Zorg voor een goede medische opvolging!

Het kan voorkomen dat u door een noodgeval, reizen of onbeschikbaarheid uw kat niet kunt laten raadplegen door zijn gebruikelijke dierenarts.

Om verkeerde diagnoses te voorkomen en de nieuwe dierenarts in staat te stellen uw kat de best mogelijke behandeling toe te dienen, moet u een gezondheidsdossier voor uw kat bijhouden.

Dit document bevat alle informatie die nodig is voor de juiste medische opvolging van het dier vanaf jonge leeftijd.

Wat is het doel van het gezondheidsdossier van de kat?

Net als mensen heeft uw kat waarschijnlijk gezondheidsproblemen tijdens zijn leven. Het gezondheidsdossier is een document waarmee u een schriftelijk verslag van de medische geschiedenis van uw kat kunt bijhouden.

Met de informatie die het bevat, zoals eerdere behandelingen die aan de kat zijn toegediend (vaccinatie, ontworming, operaties, medicijnen, …), kan elke andere dierenarts dan de dierenarts die aan het dier is toegewezen, in staat zijn om behandel hem gemakkelijk door zijn gezondheidsgeschiedenis te kennen.

Als uw kat bijvoorbeeld een chronische ziekte heeft, is het dankzij het gezondheidsdossier dat elke dierenarts hem kan behandelen zonder het risico te lopen een behandeling toe te dienen die onverenigbaar is met de ziekte die hij al heeft.

Zoetis zorgdossier cover
Zoetis Gezondheidsdossier

Is het verplicht om een gezondheidsdossier voor mijn kat te hebben?

In Frankrijk, U hoeft geen gezondheidsdossier voor uw kat te hebben. Dit document is echter in sommige landen verplicht en daarom heeft u in het geval van reizen met uw kat het gezondheidsboek van uw kat nodig om legaal binnen te kunnen komen.

Lees ook:   Stress bij katten: leidt het tot een vette vacht?

In ieder geval, gezien het nut ervan en de cruciale informatie die het bevat, zal het moeilijk voor u zijn om zonder het gezondheidsdossier te doen, als u een beetje om het welzijn van uw kat geeft.

Hoe krijg je een gezondheidsdossier voor je kat?

De methode voor het verkrijgen van een kattendossier varieert afhankelijk van of u kiest voor een papieren gezondheidsdossier of voor een gedematerialiseerde versie of een hybride papieren / digitale versie zoals het Zoetis-gezondheidsdossier (een boekje dat u rechtstreeks bij uw dierenarts kunt aanvragen).

Het papieren gezondheidsdossier

Het fysieke boekje wordt meestal door de dierenarts tijdens het eerste consult aan u gegeven, nadat deze laatste ervoor heeft gezorgd dat het genoemde document is ingevuld. Hij zal ook in staat zijn om een kopie van de informatie in het notitieblok te bewaren, een back-up die zeer nuttig zal zijn in geval van verlies van de notebook.

Omdat het echter een fysiek medium is, is het papieren gezondheidsdossier kwetsbaar voor externe agressies (vochtigheid, warmte, water, …). Dit is de reden waarom om het zo lang mogelijk te kunnen houden, u ervoor moet zorgen dat u het bedekt met een gezondheidsboekbeschermer.

Toepassingen voor patiëntendossiers

Toepassingen voor medische dossiers hebben het voordeel dat u overal en altijd vanaf uw smartphone toegang hebt tot alle informatie in een papieren gezondheidsdossier. Dit zijn eigenlijk beveiligde applicaties of webplatforms waar de medische gegevens van uw kat worden opgeslagen. Ze bieden u ook extra functies zoals alarmen, gebeurtenisherinneringen, real-time curves voor het volgen van gewichten, …

Om een gezondheidsdossier voor digitale chat te verkrijgen, hoeft u alleen maar de applicatie te downloaden en / of u te registreren op het bijbehorende platform, service die op abonnement of gratis kan worden betaald.

