Waarom knabbelen katten aan plastic? (Tips om dit gedrag te voorkomen)

Waarom eten katten plastic? (En hoe ze te laten stoppen)

Als kattenliefhebbers zijn we allemaal wel bekend met de eigenaardige gewoonten van onze harige vrienden. Een van deze vreemde gewoonten is het eten van plastic. Waarom doen katten dit eigenlijk? En nog belangrijker, hoe kunnen we ze laten stoppen? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en enkele nuttige tips delen om katten weg te houden van plastic.

Wat is de aantrekkingskracht van plastic voor katten?

Hoewel het eten van plastic door katten een veelvoorkomend gedrag is, is het belangrijk om te begrijpen waarom ze dit doen. Over het algemeen zijn er verschillende redenen waarom katten plastic aantrekkelijk vinden:

 • Geluid en textuur: Plastic maakt vaak een knisperend geluid en heeft een interessante textuur die de aandacht van katten trekt.
 • Jachtinstinct: Katten zijn van nature jagers en plastic kan hun instinct stimuleren. Het kan lijken op prooien zoals muizen of vogels.
 • Vermaak: Voor sommige katten kan het spelen met plastic als een vorm van vermaak dienen. Ze kunnen erop kauwen, ermee spelen of het gebruiken als een soort speeltje.
Lees ook:   Zijn Savannah Cats legaal in GeorgiĆ«? Alles wat u moet weten!

De gevaren van het eten van plastic

Hoewel het kauwen op plastic voor sommige katten misschien onschuldig lijkt, brengt het eten ervan ernstige risico’s met zich mee. Plastic is niet verteerbaar en kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder:

 • Verstikkingsgevaar: Stukken plastic kunnen vast komen te zitten in de keel van een kat, waardoor ze kunnen stikken.
 • Maag- en darmobstructie: Als een kat plastic inslikt, kan het de maag en darmen blokkeren, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken en mogelijk een operatie vereist.
 • Giftige stoffen: Plastic kan ook giftige stoffen bevatten, zoals weekmakers, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van een kat als ze worden ingenomen.

Hoe kunnen we katten laten stoppen met het eten van plastic?

Als verantwoordelijke kattenbezitters willen we natuurlijk voorkomen dat onze harige vrienden plastic consumeren. Hier zijn enkele effectieve manieren om katten te ontmoedigen om plastic te eten:

 1. Houd plastic buiten bereik: Zorg ervoor dat plastic voorwerpen zoals tassen, verpakkingen en speelgoed buiten het bereik van katten worden gehouden. Berg ze op in afgesloten kasten of laden.
 2. Bied alternatieven aan: Zorg ervoor dat je kat voldoende speelgoed en andere kauwmaterialen heeft om mee te spelen. Dit kan hun behoefte om op plastic te kauwen verminderen.
 3. Gebruik bittere sprays: Er zijn sprays verkrijgbaar die een bittere smaak hebben en veilig zijn voor katten. Spuit wat van deze spray op plastic voorwerpen om ze minder aantrekkelijk te maken.
 4. Geef voldoende aandacht: Soms kan het eten van plastic een teken zijn van verveling of angst bij katten. Zorg ervoor dat je genoeg tijd besteedt aan spelen en interactie met je kat om hun stressniveau laag te houden.
 5. Raadpleeg een dierenarts: Als je kat obsessief plastic blijft eten, kan er mogelijk een onderliggend gezondheidsprobleem zijn. Raadpleeg een dierenarts voor een grondig onderzoek en advies.
Lees ook:   Wat zijn deze Kattenvoeren waard? Beoordelingen &Informatie

Conclusie

Het eten van plastic door katten is een gedrag dat we moeten proberen te voorkomen. Hoewel het misschien onschuldig lijkt, kan het ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Door plastic buiten bereik te houden, alternatieven aan te bieden en aandacht te besteden aan de behoeften van je kat, kun je helpen dit gedrag te stoppen. Raadpleeg altijd een dierenarts als het probleem aanhoudt.

Veelgestelde vragen

1. Is het eten van plastic gevaarlijk voor katten?

Ja, het eten van plastic kan gevaarlijk zijn voor katten. Het kan verstikking, maag- en darmobstructie en blootstelling aan giftige stoffen veroorzaken.

2. Waarom vinden katten plastic aantrekkelijk?

Katten vinden plastic aantrekkelijk vanwege het geluid, de textuur en het feit dat het hun jachtinstinct kan stimuleren.

3. Wat zijn enkele alternatieven voor plastic kauwen?

Je kunt je kat alternatieven bieden zoals speciaal kattenspeelgoed, kauwsticks of kattenkruidspeeltjes.

4. Zijn er sprays die kunnen helpen om katten weg te houden van plastic?

Ja, er zijn sprays verkrijgbaar die een bittere smaak hebben en katten ontmoedigen om op plastic te kauwen.

5. Wanneer moet ik een dierenarts raadplegen als mijn kat plastic blijft eten?

Als je kat obsessief plastic blijft eten, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor een grondig onderzoek en advies.