▷ De Siamees: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs

Met zijn zwarte masker, saffierogen en lichte jurk is de Siamees, heilige kat van de koningen van Siam, fascinerend met zijn slanke lichaamsbouw en sterke karakter. Gerekend tot de oudste en bekendste kattenrassen ter wereld, is hij intelligent, aanhankelijk, sociaal, beschermend en loyaal aan zijn eigenaar en familie.

Het is echter een zeer aanhankelijke of zelfs wispelturige kat, die moet worden vervuld, vooral de zorg en genegenheid van een toegewijde en geduldige meester nodig heeft, evenals een minimum aan accessoires die zijn aangepast aan zijn behoefte aan lichaamsbeweging en zijn liefde voor games. Hieronder alles wat je moet weten over deze bijzondere kat uit Thailand.

De Siamees in video

De ideale kat voor wie?

Middelgroot, gekleed in kort en zijdeachtig haar, is de Siamees een intelligente kat die zich gemakkelijk aanpast aan een binnenlevensomgeving terwijl hij toegang heeft tot het buitenleven. Het is ook een kat met een aanhankelijk en perfect sociaal temperament dat samenwoont met kinderen en andere huisdieren ondersteunt. Dus, of u nu in een appartement, huis of op het platteland woont, met of zonder familie, de Siamees zal zich op zijn gemak voelen.

Het is echter een wispelturige kat, zeer bezitterig, spraakzaam en ondersteunt eenzaamheid niet. Hij heeft daarom een liefdevolle, toegewijde, beschikbare en geduldige meester nodig om voortdurend voor hem te zorgen. Daarom kunnen we het alleen aanbevelen als u een druk persoon bent of die rust en stilte nodig heeft.

Oorsprong en geschiedenis van Siamezen

De Siamees is een zeer oud kattenras, afkomstig uit Zuidoost-Azië, waarvan de eerste ontdekking dateert uit de 14e eeuw.e eeuw in Thailand. Er wordt geschat dat hij van de lijn zou zijn van de heilige katten van de tempels van Siam. Manuscripten en legendes beschrijven het leven van deze bijzondere katachtige in de koninklijke paleizen van Siam.

Een paar van het ras kwamen op de 19e via Groot-Brittannië in Europa aane eeuw, teruggebracht uit Bangkok door de Engelse consul Edward Blencowe Gould. De Siamees werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de Crystal Palace-kattenshow in 1885, voordat hij naar de Verenigde Staten werd geëxporteerd.

Lees ook:   Kunnen katten veilig rijst eten?

De Siamees wordt erkend in 1889 en de eerste normen van het ras zijn gedefinieerd vanaf 1892. Zijn populariteit explodeerde echt in de jaren 1950. Later zal de Siamees worden gebruikt voor de creatie en ontwikkeling van vele andere kattenrassen zoals de Himalaya, Balinese, Oosterse of Havana …

Fysieke kenmerken van Siamees

Siamese tuinras katDe Siamees heeft een lange driehoekige kop met platte wangen, evenals een lange, rechte snuit. Het donkere masker in haar gezicht brengt het intense blauw van haar amandelvormige ogen naar haar neus. Ook de driehoekige oren zijn aan de basis groot en breed.

De Siamees heeft de lichaamsbouw van een atleet met zijn fijne botten en stevige spieren, zijn slanke lichaam en zijn slanke silhouet die hem een elegante uitstraling geven. Van gemiddelde grootte weegt het tussen 2 en 6 kg. Wat zijn ledematen betreft, moet worden opgemerkt dat het dunne en lange benen heeft, maar evenredig met zijn lichaam, evenals kleine ovale voeten. Zijn lichaam eindigt in een lange en dunne staart in de vorm van een zweep.

Ten slotte heeft de Siamees een korte, dunne en zijdeachtige vacht. Maar het meest opvallende visuele kenmerk blijft de colourpoint-jurk. Als de meeste kleuren worden geaccepteerd (chocoladepunt, lila punt, blauw punt, tabbypunt, …) is het erg interessant om de donkerdere kleuring op het niveau van het gezicht en aan de uiteinden van de ledematen op te merken.

Gedrag van de Siamees

De Siamees is een intelligente kat toegewijd aan zijn meester, begiftigd met een zeer sociaal, tolerant en groot speels temperament. Dit maakt het een uitstekende metgezel omdat het weet hoe het als gezin moet leven, van kinderen houdt en samenwoont met andere dieren. Reken er echter niet op dat hij je vreemden vriendelijk welkom heet, want hij ontwikkelt heel nieuwsgierig een angstige en defensieve houding tegenover hen die hij niet erg waardeert.

Defect voor sommige meesters, belangrijkste troef voor anderen, de Siamees is een zeer innemende, zelfs bezitterige kat die de constante aandacht van zijn mens vereist, of het nu gaat om zijn knuffels en strelingen of om te spelen. Hij haat eenzaamheid en kan gemakkelijk wegzinken in een depressie bij gebrek aan genegenheid of aandacht van zijn familie.

Hoewel lief en Aanhankelijk, de Siamees is vaak wispelturig en zeer spraakzaam, niet aarzelend om zijn stem te verheffen om je te laten toegeven aan zijn verlangens of zijn ontevredenheid te uiten.

