▷ 10 interessante dingen om te weten over de oogkleur van uw kat

Of het nu blauw, geel of zelfs groen is, De ogen van katten hebben altijd een beetje mysterieuze kant die meer dan één intrigeert en kraakt.

In feite is dit mysterie verborgen achter de kleur van de ogen van katten soms het gevolg van vele factoren, zoals het niveau van melanine in de ogen, de activiteit van retinale cellen, het ras van de kat en vele anderen.

Ontdekken 10 dingen die u absoluut moet weten over de oogkleur van uw kleine kat !

Alle kittens worden blauwogig geboren en veranderen naarmate ze groeien

Dit is een observatie die vanaf de geboorte bij alle katten wordt gedaan, kittens hebben blauwe ogen, omdat in dit stadium de melanocytcellen in de iris van het oog het kleurpigment van de ogen, melanine genaamd, nog niet afscheiden.

Melanine is een donker pigment, dat uitgescheiden na ten minste 4 weken van het leven, en waarvan Concentratie bepaalt het vermogen van het oog om licht te absorberen, en dus ook de tint van licht..

Bij kittens is het dan de structurele kleur van de iris (blauw) die de kleur van de ogen geeft. Dus als je een fan bent van blauwogige katten, wacht dan deze keer voordat je over het onderwerp beslist, tenzij het behoort tot een ras waarvan specifiek bekend is dat het blauwe ogen heeft.

Lees ook:   Echt handig voor je kat?

Katten zien kleuren, maar niet zoals mensen

Studies hebben aangetoond dat Katten hebben het vermogen om kleuren te onderscheiden, waarmee de gedachten worden weerlegd die het tegenovergestelde beweerden, namelijk dat katten alleen dingen in zwart-wit zagen.

Echter Het spectrum van kleuren dat de ogen van katten kunnen zien, is beperkt in vergelijking met dat van mensen : Katten zien sommige, maar niet alle, kleuren.

Katten zien alleen kleuren waarvan de golflengte varieert tussen die van blauw en groen, maar ze kunnen ze niet onderscheiden, een beetje zoals bij een kleurenblinde man.

Russian Blue ras kat buiten

Het niveau van melanine hangt af van de kleur van de ogen van de kat

Zoals we hierboven vermeldden, wordt voor de kleuring van de ogen van de kat alles gespeeld op het niveau van de iris waarvan de melanocytcellen melanine afscheiden, wat verantwoordelijk is voor de kleur van de ogen.

Zoals je waarschijnlijk weet, vangen donkere kleuren meer licht dan lichte kleuren. Dit is de reden waarom melanine, dat verantwoordelijk is voor het vangen van licht in de ogen, donker van kleur is.

Dus Hoe meer melanocyten melanine afscheiden, hoe donkerder het oog zal zijn dat, gemengd met de blauwe kleur van de iris, de uiteindelijke kleur van de ogen van de kat zal bepalen.. Dit varieert voornamelijk tussen blauw, groen en geel.

Een blauwogige kat is een melaninevrije oogkat

Het is dus duidelijk! Omdat, voor de ogen van je kleine haarbal om hun blauwe kleur van de geboorte te behouden, zou het noodzakelijk zijn dat de melanocytcellen van de iris van zijn ogen melanine niet afscheiden, zelfs niet na de 4 weken van het leven.

Lees ook:   ▷ Elektromagnetische kattenluik review Petmate

Zo blijven zijn ogen verstoken van melanisch pigment en hun blauwe kleur is alleen het resultaat van het licht dat breekt op het blauwe membraan van de iris.

Hoe actiever de cellen, hoe intenser de oogkleur

Als de kleur van de ogen van katten varieert tussen blauw, groen en geel, wil niet zeggen dat dit de enige kleuren zijn, we zullen zeggen dat het de hoofdkleuren zijn.

Inderdaad, er zijn ook verschillende tinten, of beter gezegd gradaties van intensiteit, die de verscheidenheid aan kleuren van de ogen van katachtigen vergroten. En juist deze nuances zijn te wijten aan de activiteit van melanocytcellen van de iris.

Daarom Hoe actiever deze cellen zijn in het produceren van melanine, hoe intenser de ogen van uw kat gekleurd zullen zijn.. Je kunt dan ogen onderscheiden van een licht- of donkerblauw, of een licht- of heel donkergeel dat lijkt op oranje.

Schattige Ragdoll kat

Raskatten hebben de meest intense oogkleuren

Dit is een opmerking die op veel exemplaren is gemaakt, en in feite is het geen toeval. Voor veel kattenrassen is hun uiterlijk niet natuurlijk, maar eerder het resultaat van meerdere overtuigingen.Boeren.

Dus om karakteristieke eigenschappen bij een kat te verkrijgen (zoals oogkleur), selecteerden ze katachtigen met ogen van specifieke kleur om als cavia’s te dienen. Dit verklaart waarom raskatten over het algemeen, in vergelijking met gootkatten, de meest intense oogkleuren hebben.

Oogkleur is niet afhankelijk van de vachtkleur

Op dit niveau moet worden opgemerkt dat, net zoals melanine deelneemt aan de kleuring van de ogen van de kat, het ook de kleur van de vacht bepaalt. Maar de melanocytcellen van de iris, die verantwoordelijk zijn voor de oogkleur, verschillen van die van de bol en de epitheelschede, die verantwoordelijk zijn voor de kleur van de vacht.

Lees ook:   Tandverzorging bij katten: De ultieme gids

Over het algemeen is de activiteit van deze cellen, meer of minder intens, onafhankelijk bij alle katachtigen.

Er is echter een (enige) eigenaardigheid gereserveerd voor katten met een witte vacht, omdat het gen dat verantwoordelijk is voor deze witte vacht een dominant karakter heeft dat heel vaak de ogen bedient om alle 2 blauw te zijn, of de ene blauw en de andere groen (we spreken in dit geval van minnow-ogen).

Geelogige katten komen het meest voor

Geel is de hoofdkleur die het vaakst wordt aangetroffen, als het gaat om kattenogen. De groene kleur die een melanine vereist die niet te donker is om te paren met het blauw van de iris is zeldzaam, terwijl de blauwe kleur die uitgaat van een afwezigheid van melanine nog meer is.

De tinten geel zijn daarom het talrijkst en variëren van het vrij heldere lichtgeel tot het vrij donkere en intense goudgeel, dat lijkt op de oranje kleur.

Amerikaanse Curl ras kat

Donkere ogen zijn een zeldzame kleur

Ja, onthoud: de intensiteit of donkere verschijning van oogkleur neemt toe met de activiteit van melanocytcellen om melanine te produceren. Zodat de kleur donkerder is, Melanocytcellen moeten overvloedige melanine produceren, wat helemaal niet gewoon is.

Dit is de reden waarom katten met donker gekleurde ogen zoals koper en oranje, nauwelijks worden aangetroffen.

Als de kleur van de ogen van een volwassen kat verandert, is dit een teken van een gezondheidsprobleem

Nadat het kitten zijn kinderachtige periode heeft doorstaan en volwassen is geworden, De kleur van zijn ogen verandert van blauw in hun uiteindelijke kleur, die hij normaal gesproken tot het einde van zijn leven behoudt.. Als het weer verandert als hij volwassen is, is dat een teken dat hij aan een ziekte lijdt. waarvan de diagnose onmiddellijk door uw dierenarts moet worden vastgesteld.

Als het gaat om de ogen, is het probleem soms ernstig, dus verspil geen tijd. Met een beetje geluk kan het goedaardige kattenleukemie zijn.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.