▷ 11 Oogziekten bij katten waarvan de symptomen u moet weten!

Het kattenoog stelt hem in staat om in het donker te zien met een gezichtsveld van 200 ° (tegen 180 ° bij mensen), de ogen van de kat zo complex en krachtig als ze zijn, zijn helaas ook kwetsbaar en kwetsbaar voor vele ziekten. Deze omvatten pathologieën zoals entropion, cataract, conjunctivitis en vele anderen.

Maar maak je geen zorgen, Deze ziekten zijn meestal gemakkelijk te genezen, indien vroegtijdig gedetecteerd en aangepakt.

Entropion

Deze ziekte wordt gekenmerkt door een gedeeltelijke draaiing van de oogleden van de kat naar binnen, wat resulteert in irritatie van het hoornvlies, afscheiding van tranen en permanent ongemak. Gelukkig is entropion gemakkelijk te behandelen. Als u deze symptomen bij uw kleine katachtige opmerkt, ga dan naar uw dierenarts, die het probleem met een eenvoudige interventie zal behandelen.

De epiphora

De epiphora wordt gekenmerkt door een overmatige stroom van tranen, die te wijten is aan een meestal tijdelijke obstructie van het traankanaal. In feite, wanneer het traankanaal wordt geblokkeerd, kunnen de overtollige geproduceerde tranen niet langer worden geëvacueerd naar de neusholte, vandaar dat de tranen langs het gezicht van uw kat stromen. Het is ook een goedaardige aandoening, waarvan de gevolgen voornamelijk esthetisch zijn.

Herpes

Kattenherpes is een agressieve ziekte die de ogen aantast en wordt gekenmerkt door een roodbruine afscheiding. Deze pathologie treft voornamelijk kwetsbare katten en met een zwak of falend immuunsysteem zoals kittens, oudere katten en katten die onder aanzienlijke stress staan. Het virus van deze ziekte, een van de 3 virussen die coryza veroorzaken, kan voor onbepaalde tijd in het lichaam van uw kleine katachtige blijven en bij elke daling van de immuniteit worden geactiveerd.

Lees ook:   catsan klontvormend

Deze ziekte wordt gekenmerkt door een witte reflectie in het oog, als gevolg van vertroebeling van de lens. Een aanzienlijke cataract, gemanifesteerd door een wit oog, leidt tot blindheid, een totale blindheid van uw kleine katachtige. Maar gelukkig, ontdekt in een vroeg stadium, kan cataract worden genezen, door een operatie (merk echter op dat niet alle cataracten operabel zijn).

Jonge kat met gezonde blauwe ogen

Katachtige chlamydia

Gekenmerkt door conjunctivitis, zwelling en afscheiding uit de ogen, is katachtige chlamydia een besmettelijke ziekte veroorzaakt door de bacteriën Chlamydophila felis |. De behandeling is relatief eenvoudig, op basis van oogdruppels, antibiotica en ontstekingsremmers. Hoe eerder de behandeling wordt toegediend, hoe sneller uw kleine katachtige zal herstellen.

Conjunctivitis

De meest voorkomende oogaandoening bij katten, conjunctivitis, is een ontsteking van het bindvlies, waarbij het weefsel het wit van het oog en de binnenkant van de oogleden bedekt. Pijnlijk en belastend voor uw kat, het kan worden veroorzaakt door een allergie, een schimmel, een bacterie of een virus. De behandeling wordt gedaan op basis van de oorsprong van de infectie, maar komt in de meeste gevallen in de vorm van oogdruppels of zalf voorgeschreven door de dierenarts.

Feline infectieuze peritonitis

Veroorzaakt door een katachtig coronavirus (FCoV), is feline infectieuze peritonitis een ernstige infectieziekte die, naast symptomen zoals koorts, geelzucht, verlies van eetlust en ademhalingsmoeilijkheden, de ogen van de kat beïnvloedt. De iris, het hoornvlies en de gevasculariseerde lagen van het oog kunnen geïnfecteerd raken. Merk op dat er momenteel geen specifieke behandeling is voor feline infectieuze peritonitis, de zorg die door de dierenarts wordt toegediend, wordt alleen gebruikt om de symptomen van de ziekte te behandelen.

Lees ook:   Ragamuffin: een uniek kattenras in de schijnwerpers

Glaucoom

Glaucoom is een ziekte die wordt gekenmerkt door een toename van de interne oogdruk van de kat, die u bijvoorbeeld kunt waarnemen door abnormaal verwijde pupillen of door gezwollen oogbollen. Te veel druk kan leiden tot onomkeerbare schade of zelfs totale blindheid van de kat. De enige mogelijke behandeling is een operatie, om deze druk te verlagen.

Prolaps

Net als conjunctivitis is verzakking een ziekte die het derde ooglid van de kat aantast, een meestal onzichtbaar membraan in de binnenste ooghoek, een soort ruitenwisser voor de ogen van de kat. In geval van oogaandoening zoals proslip van de tong, dit membraan wordt zichtbaar en kan het oog volledig bedekken in de meest ernstige gevallen. Daarom moet je zo snel mogelijk dichter bij je dierenarts komen.

Netvliesloslatingen

Relatief vaak bij katten, en vooral bij sommige rassen zoals de Perzische, is netvliesloslating een oogziekte die zich manifesteert door de scheiding van het netvlies van het bindweefsel van de oogbol. Het kan leiden tot totale blindheid. Als u merkt dat uw kat verwijde pupillen heeft, zelfs op klaarlichte dag, en als hij zichtstoornissen heeft (moeite heeft met bewegen, zijn weg vinden in de ruimte, stoten, …) aarzel dan niet om uw dierenarts te raadplegen.

Hoornvlieszweren

Hoornvlieszweer is een aandoening die meestal wordt veroorzaakt door de infectie van het gewonde oog van uw kat (meestal na gevechten met zijn soortgenoten) door bacteriën of virussen. Een te ernstig letsel kan leiden tot totale invaliditeit van het oog. Als u merkt dat uw kat een gevild of gewond oog heeft, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts voor snel beheer en voorkom infectie.

Kattenoog

Waarom is het belangrijk om goed voor de ogen van je kat te zorgen?

Het kattenoog, hoe efficiënt en opmerkelijk het ook is, is ook kwetsbaar voor vele ziekten, die kunnen leiden tot totale blindheid. In de meeste gevallen, wanneer snel gediagnosticeerd en correct behandeld, zijn kattenoogziekten gemakkelijk te genezen en als u een kattenverzekering heeft, kost dit soort zorg u bijna niets, als u er geen heeft, aarzel dan niet om uw kat te verzekeren.

Lees ook:   renal select royal canin

Met andere woorden, als u merkt dat uw kat vreemd gedrag vertoont, dat zijn ogen een ongewoon uiterlijk hebben (ondoorzichtig oog, rood, waterig, gevild, gewond, …), abnormaal verwijde pupillen, ga dan zo snel mogelijk dichter bij uw dierenarts voor snelle verzorging, om complicaties te voorkomen die uw kleine katachtige volledig blind kunnen maken.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.