▷ Brits korthaar: karakter, onderwijs, gezondheid, prijzen

Met zijn elegante en robuuste uiterlijk, grote intelligentie, kalm temperament, evenals zijn gouden karakter, is de Britse korthaar, iconische Britse kat, vandaag een ras dat over de hele wereld bekend is. Tot op heden, met zijn bijna 2000 registraties, staat dit dier in de top 10 kattenrassen geregistreerd in het Officiële Boek van Franse Oorsprong (LOOF). Het is dan ook een kat die zeer gewaardeerd wordt door de Fransen.

Om gelukkig en voldaan te zijn, heeft deze beroemde kleine bal haar echter een aantal accessoires, een minimum aan zorg en veel genegenheid van uw kant nodig. Hieronder vindt u alles wat u moet weten over deze iconische Britse kat, evenals alle goede redenen om er een paar te adopteren!

De Britse korthaar in video

De ideale kat voor wie?

Een middelgroot dier met een grote intelligentie, aanpassingsvermogen, naast het feit dat het erg sociaal, kalm en gehecht is aan zijn meester, is de Britse korthaar een kat die eenzaamheid en de aanwezigheid van kinderen en andere dieren verdraagt. Dus, of u nu in een appartement woont of in een huis met een tuin, alleen of met uw gezin, met of zonder huisdieren, de Britse korthaar past perfect bij u!

Aarzel niet om de gids voor kattenrassen van Univers Chat te raadplegen.

Oorsprong en geschiedenis van de Britse korthaar

Officieel voor het eerst gepresenteerd op de London Cat Show in 1871, is de Britse korthaar een kattenras dat het resultaat is van de zorgvuldige selectie van de mooiste Engelse inheemse katten (deze inheemse katten die afstammelingen zouden zijn van katten uit onder andere Italië en Portugal).

De 2 wereldoorlogen hadden het ras bijna gedecimeerd, om de duurzaamheid van de Britse korthaar te waarborgen, moesten fokkers hun toevlucht nemen tot Perzische bijdragen. Toen, na de jaren 40, werden ook bijdragen van andere rassen gedaan, waaronder de Blauwe Rus, de Chartreux en de Birmees.

Lees ook:   Ontmoet de Gorgie Lynx: een unieke Siamese schoonheid

Fysieke kenmerken van de Britse korthaar

Brits korthaar strekt zich uit op een tapijt

Met een brede kop met goed afgeronde contouren heeft de Britse korthaar een brede, korte en rechte neus, met een snuit met afgeronde contouren. Haar ogen, altijd passend bij die van de jurk, zijn groot, rond en goed uit elkaar geplaatst. Het heeft oren van grootte variërend tussen medium en small, die een brede vorm hebben aan de basis en eindigen in een afgeronde punt.

Met zijn stevige bot en krachtige spieren heeft de Britse korthaar een breed, dik en rond lichaam. De ledematen zijn iets korter dan de lengte van het lichaam, met ronde en stevige voeten. De staart, die 2/3 van de lengte van zijn lichaam meet, is dik aan de basis en eindigt in een afgerond uiteinde.

Ten slotte is de jurk van de Britse korthaar kort, dicht en rechtopstaand. Met zijn volledige ondervacht, zijn stevige textuur en vergelijkbaar met die van een pluche, geeft het een indruk van natuurlijke bescherming. Van wit tot zwart, chocolade, roux, lila, blauw, tortie, kleurpunten en vele anderen, alle kledingkleuren worden herkend. Merk op dat blauw de meest populaire kleur is.

Gedrag van de Britse korthaar

Begiftigd met grote intelligentie, is de Britse korthaar een kalme, aanhankelijke, geduldige en zeer sociale kat. Het past zich gemakkelijk aan alle situaties aan, wat betekent dat het de aanwezigheid van kinderen en die van andere dieren accepteert (perfect voor het gezinsleven). Merk ook op dat hoewel onafhankelijk, deze Britse kortharige kat ook erg gehecht is aan zijn meester.

Gezondheid en zorg bij de Britse korthaar

In vergelijking met de meeste raskatten is de Britse korthaar een bijzonder winterharde kat. Het heeft echter een aanleg voor calciumoxalaatstenen die voornamelijk mannen treffen, evenals gesteriliseerde dieren. Afgezien daarvan wordt deze kat blootgesteld aan ziekten die alle katten gemeen hebben.

Dit is de reden waarom je je Britse korthaar moet onderhouden zoals elke kortharige kat, en het van tijd tot tijd borstelen met een fijne kam, vooral tijdens de rui (lente). Vergeet ook niet om te vaccineren, ontwormen en behandel ook uw Britse korthaar tegen vlooien, teken en luizen. Tot slot, om gezond te blijven, heeft de Britse korthaar ook een goed dieet nodig.

