▷ 6 belangrijke dingen om te weten over de neus van uw kat

De neus is een essentieel en niet minder fascinerend orgaan bij onze katachtige metgezellen. Een integraal onderdeel van het ademhalingssysteem, het fungeert ook als een sensorisch orgaan voor geur en kan dienen als een communicatiemiddel voor de kat.

Variërend van nat tot droog, kan het uiterlijk je vertellen over de gezondheid van je haarbal. Om meer te weten te komen over dit orgaan, zijn hier 6 belangrijke dingen die u moet weten over de neus van uw kat.

Niet alle kattenneuzen zijn roze

In tegenstelling tot het idee dat veel mensen hebben, hebben katten niet altijd roze neuzen. Inderdaad, als de meerderheid van de individuen een roze snuit heeft, moet worden opgemerkt dat deze niet alleen van verschillende kleuren kan zijn, maar ook verschillende vormen kan aannemen.

De verscheidenheid aan kleuren

Houd er rekening mee dat er verschillende kleuren kunnen zijn voor de truffel van een kat. De kleuring van de neus van deze kleine katten wordt gedeeltelijk bepaald door de pigmentatie van hun huid op dit niveau. Dit verklaart de verscheidenheid aan mogelijke kleuren.

Dus, naast de vaker voorkomende roze kleur, kunnen katten lichte, donkere, zwarte of gevlekte neuzen hebben. Over het algemeen zal de kleuring van de neus van uw kat identiek zijn aan die van de pads.

Lees ook:   Veilige kattenvoeding: 16 essentiële tips om te vermijden wat katten niet mogen eten

De verscheidenheid aan vormen

Naast de verscheidenheid aan kleuren kunnen katten ook een neus van verschillende vormen hebben. Het kan lang, kort, min of meer uitgesproken zijn bij sommige katten. Bovendien hebben andere specifieke rassen zoals de exotische korthaar of de Perzische kat de bijzonderheid van het hebben van een platte of geplette neus.

Lenez is de truffel bij katten

Het varieert van nat tot droog vrij vaak

Naast de kleuring of het fysieke uiterlijk dat het kan hebben, is een ander belangrijk detail om te weten over de neus van uw kat de staat waarin deze zich bevindt. Inderdaad, de toestand kan variëren van nat en koel tot droog en heet. In de regel, het hangt allemaal af van de omgevingstemperatuur, zonder dat dit noodzakelijkerwijs verband houdt met gezondheidsproblemen.

De natte en koele neus bij katten

Als je het op bepaalde momenten goed observeert, zul je merken dat de neus van je kat nat en koel aanvoelt. Deze aandoening is gedeeltelijk te wijten aan de activiteit van Bowman’s klieren die het oppervlak bedekken.

Vergelijkbaar met zweetklieren bij mannen, scheiden ze slijm af wanneer dat nodig is om de truffel te bevochtigen voor een betere geurwaarneming.

Droge en/of hete neus bij katten

Omdat de truffel onderhevig is aan variaties, kan de truffel van uw kat soms ook een droge en warme toestand vertonen. In de praktijk wordt dit detail door de meeste eigenaren meestal geassocieerd met een ziekelijke toestand van hun kat, wat niet altijd waar is, omdat de truffel geen goede indicator van gezondheid is.

Lees ook:   Versterk je band met je kat: 5 slimme tips!

Het is het essentiële orgaan van zijn reukvermogen

Veel verder dan de vitale ademhalingsfunctie die het biedt, is de neus van de kat ook en vooral het belangrijkste reukorgaan. En het minste wat we kunnen zeggen is dat hij zeer scherp is. Het is inderdaad dankzij de snuit dat het elke vorm van geur kan ruiken en onderscheiden.

Bovendien is zijn reukvermogen nauw verbonden met zijn smaakzin, zodat hij gemakkelijk de kwaliteit van het eten dat je hem hebt geserveerd kan waarderen. Dankzij de miljoenen reuksensoren kan uw kat gemakkelijk bepalen of zijn voedsel bedorven is en zo ja, accepteren of niet eten.

Hij kan u informeren over zijn gezondheidstoestand

Afgezien van eventuele omgevingsfactoren, kan de toestand van de neus van uw kat ook een betrouwbare indicator van gezondheid zijn. Bovendien moet u er rekening mee houden dat de neus van de kat een gevoelig orgaan is dat vatbaar kan zijn voor bepaalde ziekten.

Als een natte en koele neus meestal synoniem is met een goede gezondheid, een droogte langdurig in combinatie met hoge temperaturen kan een ziekte bij uw kat weerspiegelen. Veel meer, Het verschijnen van een loopneus, niezen, bloeden, korstige of schilferige plaques en laesies, tumoren, enz. kunnen klinische manifestaties van ziekten zijn zich ontwikkelen bij uw kat.

Dit zijn meestal luchtweginfecties zoals verkoudheid of coryza, maar soms ook ernstige aandoeningen zoals katachtige cryptococcosis, plaveiselcelcarcinoom of zelfs bloedarmoede … De tekenen zijn eenvoudiger een reiniging van de neus in combinatie met een kleine behandeling, maar anderen vragenspeciale aandacht hebben voor de truffel van de kat.

Lees ook:   ▷ Cat's Claw gebroken of afgescheurd: wat te doen?

Kat ruikt met zijn neus

Hiermee kunt u de identiteitskaart van elke kat analyseren

De snuit van uw kat vertegenwoordigt ook in zekere zin zijn vingerafdruk. In tegenstelling tot de onze bevinden ze zich niet ter hoogte van de vingers, maar ter hoogte van het kussen van de neus. Zo heeft elk kussen een schone neusprint en zul je er geen twee vinden die identiek zijn.

Het is een ultra-ontwikkeld orgaan voor het identificeren van geuren

Onze katachtige metgezellen hebben een ultra-ontwikkeld reukorgaan.  Zij nemen geuren dus beter waar en onderscheiden ze dan wij. Volgens studies is de neus van een kat de thuisbasis van meer dan 20 miljoen olfactorische cellen, vergeleken met ongeveer 5 miljoen olfactorische terminals voor mensen.

In combinatie met de klieren van Bowman stellen ze katten in staat om geuren 50 tot 70 keer beter waar te nemen dan wij. Ze kunnen dus verschillende geuren identificeren die onze beperkte geur ons niet toestaat om te ruiken.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.