Lees ook:   Kattengedrag ontrafeld: spelen en miauwen van je kat verklaard

Met betrekking tot virtuele gezondheidsdossiers kunnen bedrijven die dit type service aanbieden hun service echter op elk gewenst moment beëindigen en daarom de gegevens die u hebt ingevuld ontoegankelijk maken. Dus denk na over maak back-ups van de gegevens of repliceer ze naar een fysieke versie van het notitieblok.

Wat moet er in het gezondheidsdossier staan?

Het gezondheidsdossier van de kat moet alle informatie bevatten waarmee elke dierenarts tijdens een bezoek uw kat gemakkelijk kan behandelen.

Zoetis gezondheidsdossier met groeimonitoring

Belangrijke informatie over uw kat

Het gezondheidsdossier moet informatie bevatten die uw kat identificeert, zoals de naam, de naam, de geboortedatum, identificatienummer en fysieke kenmerken (ras, kleur van de vacht, speciale tekens).

Het bevat ook informatie over de eigenaar van de kat, zoals naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer.

De geschiedenis van zijn gezondheidsgeschiedenis

Het gezondheidsdossier moet ook alle parameters en gebeurtenissen vermelden die verband houden met de gezondheid van uw kat, voornamelijk:

  • De tijdlijn van alle ziekten die uw kat tijdens zijn leven heeft opgelopen.
  • Chirurgische ingrepen die uw kat heeft ondergaan
  • De groeicurve, die het mogelijk maakt om de evolutie van het gewicht van het dier te volgen op basis van zijn grootte.

De geschiedenis van zijn behandelingen en vaccins

Ten slotte moet het gezondheidsdossier de lijst bevatten van alle preventieve en curatieve behandelingen die uw kat heeft gevolgd of volgt.

  • Ontworming, antiparasitaire behandelingen, toegediende geneesmiddelen.
  • Geschiedenis van toegediende vaccins, inclusief boosterdata.

Aanvullend document: Het Europese Kattenpaspoort

Als u wilt u reist naar elk land van de Europese Unie, u moet absoluut een Europees paspoort hebben voor uw kat. Dit document bevestigt onder andere dat uw kat inderdaad is ingeënt tegen hondsdolheid.

Lees ook:   waterfontein kat

Om ervoor te zorgen dat uw kat een Europees paspoort krijgt, moet hij niet alleen tegen hondsdolheid worden gevaccineerd, maar ook worden geïdentificeerd door een microchip. Merk op dat Dit document kan alleen worden afgegeven door een dierenarts.

Europees dierenpaspoort

Met een prijs variërend van 8 tot 20 €, is het Europese kattenpaspoort een blauw boekje geschreven in het Engels en Frans in de kleuren van de Europese Unie. Het is vrij vergelijkbaar in inhoud met het gezondheidsdossier, inclusief informatie zoals de naam van de kat, het microchipnummer, de naam en contactgegevens van de eigenaar, de lijst met andere vaccins dan hondsdolheid. Het bevat ook een uniek identificatienummer van het dier in de Europese Unie.

Wat moet ik doen als het gezondheidsdossier van mijn kat verloren gaat?

Als u het gezondheidsdossier van uw kat bent kwijtgeraakt, gaat u gewoon naar uw dierenarts, die u een duplicaat kan geven van de informatie die in uw dossier in zijn bezit is verzameld. In sommige gevallen kan hij je zelfs voorzien van een gloednieuw notitieboekje.

Merk op dat het ook mogelijk is om een nieuw gezondheidsboekje voor uw kleine katachtige te krijgen voor slechts 5 tot 8 €, in een gespecialiseerde winkel. In ieder geval, om te voorkomen dat u dit cruciale document de hele tijd verliest, kunt u kiezen voor een digitale versie, door een gezondheidskaarttoepassing te downloaden.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.