▷ Exotische korthaar: karakter, opleiding, gezondheid, prijzen

Nog steeds aangeduid als een exotische kat, is de exotische korthaar een vredige, aimabele en zorgzame kat, die alles heeft om veel kattenliefhebbers te plezieren, vooral omdat het heel weinig onderhoud vereist. Niettemin moet u een vleugje speciale aandacht reserveren voor een meer bevredigend leven aan uw zijde.

Hieronder ontdekt u alles wat u moet weten over het exotische korthaar kattenras voordat u besluit het te adopteren, inclusief de oorsprong, fysieke kenmerken, gedrag, speciale zorg die het vereist en nog veel meer.

Exotische korthaar in video

De ideale kat voor wie?

Relatief rustig, knuffelig en gecomponeerd, de Exotische Korthaar is een kat die veel binnenshuis leeft, die gezelschap en comfort waardeert, maar ook spelletjes. Hij tolereert de aanwezigheid van andere dieren en houdt van kinderen, zelfs als hij er een hekel aan heeft om als speelgoed te worden behandeld.

Kortom, omdat het zich goed aanpast aan het leven in een appartement, kan de exotische kat zich gemakkelijk aanpassen aan het leven in een huis, met of zonder kinderen, in de stad of op het platteland. Bovendien, omdat het weinig onderhoud vereist in vergelijking met de Perzische, is het goed geschikt voor mensen die niet altijd erg beschikbaar zijn.

Oorsprong en geschiedenis van de Exotische Korthaar

De Exotische Korthaar is een van de kattenrassen die een meest recente oorsprong heeft, die teruggaat tot de jaren 50 in de Verenigde Staten. In die tijd was er een ras genaamd Domestic Shorthair vrij populair, maar vooral dat identiteitsdefecten had, omdat het zowel fysieke overeenkomsten had met de Britse korthaar als de Europese korthaar. Als gevolg hiervan had het moeite om een plaats voor zichzelf te maken en te concurreren met andere, meer bekende rassen.

De fokkers hebben zichzelf daarom de missie gegeven om, afgezien van de binnenlandse korthaar, een nieuw ras te creëren met eigen singulariteiten, het lichaam een beetje ronden, de kleur van de vacht verbeteren, terwijl de wollige en zachte vacht van de Perzische behouden blijft. Kruisingen werden gemaakt tussen de binnenlandse korthaar en de Perzische, en leidden tot een ras genaamd American Shorthair. Vervolgens werden de Amerikaanse korthaar exemplaren die de meeste kenmerken van de Perzische hadden apart gezet en gekruist met Brits korthaar.

Lees ook:   Nat neusje: noodzaak voor katten?

Het is uit dit lange proces dat het exotische korthaarras werd geboren, dat vergelijkbaar is met dat van de Perzen, maar eerder met kort haar. Het ras werd officieel erkend door de CFA in 1966, en vervolgens door FIFE 20 jaar later. Tegenwoordig is het aanwezig in de Verenigde Staten en Frankrijk en komen alleen kruisingen met het Perzische ras in aanmerking.

Fysieke kenmerken van de exotische korthaar

Exotisch korthaar kattenrasDe Exotic Shorthair heeft een zware, ronde en brede koepelvormige kop. De neus is ook breed en onder de indruk, en de neusgaten goed open. De ogen zijn groot, rond van vorm en van een pure en intense kleur, waardoor hij een onschuldige en zachte blik krijgt. Hun kleuren variëren over het algemeen van goud tot koper, maar kunnen in sommige exemplaren groen of blauw zijn. De oren zijn vrij klein en afgerond aan hun uiteinden. Ze zijn erg ver van elkaar verwijderd en behoorlijk borstelig met haar.

Volgens het officiële boek van feline origins heeft de exotische korthaar een enorm lichaam dat hij een cobby noemt. Het is een middelgroot, gespierd lichaam met een stevig bot, een brede borst en massieve schouders. Als een van de kleine kattenrassen heeft de Exotische Korthaar sterke en robuuste korte ledematen, met ronde poten en indien mogelijk borstelig haar tussen de vingers. De staart is ook vrij kort en klein, maar dik en afgerond aan het einde.

Als het gaat om kleding bij de Exotic Shorthair, zijn er geen vooraf gedefinieerde normen: alle bekende kleuren van de Perzische zijn toegestaan. Op dezelfde manier worden ook alle divisies (point, tabby, tripped, particolor en smoke) herkend. Merk op dat, hoewel het behoort tot de categorie korthaar kattenrassen, het haar van de Exotische Korthaar iets langer is dan dat van andere rassen in deze categorie. De vacht is dicht, rechtopstaand en pluizig.

Gedrag van de exotische korthaar

De exotische kat staat bekend als zeer zachtaardig, nieuwsgierig, snel van geest en zeer geduldig. Heel aanhankelijk is hij soms pot lijm, vooral naar zijn meester die hij graag overal volgt. Daarom wordt hij vaak vergeleken met een pup.

Lees ook:   Vergelijking – Kattenbakvulling op basis van mineralen

De Exotische Korthaar eSt een gameliefhebber die houdt van het gezelschap van kinderen. Zelfs als het actiever is dan zijn voorouder de Perzische, waardeert het nog steeds rust en sereniteit. Inderdaad, het combineert goed momenten van rust en momenten van intense activiteit.

