▷ De kartuizer: karakter, opleiding, gezondheid, prijs

U wilt een Chartreux-kat adopteren, maar wilt iets meer weten over zijn ras, zijn behoeften en zijn compatibiliteit met je levensstijl of die van je gezin voordat je je vastlegt? Maak het uzelf gemakkelijk, wij hebben het antwoord op al uw vragen.

Van de oorsprong tot de adoptie, inclusief de fysieke kenmerken, het gedrag, het dieet, de gezondheid, de zorg en de accessoires waaraan het moet voldoen, bieden we hieronder alles wat u moet weten over de Chartreux, deze speciale kat die erg populair is bij Franse gezinnen.

De Chartreux in video

De ideale kat voor wie?

De Chartreux heeft het voordeel dat het een niveau van compatibiliteit biedt met bijna alle masterprofielen. Inderdaad, het is een robuuste kat met een dikke en wollige vacht die zich goed aanpast aan het comfort van het leven, zowel binnen als buiten, met een goed vermogen om de grillen van het klimaat te weerstaan. Het is perfect voor mensen die behoefte hebben aan rust vanwege het zachte en rustige karakter.

Onafhankelijk en eenzaam verdraagt hij gemakkelijk eenzaamheid en de afwezigheid van zijn meester. Dus of je nu beschikbaar bent of relatief druk, hij past zich aan je levensstijl aan, zolang je een minimum aan zorg en genegenheid reserveert. Ten slotte maakt het aanhankelijke, sociale en speelse temperament het een ideale metgezel als je in een gezinsomgeving woont met kinderen of andere huisdieren.

Ontstaan en geschiedenis van de kartuizer

Met een bestaan dat teruggaat tot de Middeleeuwen, is de kartuizer een van de oudste binnenlandse kattenrassen ter wereld. Beschouwd als een typisch Franse kat, zou de kartuizer niettemin afkomstig zijn uit het Oosten, meer bepaald Turkije en Iran, van waaruit het door kruisvaarders zou zijn teruggebracht.

Het kwam het Westen binnen via Bretagne, Normandië en Belle-Île-en-Mer. Het dankt zijn naam aan het klooster van de Grande Chartreuse in Frankrijk, waar het lange tijd leefde in het gezelschap van monniken. Het fokken van het ras werd bevorderd door de Léger Sisters in 1930 en de eerste normen werden gedefinieerd in 1939.

Lees ook:   7 redenen voor haarverlies bij kattenoren: ontdek de oorzaken!

Met uitsterven bedreigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd het ras in 1977 ternauwernood gered. Erkend door de meerderheid van katachtige verenigingen in de wereld, waaronder de FIFé, geniet de Chartreux grote populariteit en is een van de favoriete katten van de Fransen.

Fysieke kenmerken van de kartuizer

Charteux raskat in de tuinVaak verward met de Britse korthaar en de Blauwe Rus, is de Chartreux niettemin een uniek ras dat opvalt door zijn eigen fysieke eigenschappen. Als je oplet, zul je duidelijk merken dat het een medium trapeziumvormig hoofd heeft met afgeronde contouren, goed afgeronde wangen, een rechte en brede neus en een smalle snuit. Zijn driehoekige oren worden hoog op het hoofd gedragen. Zijn ogen zijn groot, rond en expressief, goudkleurig of koperachtig van kleur.

De Chartreux heeft een robuust en gespierd lichaam. Natuurlijk zijn mannetjes massiever en imposanter dan vrouwtjes. De indruk van robuustheid die het vertoont door zijn grootte wordt versterkt door een brede borst en schouders, evenals krachtige benen. Je zult blauwgrijze pads op zijn ronde en brede voeten opmerken. Wat betreft zijn staart, deze is matig lang en gerafeld aan het einde.

Ten slotte onderscheidt de Chartreux zich door zijn korte, dichte, dikke, glanzende en waterdichte vacht. Het is gevoerd met een zeer rijke ondervacht met een licht wollige textuur, waardoor het een geweldige bescherming biedt. Wat haar jurk betreft, ze is uniform. De enige toegestane kleur is blauw in al zijn tinten, blauwgrijs is de meest terugkerende en de meest populaire.

Gedrag van de kartuizer

De Chartreux is een zeer onafhankelijke en discrete kat die het op zichzelf goed doet. Het is daardoor minder invasief en past zich goed aan eenzaamheid aan. Toch blijft hij zachtaardig, aanhankelijk en trouw aan zijn meester. Bovendien heeft hij dat laatste graag altijd in zijn gezichtsveld als hij thuis is.

Het is ook een relatief sociale kat die de aanwezigheid van mensen, inclusief kinderen en andere dieren, waardeert. Het is vredig en trekt zelden zijn klauwen uit. Wees voorzichtig met het respecteren van zijn geduld, want hij haat het om als een knuffeldier behandeld te worden. Hij houdt alleen van knuffels en streelt als hij daar behoefte aan heeft. Kalm en gecomponeerd, de kartuizer blijkt eindelijk een geweldige speler te zijn, boordevol vitaliteit en fijne jager.

