▷ Hoe en waarom maak je de neus van je kat schoon?

De kat heeft een krachtig reukvermogen, dat 70 keer meer ontwikkeld is dan dat van mensen. Je zult het goed begrepen hebben: de neus van de kat is een heel belangrijk orgaan. Naast het herkennen van geuren, het onderscheiden van smaken en het communiceren van olfactoriek met zijn soortgenoten, stelt het het in staat om de lucht te filteren die de longen van de kat binnenkomt.

En zoals elk filter, De neus van je kleine katachtige heeft regelmatig onderhoud nodig als deze zichzelf verstopt of niet door de kat zelf kan worden schoongemaakt.

In de rest van dit artikel vindt u alles wat u moet weten over dit vitale orgaan voor uw kat, evenals al onze tips om het goed te onderhouden en optimaal comfort voor de kat te garanderen.

Waarom zou je de truffel van je kat schoonmaken?

Zoals je weet, is de kat een heel schoon dier. Hij verzorgt zichzelf dagelijks, helemaal alleen. Hij zal echter uw hulp nodig hebben om delen schoon te maken die moeilijk toegankelijk zijn, zoals zijn neus en vooral zijn neusgaten, het geldt ook voor zijn oren.

Nog steeds aangeduid als een snuit, neus of rhinarium, is de truffel het haarloze oppervlak van roze of zwarte pigmentatie en conische vorm, die de neusgaten van de kat omringt. Dit orgaan stelt uw kleine dier niet alleen in staat om te ademen, maar ook om geuren te ruiken en om te communiceren met zijn soortgenoten.

Lees ook:   bietenpulp welkoop

Om de kat te ontlasten en hem goed te laten ademen

De neus van de kat fungeert als een filter voor de lucht die de longen van het dier binnendringt. Na verloop van tijd hopen puin en vuil zich dus op in de neusgaten en kunnen uiteindelijk de neusgaten belemmeren, de ademhaling belemmeren en de kat ongemakkelijk maken.

Bovendien Uw kat kan gevoelig zijn voor allergieën of ziekten (zoals coryza) die grote nasale afscheidingen veroorzaken waardoor het dier niet goed kan ademen. Het zal daarom in deze gevallen belangrijk zijn om de neusgaten van uw 4-poots metgezel regelmatiger schoon te maken.

Zodat uw kat geuren en smaken herkent

Met zijn meer dan 200 miljoen reukcellen is de neus het reukorgaan van de kat, wat overigens zegt 70 keer meer ontwikkeld te zijn dan die van mensen. Kortom, de snuit stelt de kat in staat om de geuren en ook de smaken van voedsel te onderscheiden. Een verstopte of slecht onderhouden neus zal het reukvermogen van uw huisdier alleen maar verminderen.

Om olfactorische communicatie te vergemakkelijken

Om met elkaar te communiceren, gebruiken katten ook veel geuren (niet waarneembaar door mensen) via feromonen, vooral om hun territorium te markeren of hun aanwezigheid te signaleren. Een goed onderhouden truffel is daarom essentieel voor een goede olfactorische communicatie van uw kat met zijn soortgenoten.

Om de neus van uw kat te behouden, moet u uzelf uitrusten met enkele accessoires en enkele technieken gebruiken om het u gemakkelijker te maken.

Allereerst moet worden opgemerkt dat er twee soorten neusreiniging bij katten zijn, routinematige reiniging en pathologische reiniging.

  • Routinematige reiniging van de truffel van de kat: Het doel is om de verschillende lozingen, hopen vuil of stof op de neus van de kat, de rand van de neusgaten en andere hoeken te reinigen. Dit type reiniging is regelmatig bij katten met een afgeplat gezicht.
  • Pathologische reiniging van de truffel van de kat: Het doel is om de neusholtes van uw kat volledig schoon te maken met een medische behandeling voorgeschreven door de dierenarts. De neus van de kat wordt dan meestal volledig belemmerd door te overvloedige afscheidingen of na een operatie.
Lees ook:   De ultieme top 10 van slimste kattenrassen ter wereld

Wat je nodig hebt: Accessoires

Om de neus van uw kat goed te reinigen, hebt u wattenstaafjes, een pipet met zoutoplossing of een ander recept van uw dierenarts nodig, evenals weefsels, Kleenex of Sopalin.

Procedure voor het reinigen van de neus van de kat:

  • Immobiliseer uw kat zodat u gemakkelijk kunt werken. Om dit te doen, plaatst u uw kat op een plat en stabiel oppervlak (bijvoorbeeld op een tafel) en positioneert u zich achter het dier, zodat u het gemakkelijk kunt vasthouden en beheersen. Om je kleine katachtige te immobiliseren, houd je hem bij het nekvel.
  • Voor het oppervlak van de neus: Gebruik een weefsel gedrenkt in water of zoutoplossing om het buitenste deel van de neus schoon te maken, wrijf zachtjes om de verschillende bodems te verwijderen. Druk niet aandringend, strijk liever meerdere keren om de secs te verzachtenRust en korsten.
  • Voor de binnenkant van de neus: Steek voorzichtig een wattenstaafje gedrenkt in zoutoplossing in de neusgaten van het dier, Niet forceren en niet volledig inbrengen van het wattenstaafje, alleen bij de ingang van de truffel. Door te draaien om vuil af te pellen en te verwijderen. Herhaal dit totdat de neusgaten schoon zijn.

In geval van sterke obstructie van de neusholtes, aarzel dan niet om een paar druppels zoutoplossing in de neusgaten van de kat te gieten en deze een paar minuten te laten zitten, om onzuiverheden gemakkelijker te verwijderen. Merk op dat al deze operaties des te gemakkelijker zullen zijn als uw kat van jongs af aan gewend is om zijn neus te laten reinigen.

Lees ook:   11 effectieve tips: Leer je kat 's nachts door te slapen!

Reinigingsfrequentie

Het wordt sterk aanbevolen om de neus van uw kat schoon te maken zodra u abnormale afzettingen op de truffel waarneemt, het kan een symptoom van ziekte zijn, of het nu een kitten of een volwassen kat is.

Bovendien, als uw kat lijdt aan een allergie of een ziekte die aanzienlijke nasale afscheiding veroorzaakt, zoals coryza, dan moet het schoonmaken van zijn neus wekelijks, dagelijks of zelfs meerdere keren per dag worden gedaan.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.