▷ Driekleurige katten zijn altijd vrouwtjes: waar of onwaar?

Heb je onlangs de kat Calico of “schildpad” ontdekt of gehoord? Deze beroemde katten met driekleurige jurk die bekend staan als altijd vrouwtjes. Maar wat is het eigenlijk?

In werkelijkheid, als het waar is dat driekleurige katten genetisch vatbaar zijn voor vrouwtjes, kan het uitzonderlijk gebeuren dat sommige mannetjes deze eigenschap hebben. Hier is de kern van wat u moet weten over Calico-katten, de vorming van hun driekleurige vacht en hun gedrag.

Toegegeven: driekleurige katten zijn altijd vrouwtjes! (of bijna)

De bewering dat driekleurige katten Altijd vrouwtjes is behoorlijk bewezen. Deze waarheid wordt echter gerelativeerd. bij Het uitzonderlijke bestaan van mannelijke driekleurige katten die in feite het product zijn van een genetische afwijking.

Bijna alle driekleurige katten zijn eigenlijk vrouwtjes

Het principe is dat katten die een driekleurige jurk, Calico of “schildpad” dragen, uitsluitend katten zijn. Dit is inderdaad altijd het geval, tenminste wanneer het genetische proces met betrekking tot de attributie van genen die verantwoordelijk zijn voor de expressie van de kleuren van de vacht van de kat zonder incidentie plaatsvindt.

Studies en statistieken maken het dus mogelijk om vast te stellen dat 99,9% van de katten met een 3-kleurencombinatie van hun vacht zouden vrouwtjes zijn.

De uitzondering van mannen met driekleurige kleding

Het principe is niet absoluut. Wetende dat het genetische proces niet immuun is voor ongelukkige ongelukken, gebeurt het uitzonderlijk dat mannelijke katten eindigen met het attribuut van driekleurige kleding. Deze situatie is te wijten aan een genetische afwijking. Bekend als Klinefelter-syndroom, resulteert het in de toewijzing van 3 geslachtschromosomen (XXY) in plaats van twee (XY).

Lees ook:   Anesthesie bij katten: werking, kosten & bijwerkingen

Volgens studies en statistieken, Ongeveer 0,1% van de katten zou het slachtoffer zijn, met een gemiddelde van 1 reu voor 3000 katten met driekleurige jurk. Dit is zeer zeldzaam, om nog maar te zwijgen van het feit dat mannetjes die deze vacht erven altijd steriel zijn.

Kat Isabelle tricolor calico

Waarom zijn driekleurige katten altijd vrouwtjes?

Tricolore katten zijn altijd bedoeld om vrouwtjes te zijn, gewoon om genetische redenen. Inderdaad, de genen die verantwoordelijk zijn voor haarkleuring worden gedragen door de vrouwelijke chromosomen (XX). Vergeet niet dat katten 3 basiskleuren hebben: zwart en oranje (aan de oorsprong van de patronen) gecodeerd op de X-chromosomen, en wit dat ongeacht het geslacht tot expressie komt.

Dan gaat het om gencombinaties. Vrouwelijke kittens krijgen 2 XX chromosomen van hun ouders. Ze hebben daarom het meest waarschijnlijk combinaties van oranje en zwarte kleur die tegelijkertijd op de 2 chromosomen tot expressie komen. Vandaar de driekleurige compositie en verlooppatronen die zichtbaar zijn op hun vacht wanneer dit het geval is.

Aan de andere kant kunnen mannelijke kittens die slechts één X-chromosoom verkrijgen, geen 2 rode en zwarte kleuren hebben die tegelijkertijd tot expressie komen. Met een paar XY-geslachtschromosomen kunnen ze, afhankelijk van de prevalentie van het gen, zwarte of oranje jassen hebben. Nooit beide tegelijk, behalve in gevallen van afwijking in het genetische proces zoals hierboven vermeld.

Wat bepaalt de kleur van de vacht van de kat?

Merk op dat de kleur van de vacht bij katten gedeeltelijk wordt bepaald door het geslacht. Inderdaad, de meeste informatie met betrekking tot haarkleuring is gecodeerd in de X-geslachtschromosomen. De rode en zwarte kleuren die ze dragen, worden willekeurig toegewezen tijdens de fasen van de ontwikkeling van foetale cellen.

