Wat u moet weten om het te beschermen

Of hij nu uitsluitend in uw appartement woont (zonder ooit uit te gaan) of permanent buiten is, Uw kat wordt blootgesteld aan vele ziekten, die ernstig, zeer besmettelijk en potentieel dodelijk kan zijn. Om het effectief te beschermen tegen deze pathologieën, is er een wonderoplossing: vaccins.

Hoe werkt een kattenvaccin?

Geïnjecteerd met een bacterie of virus (dood of verzwakt) dat verantwoordelijk is voor een bepaalde ziekte, helpt het vaccin het immuunsysteem van uw haarbal te stimuleren, om het voor te bereiden om snel en effectief te reageren in geval van infectie van de ziekte.

In het volgende artikel presenteert dit artikel alles wat u moet weten over deze formidabele en noodzakelijk om de vitaliteit van uw kat te behouden.

Moet ik mijn kat vaccineren?

Wat zijn levensstijl ook is, of hij nu in een huis woont met toegang tot de buitenkant of in een appartement, de kat wordt blootgesteld aan vele virale en bacteriële ziekten, meestal kan hij dodelijk zijn.

Als uw kat permanente toegang tot de buitenkant heeft, kan dit gemakkelijk worden gedaan besmetting door andere dieren. Uw kat die in een appartement woont en slechts af en toe het huis verlaat, kan ook heel goed besmet raken, vooral door uw chaussures of uw kleding, of door eenvoudige insectenbeten

In ieder geval, hoewel de vaccinatie van uw kat niet verplicht is in Frankrijk, wordt u sterk aangeraden om dit te doen, om hem te beschermen tegen deze meerdere ziekten.

Lees ook:   krabpaal wit

Wanneer moet u uw kat vaccineren? Moet ik herinneringen maken?

U moet uw kitten zo snel mogelijk vaccineren, direct na het spenen, vanaf het moment dat het niet langer wordt beschermd door moedermelkdat wil zeggen rond de leeftijd van 8 weken. Dus eigenlijk is het aan te raden om het allereerste vaccin van je kleine haarbal ongeveer 2 maanden na de geboorte uit te voeren.

Ongeveer 1 maand later moet je nog steeds naar de dierenarts voor een booster van het vaccin. Dan is er slechts één boostervaccin per jaar nodig om uw babykat te beschermen vóór de eerste symptomen van een bepaalde ziekte.

Tegen welke ziekten moet je je kat vaccineren?

Veterinaire vaccinatieAfhankelijk van de levensstijl van uw kat en de plaatsen waar hij zal komen, zal uw kat worden blootgesteld aan vele ernstige, zeer besmettelijke en mogelijk dodelijke ziekten. Dit zijn waaronder tyfus, coryza, leukose en ook hondsdolheid.

Tyfus

Nog steeds aangeduid als katachtige panleukopenie, is tyfus een zeer besmettelijke virale ziekte die meestal kittens treft en in 90% van de gevallen dodelijk is, zonder ernstige gastro-enteritis te veroorzaken. Omdat het virus zeer resistent is tegen de externe omgeving, kan het daarom gemakkelijk door mensen naar appartementskatten worden vervoerd, bijvoorbeeld via schoenen of kleding. Gelukkig is het vaccin tegen deze ziekte bijzonder effectief en zorgt het voor een goede bescherming van uw kat.

Coryza

Veroorzaakt door een combinatie van verschillende virussen en bacteriën, is coryza ook een zeer besmettelijke ziekte, die vooral katten treft die in gemeenschappen leven. Het manifesteert zich door een infectie van de luchtwegen, inclusief afscheiding uit de snuit, snuiven en niezen. Omdat deze ziekte zich heel gemakkelijk verspreidt, is het voldoende voor een geïnfecteerde kat om te niezen in de buurt van een niet-gevaccineerde kat om de laatste te besmetten.

Lees ook:   daily kitten

Hoewel coryza een veel voorkomende ziekte is, is het niet erg dodelijk. Merk ook op dat een kat die gezond lijkt, vele jaren drager van de ziekte kan zijn en regelmatig valt. Daarom is het belangrijk om je kleine katachtige te vaccineren tegen deze plaag.

Leukose

Voornamelijk overgedragen door speeksel, bloed en tranen, is leukose een van de meest besmettelijke en dodelijke ziekten die katten treffen. Omdat de microbe die verantwoordelijk is voor deze ziekte niet erg resistent is tegen de externe omgeving (kan niet overleven op schoenen of kleding en kan daarom een binnenkat niet gemakkelijk besmetten), treft de laatste voornamelijk katten met frequente toegang tot de buitenlucht. Zoals deze maladie veroorzaakt een tekort aan het immuunsysteem van de kat, het wordt ook vaak “katten-AIDS” genoemd.

Bovendien veroorzaakt het ook bloedarmoede en soms zelfs tumoren. In één op de 3 gevallen kan de kat zelfstandig herstellen van deze ziekte, in het andere derde kan hij een gezonde drager worden en de ziekte blijven verspreiden, en in het resterende derde deel sterft hij. Het wordt sterk aanbevolen dat u uw kat die vaak naar buiten gaat, tegen deze ziekte vaccineert.

Hondsdolheid

Van al deze ziekten is hondsdolheid degene die de bijzonderheid heeft dat het overdraagbaar is op mensen. Dit is de reden waarom het rabiësvaccin verplicht is voor alle katten die het Franse grondgebied verlaten of die in besmette afdelingen wonen. In tegenstelling tot de vaccins van de hierboven genoemde ziekten die worden gedaan vanaf de leeftijd van 8 weken van het kitten, wordt het rabiësvaccin gedaan vanaf 12 weken en is het pas na 21 dagen geldig.

Lees ook:   matabi katten

Merk op dat om uw kleine katachtige te laten profiteren van een rabiësvaccin, deze een geïmplanteerde identificatiechip moet hebben en een Europees paspoort moet hebben.

Zijn kattenvaccinaties verplicht?

Onder de vaccins tegen tyfus, coryza, leukose en hondsdolheid die een dierenarts zal doen, is alleen die van hondsdolheid strikt verplicht in Frankrijk als uw kat het Franse grondgebied verlaat.

Inderdaad, als Hondsdolheid is de enige ziekte onder deze die direct kan worden overgedragen op de mens, het is daarom de meest formidabele. Dus voor elke kat die in een bijzonder besmette afdeling leeft of die van plan is naar een vreemd land te reizen, is het noodzakelijk dat hij is gevaccineerd tegen hondsdolheid.

Wat betreft de andere vaccins, ze zijn van jou Sterk aanbevolen door gezondheidswerkers, om uw haarbal effectief te beschermen tegen zeer besmettelijke en potentieel dodelijke ziekten.

Wat is de prijs van een kattenvaccin?

Om uw kat effectief te vaccineren, en dit, vanaf jonge leeftijd, telt u tussen de 120 en 160 euro per jaar en verdubbelt u de prijs voor een kitten. Het is waar, het is vrij groot als een bedrag, maar houd er rekening mee dat u een deel van de initiële kosten of zelfs de volledige kosten van een vaccinbooster kunt vergoeden, als u een goede kattenverzekering afsluit.

Als je het helemaal niet kunt betalen, kunt u altijd terecht bij liefdadigheidsklinieken, zoals die van stichting Dierenhulp.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.