Gezondheid en zorg bij de Exotic Shorthair

Omdat het dicht bij de Perzische ligt, is de exotische korthaar vatbaar voor dezelfde ziekten als hij. Hij kan lijden aan een genetische ziekte (polycystische nierziekte (PKD)), tandheelkundige, oog- en ademhalingsproblemen omdat zijn neus verbaasd is. Afgezien daarvan, hoewel gevaccineerd tegen basis kattenziekten zoals hondsdolheid, tyfus, leukose en coryza, is de exotische korthaar een gezond dier voor het grootste deel van zijn leven.

Voor het onderhoud zal de Exotic Shorthair je niet te veel vragen, zo niet een regelmatige borstelbeurt 2 tot 3 keer per week, en intensiever als hij in het voorjaar ruit. Je zult ook goed voor zijn zeer fragiele ogen zorgen door ze elke keer dat ze rennen schoon te maken. Ook, zoals bij elk harig dier, moet behandeling tegen vlooien, teken en luizen worden gedaan.

Ten slotte is het, gezien de actieve aard van de exotische korthaar, niet ongebruikelijk dat deze onverwachte ongevallen heeft die tot zeer hoge veterinaire kosten kunnen leiden. Daarom wordt u geadviseerd om een ziektekostenverzekering af te sluiten voor uw kleine haarbal, om hem de best mogelijke gezondheidszorg te garanderen en tegelijkertijd uw kosten af te schrijven.

Heeft de Exotische Korthaar een specifiek voedingsmiddel nodig?

Allereerst moet worden opgemerkt dat exotische korthaarkatten (zoals alle andere kattenrassen trouwens), geen bepaald type voedsel nodig hebben dat specifiek is voor hun ras. Merk dus op dat de exotische kat gewoon een dieet nodig heeft dat perfect is aangepast aan zijn strikte carnivore dieet.

Kortom, het is een gezond, uitgebalanceerd dieet vrij van granen, additieven, kleurstoffen, conserveermiddelen en andere chemicaliën, en bestaat voornamelijk uit vlees en vis.

Bovendien, aangezien de exotische korthaar een dier is dat binnenshuis leeft, zal het dieet voornamelijk of zelfs voornamelijk gebaseerd zijn op brokjes. Deze moeten zijn gemaakt van betrouwbare grondstoffen van de hoogste kwaliteit en geschikte verhoudingen eiwit, mineralen en vetten bevatten. Het dagrantsoen varieert meestal tussen de 80 en 160 g brokjes.

Welk budget om een Exotisch Korthaar te hebben?

Voor de aanschaf van uw Exotic Shorthair zult u merken dat de prijs varieert op basis van verschillende criteria, waaronder leeftijd, geslacht en soms zelfs de kleur van de jurk. De prijs van een mannelijke Exotische Korthaar ligt echter boven de 500 € en kan zelfs oplopen tot 2500 €. Voor een vrouwtje kost het tussen de 450 en 2500 €.

Lees ook:   Japanse en Aziatische kattennaam – Hoe kies je je voornaam?

In vergelijking met andere kattenrassen zijn de onderhoudskosten van een Exotisch Korthaar goedkoper. Per jaar moet u ongeveer 250 tot 400 € uitgeven.

Accessoires aangepast aan de exotische korthaar

Omdat ze voornamelijk binnenshuis leven, zijn exotische korthaar katachtigen vatbaar voor overmatige gewichtstoename (overgewicht): daarom moeten ze worden onderworpen aan regelmatige fysieke activiteit door hen een krabpaal aan te bieden.

Bovendien moeten een waterfontein of een kom en een brokdispenser zorgen voor de beschikbaarheid van water (omdat de kleine kat goed moet hydrateren) en voedsel. Het installeren van kattenluiken zou ook een goede zaak zijn, om de uitstapjes van uw 4-poots metgezel te vergemakkelijken.

U zult merken dat deze accessoires worden gekozen in overeenstemming met de morfologie van uw kat. Over het algemeen heeft een normale exotische korthaar een grootte variërend tussen 30 en 35 cm en een gewicht tussen 3 en 6 kg voor vrouwen en tussen 4 en 7 kg voor mannen.

Goodies voor liefhebbers van Exotic Shorthair

Foto’s van Exotic Shorthair

Waar adopteer je een Exotisch Korthaar?

Als u klaar bent om een exotische kortharige kat te adopteren, bent u vrij om dit te doen, hetzij van een individu, of in een cattery, in een asiel of vervolgens (en vooral) van een gecertificeerde fokker, omdat het een ras is dat wordt erkend door de meeste diereninstellingen die bestaan.

In het geval dat u ervoor kiest om van een derde partij te adopteren, moet deze laatste een van uw goede kennissen zijn, om het risico op dierenhandel te beperken.

Andere artikelen over dit onderwerp

Abessijn: Karakter, opleiding, sante, prijs – De juiste kat voor jou?

Mumbai: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

American Bobtail: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Russian Blue: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Siberisch: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Highland Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Sphynx: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Scottish Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Perzisch: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

De kartuizer: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.