Wat is het en moeten we ons zorgen maken?

Om te overleven in hun wilde omgeving, heeft de natuur katachtigen, en dus katten, voorzien vaneen extra oogmembraan, het derde ooglid genoemd. Hierdoor kunnen ze zich op winderige en stoffige plaatsen vasthouden door hun ogen te beschermen.

Het uiterlijk van dit membraan is echter nauwkeurig en duurt slechts een korte tijd. Wanneer het lange tijd duidelijk blijft, is het abnormaal. Er is zeker sprake van een ziekte en uw kat moet zo snel mogelijk door een dierenarts worden geraadpleegd.

Wat is het derde ooglid of nictitating membraan?

Het derde ooglid is een witachtig membraan met een transparant uiterlijk dat wordt gevonden in de binnenste hoek van katten, maar ook de ogen van vogels, andere katachtigen of huisdieren. Het is een oogweefsel dat, in tegenstelling tot de andere 2 oogleden, implementeert horizontaal (van de binnenste hoek naar de buitenste hoek) om het oog te bedekken.

Derde ooglid van de kat zichtbaar

Derde ooglid van de kat duidelijk zichtbaar

Het nictitating membraan speelt een beschermende rol in het leven van de katachtige. Het stelt het in staat om een minimum aan zichtbaarheid van zijn omgeving te behouden door de zonnestralen te oogverblindend te filteren. Het bevochtigt, reinigt en beschermt het oog ook tegen bacteriën en ziekteverwekkers in stof.

Bestuurd door een zenuw, De beweging van dit ooglid gaat automatisch, een beetje als een reflex. Het ontvouwt zich in specifieke omstandigheden (bijvoorbeeld tijdens de slaap) en trekt zich zo snel terug (bij het ontwaken) dat het bijna onmogelijk is om het in normale tijden te zien.

Lees ook:   kattenspeelgoed vis

Is zichtbaar derde ooglid normaal?

Nogmaals, het nictitating-membraan is alleen zichtbaar in bepaalde situaties, zoals wanneer de kat zich in een staat van lichte slaap of slaperigheid bevindt. Dit is waar het derde ooglid normaal zichtbaar is.

Als de kleine katachtige naast je ligt, of in je armen ligt, kun je gemakkelijk het derde ooglid in zijn halfopen ogen zien, zonder je zorgen te hoeven maken. Maar zodra hij wakker wordt, moet hij zich automatisch terugtrekken, anders is het niet normaal: er is duidelijk een probleem.

Daarom Als u het uiterlijk van het derde ooglid bij uw huisdier gedurende één, twee of zelfs drie dagen opmerkt, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts. En hij zal in staat zijn om de oorzaak van deze anomalie effectief te bepalen, omdat je zult begrijpen dat er verschillende zijn.

De oorzaken van het verschijnen van het derde ooglid bij katten

Of je het nu in één of beide ogen ziet, Het verschijnen van het derde ooglid bij katten is nooit een goed teken. Daar zijn verschillende oorzaken voor, waaronder ziektes. Het kan een genetische ziekte zijn gerelateerd aan het ras van je kleine bal haar (het Heilige van Birma in dit geval), of een extreme uitdroging van de kat.

De constante zichtbaarheid van het nictitating membraan kan ook vanwege een buitenlandse agent die in de oogbol is ondergebracht, die ontsteking van het bindmembraan (conjunctivitis) veroorzaakt. Soms is het het feit van een schok voor het oog dat trauma aan de kat heeft veroorzaakt. Het membraan verschijnt dus als bescherming totdat het trauma voorbij is.

Lees ook:   Ontdek 14 adembenemende witte kattenrassen die u niet mag missen!

Maar Meestal zijn het kattenziekten zoals Coryza-griep., kankerziekten of intestinale infectieziekten die ernstige spijsverteringsstoornissen, diarree en aanhoudende misselijkheid veroorzaken.

Behandelingsprocidence van het derde ooglid voor de kat

In de meeste gevallen van schijnbaar derde ooglid is behandeling altijd mogelijk. U zult merken datEr zijn verschillende behandelingsmiddelen, uiteraard van geval tot geval en volgens het advies en de aanbevelingen van uw dierenarts..

In het geval van conjunctivitis en trauma aan het oog van de kat, zal behandeling met oogdruppels voorgeschreven door de dierenarts voldoende zijn om de werking van het membraan te herstellen. Voor uitdroging is een grote waterinname en een nat dieet voldoende.

Voor meer voorkomende oorzaken van coryza en darminfecties, behandeling met vermiFuge is gepast. Met toestemming van de dierenarts kunt u dan natuurlijke en medicinale ontworming combineren voor meer effectiviteit. In gevallen van genetische ziekten waarbij het nictitating-membraan het gezichtsvermogen van de kat vertroebelt, is chirurgie een optie, net als in gevallen van kankerziekten.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.