▷ 10 gevaarlijke voedingsmiddelen voor katten!

Zelfs als je kleine katachtige wordt beschouwd als een volwaardig lid van het gezin, Je moet altijd in gedachten houden dat hij niet hetzelfde metabolisme heeft als jij en nog minder hetzelfde dieet als mensen..

Met andere woorden, niet alles wat goed voor je is, is goed voor je kat: veel gewoon voedsel dat je lekker vindt, giftig is voor de kat en kan in sommige gevallen zelfs fataal zijn!

Hieronder vindt u alle categorieën gevaarlijk en potentieel dodelijk voedsel voor uw kat, evenals onze lijst met 10 gevaarlijke voedingsmiddelen voor katten.

De 10 belangrijkste gevaarlijke of zelfs dodelijke voedingsmiddelen voor katten

Zonder volledig uitputtend te willen zijn, presenteert de onderstaande lijst u enkele veel voorkomende voedingsmiddelen die het gevaarlijkst zijn voor uw kat en die u hem niet moet geven, dit geldt nog meer voor het kitten.

Koffie en thee

Koffie en thee, dranken en voedingsmiddelen die door ons mensen zo worden gewaardeerd om hun smaken, aroma’s en voordelen, zijn potentieel dodelijk voor de kat. Inderdaad, ze bevatten respectievelijk cafeïne en theïne. Slechts een half dozijn lepels koffie is genoeg om een kat te doden!

Chocolade

Op dezelfde manier is de chocolade waar we zo van houden een zeer giftig product voor kitty. Met de theobromine die het bevat, is slechts 50 gram chocolade dodelijk voor de kat.

Lees ook:   Winterse wegen voor uw kat: Handige tips voor buitengenot

Melk

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is melk onverteerbaar en daarom gevaarlijk voor je volwassen of al gespeende kat.

Kaas

Naast het feit dat het een te vet voedsel voor de kat is, bevat kaas lactose, onverteerbare voor de kat.

Eiwit

Eiwit bevat avidine, een eiwit dat vitamine B8 (biotine) vernietigt, een belangrijk onderdeel van het vet- en eiwitmetabolisme. Het eten van eiwit (rauw of gekookt) kan leiden tot gewichtsverlies van uw kat, dermatitis en zelfs neurologische aandoeningen.

De advocaat

Naast het feit dat het een steenvrucht is, bevat avocado persine, een fungicide toxine die bijzonder gevaarlijk is voor dieren. Het is dus een plant die in zijn geheel giftig is voor de kat: boom, bladeren, fruit (huid, vlees en steen).

Ui, prei, knoflook

Uien, knoflook en prei bevatten zwavelderivaten, verantwoordelijk voor de vernietiging van rode bloedcellen bij katten en door ernstige bloedarmoede.

De aardappel

Rauwe aardappel is bijzonder rijk aan calciumoxalaat en de consumptie ervan is daarom zeer gevaarlijk voor het urinewegstelsel van je kleine katachtige.

Tonijn in blik

Tonijn in blik is niet alleen erg vet en erg zout, maar bevat ook niet genoeg taurine. Het bevat ook vaak te veel fosfor en te weinig calcium. En als kers op de taart kan je kat gemakkelijk verslaafd raken aan dit schadelijke voedsel en zich niet aanpassen aan zijn dieet!

Charcuterie: ham, worst, …

Op dezelfde manier, hoewel zeer smakelijk voor de kat, hebben vleeswaren zoals ham en worst een gevaarlijk hoog zoutgehalte voor de kat, waardoor hun consumptie gevaarlijk wordt als ze te veel door de kat worden geconsumeerd.

Lees ook:   7 cadeau-ideeën voor je kat met Kerst 2018

Wat voor soort voedsel is gevaarlijk voor katten?

Kitten eet broodOver het algemeen zijn voedingsmiddelen die cafeïne, theïne of theobromine bevatten bijzonder giftig voor katten of kittens. Hetzelfde geldt voor zuivelproducten, sommige groenten en fruit. Ten slotte zijn zeer vet, zeer zoet of te zout voedsel ook gevaarlijk voor kitty.

Voedingsmiddelen die cafeïne, theïne en theobromine bevatten

Cafeïne, theïne en theobromine zijn stoffen die inwerken op het cardiovasculaire, spijsverterings- en centrale zenuwstelsel van uw kat. Hun effect op kitty wordt gekenmerkt door een significante toename van de hartslag, spijsverteringsstoornissen (braken, diarree), tremoren en convulsies. Kortom, alle voedingsmiddelen die deze stoffen bevatten, zijn zeer giftig voor de kat en hun consumptie kan fataal zijn voor de kleine katachtige.

Wat groenten en fruit

Over het algemeen zijn alle pome- of steenvruchten zeer giftig en potentieel dodelijk voor je kleine haarbal. Inderdaad, de Pitten en kernen bevatten een zeer gevaarlijke stof voor katten: cyanogene glycoside, die spijsverteringsproblemen, hartkloppingen en in sommige gevallen coma en de dood veroorzaakt.

Bovendien hebben groenten die zwavelderivaten bevatten het effect van het vernietigen van de rode bloedcellen van de kat, wat zich manifesteert door ernstige bloedarmoede. Ten slotte zijn mineraalrijke voedingsmiddelen zoals calciumoxalaat (een onoplosbaar ionisch kristal) ongeschikt voor consumptie door katten omdat ze een schadelijk effect hebben op de urinewegen van de kat en 80% nierstenen veroorzaken.

Zuivel

Na het spenen produceert het lichaam van de kat niet langer voldoende lactase, een enzym dat de vertering van melk mogelijk maakt: waardoor de volwassen kat lactose-intolerant wordt! Als gevolg hiervan vormen alle zuivelproducten zonder uitzondering een gevaar voor uw kat, die ze niet alleen niet kan verteren, maar ook vatbaar is voor spijsverteringsstoornissen en allergieën.

Lees ook:   Kattenrassen: een overzicht van de diverse soorten

Voedingsmiddelen met veel vet, suiker en zout

Voedsel dat te vet is, kan pancreatitis bij uw kat veroorzaken, ontsteking gevolgd door necrose van de alvleesklier van uw kat. Onnodig te zeggen dat pancreatitis een levensbedreigende aandoening is voor kitty.

Voedingsmiddelen met veel suiker kunnen obesitas en hart- en vaatziekten bij uw kat veroorzaken. Tot slot zijn voedingsmiddelen die te veel zout bevatten ook erg gevaarlijk voor je kat. Overmatige zoutinname kan een onbalans van de elektrolyten van de kleine kat veroorzaken, gemanifesteerd door hartritmestoornissen, epileptische aanvallen en zelfs nierdisfunctie en -afbraak.

Kattenvoer kan ook gevaarlijk zijn!

Je zou het niet geloofd hebben, maar de brokjes die je voor je kat koopt, zijn misschien ook niet zo goed voor de kat. De reden?

Het overmatige aandeel graan in low-end brokjes, veel merken die geld willen besparen op de grondstof en aarzelen niet om de hand van dierenartsen te forceren.

Katten zijn vleesetende huisdieren, je zult begrijpen dat het grotendeels voeden met planten er niet goed voor is! Om het probleem te verduidelijken is het niveau van complexe suikers, ook wel zetmeel (complexe koolhydraten van planten) genoemd. Dit is waarom we je sterk aanraden om te kiezen voor graanvrije brokjes.

Dus wie zegt slechte trek zegt gezondheidsprobleem in de toekomst voor je kat.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.