Gezondheid en zorg voor Siamezen

De Siamees is een robuuste kat met een relatief sterke gezondheid. Hij heeft echter een natuurlijke neiging tot urinestenen en overgewicht. Gelukkig is het een sportieve kat die veel uitgeeft. Andere gezondheidsproblemen met betrekking tot dit ras kunnen worden gevoeld, waaronder long-, lever- of hartaandoeningen, retinale atrofie en orale pathologieën.

Lees ook:   Welk nest moet je voor hem kiezen?

Bovendien wordt hij niet gespaard door ziekten die alle katten gemeen hebben, evenals mogelijke ongevallen die hem in alle stadia van zijn leven kunnen treffen, waarvan de levensverwachting vrij lang is (14 tot 20 jaar). Vandaar de noodzaak om preventief te zijn door op de hoogte te zijn van zijn vaccinaties en ervoor te zorgen dat hij een dieet en een goede algehele hygiëne heeft.

Om de best mogelijke gezondheidszorg voor uw Siamees te garanderen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de kosten, is het meer dan aan te raden om een Siamese kattenverzekering af te sluiten.

Heeft de Siamees een specifiek voedsel nodig?

Het is belangrijk om te onthouden dat raszuivere katten niet absoluut een specifiek voedsel nodig hebben. Zoals alle katten heeft uw Siamees gewoon een gezond en uitgebalanceerd dieet nodig en perfect aangepast aan zijn exclusieve carnivore dieet.

Je moet daarom patés en kroketten afwisselen, op voorwaarde dat ze rijk zijn aan een verscheidenheid aan natuurlijk vlees of vis, zonder voedingssupplementen of andere chemische producten zoals kleurstoffen en conserveermiddelen. De Siamees heeft een neiging tot ziekten van de lever, hart- en spijsverteringsstoornissen, verbied granen uit zijn dieet en controleert de inname van koolhydraten en vetten. Evenzo, om nierstenen te beperken, moet u ervoor zorgen dat u de inname van mineralen onder controle houdt.

Het ideaal is dat de voedingsmiddelen voldoende rijk zijn aan eiwitten en calorisch zijn, maar laag genoeg in vet en mineralen. Als uw Siamees echter gesteriliseerd of niet erg actief is, moet u letten op het risico op overgewicht door zijn maaltijden te rantsoeneren.

Welk budget om een Siamees te hebben?

Merk op dat de aanschafprijs van een Siamese kat sterk afhankelijk is van bepaalde criteria. Op een niet-uitputtende manier zal het worden beïnvloed door het geslacht, de leeftijd, de kwaliteit van de stamboom van de ouders, de kwaliteit van zijn vacht, de reputatie van zijn fokker, …

Maar als schatting, merk op dat de kosten van het adopteren van een mannelijk of vrouwelijk Siamees kitten tussen de 600 en 2700 € liggen. Hiervoor zal het ook nodig zijn om gemiddeld 450 tot 850 € aan onderhoudskosten over het jaar te tellen.

Lees ook:   Top 7 betaalbare kattenvoeders voor een prikkie

Accessoires aangepast aan de Siamees

De Siamees heeft een minimum aan accessoires nodig (kwaliteit, solide en aangepast aan zijn morfologie) om gelukkig en volledig vervuld te zijn. Dit zijn accessoires gericht op de hygiëne zoals zwerfvuil. Evenzo zal het voor het onderhoud van zijn vacht nodig zijn om een verzorgingskit te verstrekken.

Daarnaast is een brokdispenser of voerbakjes handig om maaltijden te serveren. Een waterfontein is essentieel om dagelijks een goede hydratatie te garanderen. Je moet ook zorgen voor een kattenluik voor zijn mobiliteit, evenals een hut zodat hij een gezellig hoekje buiten het huis heeft.

Tot slot zul je merken dat de Siamees een hyperactieve en grote spelerkat is die vooral graag klimt. Daarom moet je er ook aan denken om hem vermakelijke en stimulerende accessoires aan te bieden, zodat hij dit aangeboren karakter kan uitdrukken. Deze omvatten stammen met krabpalen, een hoge kattenbaars of boom, circuits om behendigheid en zintuigen te ontwikkelen, en verschillende andere kattenspeeltjes.

Goodies voor Siamese liefhebbers

Foto’s van Siamese

Waar adopteer je een Siamees?

Zoals bij alle raszuivere katten, blijft de beste plaats om een Siamees te adopteren fokken. Door dichter bij professionele fokkers te komen, bent u verzekerd van het adopteren van een katachtige die gezond is en die de erkende normen van het ras respecteert. Het is duidelijk dat een dergelijke tevredenheidsgarantie noodzakelijkerwijs hogere kosten met zich meebrengt.

Naast het fokken kunt u ook adopteren in catteries of kattenasielen. Tot slot is adoptie van een individu ook een mogelijke optie, hoewel het voor u minder veilig is, omdat het risico om betrokken te raken bij dierenhandel aanzienlijk is. Daarom adviseren wij u ome Ga bij voorkeur om met een naaste persoon in plaats van een vreemde.

Andere artikelen over dit onderwerp

Abessijn: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Mumbai: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

American Bobtail: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Russian Blue: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Siberisch: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Highland Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Sphynx: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Scottish Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Perzisch: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

De kartuizer: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.