Wat te doen als een kat brandt?

Of u nu op een kookplaat loopt, in contact komt met een heet voorwerp of vloeistof, een elektrische kabel of zelfs een chemische stof, uw kat kan het slachtoffer zijn van meer of minder ernstige brandwonden. Als je merkt dat je kleine katachtige is verbrand, moet je snel handelen, rekening houdend met het type brandwond, de omvang van de brandwond op het lichaam en de ernst ervan.

Eerste reflex: Bepaal de ernst van de brandwond

Het eerste wat je moet doen als je merkt dat je kat zichzelf heeft verbrand, isbeoordeel de ernst van de brandwondAlleen al door het dier te observeren, observeer de diepte van de brandwond en de omvang ervan. Dit stelt u in staat om effectief te handelen en de juiste zorg toe te dienen.

Kat met een oppervlakkige wond aan het deeg
Oppervlakkige brandwond aan de poot.

De brandwond is oppervlakkig

Als de brandwond van uw kleine katachtige oppervlakkig is en zich verspreidt over een klein gebied, eenvoudige roodheid of vorming van een kleine gesloten of open blaar, dan is het een oppervlakkige eerstegraads of tweedegraads brandwond. Deze vorm van brandwonden is dus niet erg ernstig.

In dit geval hoeft u niet onmiddellijk naar de dierenarts te gaan. U kunt eerste hulp toedienen en de brandwond zelf behandelen. Houd toch regelmatig de brandwond in de gaten.

Lees ook:   6 redenen waarom mijn kat zich verveelt maar niet speelt

De brandwond is diep of zeer groot

Als u open of gesloten blaren min of meer ziet, op een groot oppervlak en duidelijk pijnlijk op de huid van uw kat, betekent dit dat de brandwond een dieper deel van de huid heeft bereikt. Dit is een tweedegraads brandwond.

In het geval van een brandwond op 3Þ Wat het meest ernstige geval is, zult u merken dat de huid van uw kleine haarbal een zwartachtig uiterlijk heeft en relatief bleek is. Het dier zal geen pijn lijken te voelen op het getroffen gebied omdat de brandwond zo diep is dat het de zenuwen heeft beschadigd.

Onnodig te zeggen, voor Gevallen van tweedegraads brandwonden over een groot gebied en derdegraads, u moet naar uw dierenarts gaan voor een goed beheer.

Hoe een brandwond bij katten te behandelen?

Het beheer van een brandwond bij katten hangt af van het type brandwond, de locatie en de omvang van de brandwond.

Voor een oppervlakkige eerstegraads of tweedegraads brandwond

In het geval van een oppervlakkige en niet erg grote brandwond, hoeft u alleen maar de regel van 15-15-15 toe te passen. Met andere woorden, u moet water met een temperatuur van ongeveer 15 °C op de verbrande huid van de kat gieten gedurende ongeveer 15 minuten, op een afstand van 15 cm van de kraan.

Droog vervolgens je kleine katachtige en breng vette tule of olieachtige helende zalf aan op het verbrande gebied. Ten slotte, verband de wond indien mogelijk met een alcoholvrij antiseptisch verband in het begin.

Houden Een regelmatig oog op de brandwond om te controleren of de genezing goed gaat en dat er geen infectie optreedt. Brandwonden geneest vanzelf binnen 1 tot 3 weken afhankelijk van de ernst ervan.

Lees ook:   Kat-astische trucs voor zelfreinigende katten: Leer ze in 5 stappen!

Voor meer ernstige brandwonden, tweede en derde graad

Voor meer ernstige brandwonden kunt u alleen maar eerste hulp verlenen om de omvang van de schade te beperken en het dier tot de dierenarts te laten duren. Het zal dus een vraag voor je zijn om het verbrande gebied zoveel mogelijk af te koelen en dan beschermen met een steriel verband, zodat het dier naar de dierenarts kan worden vervoerd veilig.

Merk terloops op datIn geval van ernstige brandwonden, mag u uw kat niet voeden of drinken ! Inderdaad, omdat het mogelijk is dat het beheer ervan bij de dierenarts een operatie onder anesthesie vereist, moet zijn maag leeg blijven.

Gewonde kat die wordt verborgen door een dierenarts

De belangrijkste risico’s op brandwonden bij katten

Uw kat kan brandwonden oplopen als hij wordt blootgesteld aan directe warmtebronnen zoals:

  • Een radiator
  • Een kookplaat
  • Een strijkijzer
  • Hete teer in de zomer

Het pmoest zich ook verbranden als het in contact komt met elektrische stroom, bijvoorbeeld door aan een kabel te knabbelen: dit wordt in de volksmond elektrische brandwonden genoemd.

Uw kat kan ook brandwonden oplopen door in contact te komen of zelfs een chemische stof in te nemen. In dit geval wordt het gewoonlijk een chemische verbranding genoemd wanneer de chemische stof in direct contact komt met de huid van de kat, en het wordt vergiftiging genoemd als het dier het product heeft ingenomen.

Hoe nieuwe brandwonden te voorkomen?

Zelfs als u dat wenst, Je kunt je zeer nieuwsgierige en avontuurlijke katachtige niet de hele tijd in de gaten houden.. Daarom is de beste manier om nieuwe brandwonden te voorkomen, de blootstelling van je kleine haarbal aan warmtebronnen, elektriciteit en chemicaliën zoveel mogelijk te beperken.

Lees ook:   Top 7 voedzame kattenvoer voor menselijke maatstaven

Houd één ding in gedachten, Katten zijn geen dwazen en zullen niet vrijwillig op een hete plaat lopen. Maar blijf waakzaam om een onbedoeld ongeval te voorkomen.

Dus wanneer bijvoorbeeld de kookplaat in de keuken nog warm is, zorg er dan voor dat je kat er vanaf blijft. Zorg er ook voor dat al uw elektrische kabels netjes zijn en worden beschermd door kanalen. Vergeet ook niet om al uw chemicaliën buiten het bereik van uw kat te bewaren, zoals voor kinderen.

Houd er ten slotte rekening mee dat ondanks alle voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen, een brandwondenongeval bij uw kat op elk moment kan gebeuren.

Reden waarom je altijd een zorgbudget moet plannen en zeker voor dit soort ernstige en relatief dure ongevallen qua zorg, kunnen de dierenartskosten snel oplopen, het kan ingewikkeld zijn als je de middelen niet hebt. Het ideaal voor u zou zelfs zijn om een huisdierenverzekering voor uw kat af te sluiten, en waarvan de garanties gevallen van brandwonden dekken.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.