Gezondheid en zorg in de kartuizer

De Chartreux is een robuuste kat met ijzeren gezondheid. In tegenstelling tot de meeste rassen, zult u blij zijn te weten dat deze kat geen specifieke of erfelijke gezondheidsproblemen bekend heeft. U zult er dus gewoon voor moeten zorgen dat het effectief wordt beschermd tegen andere ziekten die alle katten gemeen hebben, zoals tyfus, hondsdolheid, coryza en leukose door vaccinatie.

Lees ook:   Ontdek de Miauwende Geheimen van Tortoiseshell Katten!

Bovendien kan het onderhevig zijn aan spijsverteringsstoornissen veroorzaakt door de haarballen die het in hoeveelheid inslikt tijdens ruiperioden. Je moet daarom meer aandacht besteden aan de verzorging van zijn vacht tijdens deze specifieke periode.

Ten slotte is de Chartreux niet immuun voor ongelukken, zowel thuis als buiten tijdens zijn wandelingen. In geval van ziekte of ramp kan de toegang tot zorg moeilijk en erg duur zijn. Daarom raden we u ten zeerste aan om een kattenverzekering af te sluiten voor Chartreux, om hem de best mogelijke zorg te garanderen en uw financiën te behouden.

Heeft de Chartreux een specifiek voer nodig?

De Chartreux heeft geen specifiek dieet nodig anders dan dat waarvan wordt erkend dat het voldoet aan het strikte carnivorendieet dat specifiek is voor alle katachtigen. Je moet hem daarom een gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd dieet aanbieden, gemaakt met natuurlijke ingrediënten waarvan vlees en vis een prominente plaats innemen.

Dit betekent in het kort dat u de voorkeur moet geven aan premium voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten en essentiële voedingsstoffen en goedkope patés en kroketten gevuld met granen, vetten, overtollige groenten, chemische additieven en andere stoffen moet verbieden die in strijd zijn met het natuurlijke dieet van katten.

De kartuizer vertoont een sterke fysieke activiteit. Idealiter zou zijn voedsel energiek genoeg moeten zijn om de verloren calorieën te compenseren. Zorg ervoor dat u de geserveerde hoeveelheden onder controle houdt, want het risico op overgewicht is aanwezig met dit kleine bolletje haar.

Welk budget heb je een kartuizer?

De aankoopprijs van een Chartreux is sterk afhankelijk van een reeks criteria. Deze omvatten geslacht, leeftijd, stamboom, de gekozen wijze van adoptie, de geleverde zorg, enz.

Houd er over het algemeen rekening mee dat u tussen 550 € en 1400 € moet betalen voor de adoptie van een mannelijk kitten en 400 € tot 1400 € voor een vrouwelijk kitten. Naast deze prijs moet u ook een budget voor onderhoudskosten plannen dat ongeveer 600 € per jaar kan bedragen.

Accessoires aangepast aan de Chartreux

De Chartreux heeft natuurlijk een aantal accessoires nodig om gelukkig en voldaan te zijn. Als ze zijn aangepast aan zijn behoeften, moeten deze accessoires noodzakelijkerwijs van goede kwaliteit zijn, solide en overeenkomen met zijn grootte en gewicht. Het essentiële op het gebied van hygiëne is het nest. Evenzo, om de voeding te vergemakkelijken, moet je kommen met voedsel en een dispenser met vers water bieden om het te hydrateren.

Lees ook:   Waarom kwijlt mijn kat? Ontdek de oorzaken!

Als je hem toegang geeft tot de buitenkant, zal een kattenluik op de deur of een raam zijn mobiliteit vergemakkelijken. Voor het onderhoud van zijn vacht is een verzorgingsset voor kortharige katten nuttig. Merk ten slotte op dat de Chartreux een actieve kat is die fysiek moet oefenen en vermaakt moet worden. Vergeet daarom niet om een grote krabpaal met zitstokken en krabpalen te installeren, evenals stimulerend en aangenaam speelgoed zoals snoepballen, hengel en vele anderen.

Goodies voor liefhebbers van de kartuizer

Top 1

De kartuizer

Foto’s van Chartreux

Waar adopteer je een kartuizer?

Om in het bezit te komen van een Chartreux, heb je de keuze tussen 3 min of meer voordelige manieren van adoptie: fokken, cattery of schuilplaatsen voor katten, evenals individuen.

Professioneel fokken is waarschijnlijk de beste plaats voor de adoptie van een raszuivere kat zoals de Chartreux, omdat het u de zekerheid geeft dat u een katachtige kiest die de beste zorg heeft gekregen en die alle normen van zijn ras respecteert. Deze optie blijft echter duur. Minder middelen nodig hebben, catteries en shelters bieden u relatief dezelfde mate van tevredenheid.

Houd er ten slotte rekening mee dat u van een persoon kunt adopteren, maar het is een minder veilig alternatief vanwege de algemene dierenhandel. Als u voor deze manier van adoptie kiest, raden we u uit voorzichtigheid aan om het met een geliefde te doen in plaats van met een vreemde.

Andere artikelen over dit onderwerp

Abessijn: Karakter, uitg.ucation, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Mumbai: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

American Bobtail: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Russian Blue: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Siberisch: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Highland Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Sphynx: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Scottish Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Perzisch: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

De Siamees: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.