Onderhoud van een Britse korthaar, inclusief veteranenkostenGebieden in geval van ziekte zijn erg duur. Merk op dat als een onafhankelijk en actief dier, uw Britten zich naar buiten kunnen wagen en het slachtoffer kunnen worden van een ongeluk. In dit geval kan de rekening oplopen tot duizenden euro’s. Om de best mogelijke gezondheidszorg voor uw Britse korthaar te garanderen, is het meer dan aan te raden om een verzekering voor Brits korthaar af te sluiten.

Lees ook:   Wat zijn deze Kattenvoeren waard? Beoordelingen &Informatie

Heeft de Britse korthaar een specifiek voedsel nodig?

Raszuivere katten hebben geen specifiek voedsel nodig en de Britse korthaar is geen uitzondering. Met andere woorden, uw Britse kat heeft gewoon een dieet nodig dat is aangepast aan het strikte carnivore dieet dat specifiek is voor alle katten.

Dit omvat het verstrekken van een gezond dieet voor uw kleine katachtige, zonder voedingssupplementen, granen of een ander product dat niet geschikt is voor carnivoren. Voedingsmiddelen moeten ook een specifiek niveau van minerale zouten hebben, om te voorkomen dat de Britse korthaar nierstenen ontwikkelt.

Er is natuurlijk paté of brokjes gezegd aangepast voor Brits Korthaar het zijn premium brokjes geschikt voor een raskat, het aan je kat geven is geen probleem.

Maar let nog steeds op de samenstelling van het merk dat je koopt, neem even de tijd om hun samenstelling te lezen en vraag jezelf dan af of de ingrediënten erin nuttig zijn voor een vleesetend dier zoals de Britse korthaar.

Als deze rasechte kattenbrokken van goede kwaliteit zijn is er geen probleem, ga verder met het merk dat je wilt en dat je kat leuk vindt.

Om preciezer te zijn, de ideale brokjes voor de Britse korthaar moeten voornamelijk bestaan uit vlees of vis (minimaal 50%), tussen 15 en 25% vet bevatten, tussen 1 en 3% calcium, 1% fosfor en minder dan 0,1% magnesium. Om elk risico op obesitas te voorkomen, vergeet niet om uw kat goed te rantsoeneren, met inachtneming van de doses die zijn aangepast aan zijn gewicht, zoals gedefinieerd op de verpakking van de brokjes.

Welk budget om een Brits korthaar te hebben?

De aanschafprijs van een Brits Korthaar kan sterk variëren van dier tot dier. Het hangt af van parameters zoals het geslacht van het dier, de leeftijd, de kwaliteit en kleur van zijn vacht, de kwaliteit van zijn stamboom, de reputatie van de fokker en vele anderen.

Over het algemeen variëren de kosten voor het aanschaffen van een mannelijke Britse korthaar tussen de 450 en 2880 euro, terwijl die van een vrouwtje schommelt tussen de 400 en 1700 euro. Zodra uw kat is gekocht, moet u hem ook voorzien van alle accessoires die nodig zijn voor zijn ontwikkeling.

Lees ook:   Mysterie van zeldzaamheid: Waarom zijn bruine katten zo zeldzaam?

Accessoires aangepast aan de Britse korthaar

Om vervuld en gelukkig te zijn, heeft de Britse korthaar, zoals alle katten, een aantal accessoires nodig. Deze omvatten accessoires voor voedsel en water (2 kommen of een brokdispenser en een waterfontein), een toilethuis, verzorgingsaccessoires, speelgoed en niet te vergeten de onvermijdelijke krabpaal. Omdat het een onafhankelijk dier is en als je in een huis met een tuin woont, overweeg dan ook om een kattenluik te installeren.

Merk op dat al deze accessoires worden gekozen rekening houdend met het feit dat de Britse korthaar een middelgroot dier is met een gewicht tussen de 4 en 8 kg. Ze zullen daarom perfect moeten worden aangepast aan de morfologie en het gewicht ervan.

Goodies voor Britse korthaarliefhebbers

Foto’s van Brits Korthaar

Waar adopteer je een Brits korthaar?

De Britse korthaar is een rasechte kat die wordt erkend in het officiële boek van kattenoorsprong, het is zeldzaam om het te kruisen in kennel of kattenasiel, maar het blijft de beste manier om een dier te adopteren.

U kunt dit bolletje haar echter ook kopen in een cattery waar u een Brits korthaar vindt dat het beste bij uw eisen past op het gebied van kwaliteit en fysieke uitstraling om naar een erkende fokker te gaan.

Merk ten slotte op dat het ook mogelijk is om het van een particulier te kopen, maar het wordt sterk aanbevolen dat u met een familielid omgaat in plaats van met een vreemde, om dierenhandel te voorkomen.

Andere artikelen over dit onderwerp

Abessijn: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Mumbai: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

American Bobtail: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Russian Blue: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Siberien : Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Highland Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Sphynx: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Scottish Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Perzisch: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

De kartuizer: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.