het Maasai Mara reservaat in Kenia. Tijdens deze migratie, die plaatsvindt tussen juli en oktober, trekken miljoenen dieren over de vlaktes van de Serengeti en Mara. Ook is Serengeti bekend vanwege haar adembenemende landschappen: rotsformaties, bergen en meren zorgen voor een uniek en afwisselend landschap.

Hoogtepunten van Serengeti

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Serengeti is de mogelijkheid om wilde dieren van dichtbij te spotten. Naast de jaarlijkse migratie zijn er nog tal van andere interessante plekken in het park. Zo is de zogenaamde kopjes, een formatie van granieten rotsen waarop vaak leeuwen rusten, een populaire plek om wilde dieren te spotten. Ook de Ngorongoro-krater, die op nog geen 100 kilometer van Serengeti ligt, is een must-see. Deze krater is de grootste vulkanische krater ter wereld en huisvest een grote diversiteit aan wilde dieren en planten.

Lees ook:   applaws kattenvoer

Verblijven in Serengeti

Er zijn verschillende lodges en kampen in Serengeti waar je kunt verblijven tijdens je bezoek. Afhankelijk van je budget kun je overnachten in luxe tentenkampen of lodges of kiezen voor een eenvoudiger verblijf in een meer basic kamp. Het is aan te raden om tijdig te boeken, want vooral in het hoogseizoen kan het snel volgeboekt zijn.

FAQs over Serengeti

1. Wat is de beste tijd om Serengeti te bezoeken?
Antwoord: Dit hangt af van de activiteit die je wilt zien. De grote migratie is bijvoorbeeld tussen juli en oktober, terwijl het dierenleven in het park het hele jaar door zeer interessant kan zijn.

2. Hoe kom je het park binnen?
Antwoord: Je kunt Serengeti binnenkomen via verschillende poorten, afhankelijk van waar je vandaan komt. De bekendste ingangen zijn de Seronera poort in het centrale deel van het park en de Ndabaka poort in het westen.

3. Is het veilig om in Serengeti te verblijven?
Antwoord: Ja, het is over het algemeen veilig om in Serengeti te verblijven. Het is echter wel belangrijk om je aan de regels te houden en altijd een gids bij je te hebben.

4. Heb je een visum nodig om naar Serengeti te reizen?
Antwoord: Ja, je hebt een visum nodig om Tanzania binnen te komen. Je kunt dit visum aanvragen bij een Tanzaniaanse ambassade of bij aankomst op het vliegveld.

5. Kan ik zelf rijden in Serengeti?
Antwoord: Nee, het is niet toegestaan om zelfstandig in Serengeti te rijden. Dit komt omdat het park bekend staat om zijn wilde dieren en het gevaarlijk kan zijn om zonder gids of ranger rond te rijden.

Lees ook:   voerbak kat

Conclusie

Serengeti is een fascinerend park met een rijke geschiedenis en een uniek karakter. Het park biedt veel hoogtepunten, waaronder de jaarlijkse migratie, wilde dieren, adembenemende landschappen en een grote diversiteit aan verblijfsaccommodaties. Door haar populariteit en geografische ligging is Serengeti gemakkelijk te bereiken en kan het dienen als het perfecte startpunt voor een uitgebreide safari in Tanzania of Kenia.