Lees ook:   Katten en sinaasappels: een smakelijke combinatie?

De kleur van een kat wordt dus bepaald door het aantal X-chromosomen dat het ontvangt en het dominante kleurgen op het oppervlak. Wat betreft de witte kleur die de 3 vormtÞ Basiskleur bij katten, het is niet gecodeerd op het X-geslachtschromosoom en kan worden uitgedrukt ongeacht het geslacht van uw kat.

Chat Isabelle : De kleurencombinaties

Afhankelijk van het aantal chromosomen dat de kat ontvangt en of de oranje en zwarte genen actief of inactief zijn, Verschillende kleurencombinaties zijn mogelijk voor de vacht. Hier zijn enkele van hen:

  • Een vrouw die 2 XoXO-chromosomen krijgt (de 2 coulegenen)je actieve zwart en oranje) heeft een driekleurige vacht.
  • Een vrouw die 2 XOXO-chromosomen krijgt (alleen het oranje gen dat actief is op de 2 chromosomen) heeft een oranje vacht.
  • Een vrouw die 2 XoXo-chromosomen krijgt (alleen het zwarte gen dat actief is op de 2 chromosomen) heeft een zwarte vacht.

Wat betreft mannen die slechts één X-chromosoom ontvangen, zijn slechts 2 combinaties mogelijk. Of XOY, voor een oranje jas wanneer het oranje gen dominant is. Ofwel XoY voor een zwarte jas, wanneer het zwarte gen actief is. Aangezien de kleur wit kan worden uitgedrukt, kunnen ze in het beste geval tweekleurig zijn: zwart en wit of oranje en wit.

Calico kat

3 soorten driekleuren

Merk op dat er Verschillende soorten driekleuren. Calico, Carey en tricolor tijger zijn de 3 belangrijkste soorten katten met een driekleurige vacht die het vaakst worden waargenomen. Het onderscheid tussen hen wordt voornamelijk gekenmerkt door de verhouding wit of het uiterlijk van de patronen / markeringen op hun vacht.

De kat Calico of kat van Spanje

De calico-kat onderscheidt zich door een overwicht van witte kleur op de buik, borst, poten en kin. Wat betreft de oranje en zwarte (of grijsachtige) patronen, ze zijn verspreid over de rest van het lichaam.

Lees ook:   De fascinerende aantrekkingskracht van katten op papier: ontdek de 7 grootste redenen

De kat carey of kat “schildpad”

De zorgzame kat (schildpad) heeft een vacht met een asymmetrische mix van kleuren. Inderdaad, we zien hier een overwicht van de uitdrukking van zwart over wit dat minder geaccentueerd is. En de kleuren lijken verdund in lichtere tinten.

De tabby tricolor kat

De tabby driekleurige kat combineert de kleurkenmerken die worden waargenomen bij Calico- en Carey-katten. Maar het onderscheidt zich vooral door het uiterlijk van zijn gestreepte patronen, die elk de 3 basiskleuren oranje, zwart en wit hebben.

met 3 kleuren: Wat is hun gedrag?

Er is een wijdverbreide overtuiging dat Tricolore katten zouden een sterk karakter hebben. Als ze weten hoe ze grote genegenheid en loyaliteit kunnen tonen, Ze staan bekend als onnoemelijk en koppig. Kortom, het zouden katten zijn die een beetje moeilijk zijn om mee te leven.

Dat gezegd hebbende, deze observaties blijven gemengd en zijn Te nemen met veel pincet. Het is duidelijk dat Het gedrag van een kat hangt minder af van de kleur van zijn vacht dan van het niveau van socialisatie en de omgeving waarin hij evolueert. Om nog maar te zwijgen van de voorbeschikkingen die een rol kunnen spelen, afhankelijk van het ras waartoe de kat met de driekleurige vacht zou kunnen behoren.

Kortom, het temperament en de persoonlijkheid van uw driekleurige kat zullen voornamelijk afhangen van de opleiding en de leefomgeving die u hem kunt bieden.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.