▷ Hoe zorg je voor de oren van je kat?

Als van honden bekend is dat ze goed horen, weet dan dat van katten nog efficiënter is! Inderdaad, je kleine katachtige is in staat om meer geluiden waar te nemen dan een hond, en natuurlijk zelfs meer dan jij! Zoals je zult hebben begrepen, zijn de oren van een kat zeer belangrijke elementen.

Hoewel ze zichzelf op natuurlijke wijze reinigen, kunnen de oren van uw kat gevoelig zijn voor afzettingen van vreemde lichamen en bacteriën, waardoor uw tussenkomst vereist is. Houd er echter rekening mee dat de het reinigen van kattenoren wordt niet gedaan zoals dat van menselijke oren, Hetzelfde geldt voor een ander gevoelig orgaan, de neus: je moet nauwgezet zeer nauwkeurige stappen volgen.

In de rest van dit artikel vind je al onze tips en tricks om de oren van je kleine haarbal goed te onderhouden.

Inhoudsopgave

Wanneer moeten de oren van een kat worden schoongemaakt?

De gehoorgangen van de kat hebben een zelfreinigend mechanisme, wat betekent dat de oren van uw kat zichzelf reinigen, zonder dat u hoeft in te grijpen. Dit is echter alleen geldig als er geen vreemd lichaam zoals haar of puin in het oor van het dier zit. Inderdaad, smal L-vormig kanaal, het oor van de kat, kan naast de plaats van ophoping van oorsmeer ook de plaats zijn van afzetting van allerlei onzuiverheden (haar, stof, bacteriën, …).

Lees ook:   Top speelgoed voor Ragdoll-katten: onweerstaanbare keuzes!

Rode kat met schone orenOvermatige accumulatie van al deze elementen kan de oorzaak zijn van ontstekingen en veel oorinfecties.. Daarom moet u de moeite nemen om de oren van uw kleine kat wekelijks te inspecteren en ze schoon te maken in geval van aanwezigheid van vreemde lichamen of ze te behandelen in geval van ziekte (schurft, otitis, spikelet, pus, …).

Gezien de configuratie van het oor van uw kat, die totaal anders is dan die van het menselijk oor, is het duidelijk dat Je moet de oren van de kat niet schoonmaken zoals die van jou : U moet een specifieke procedure volgen. En wat meer is, je gaat niet zomaar een product gebruiken!

Welk product te gebruiken voor het reinigen van de oren

Om de oren van je kleine katachtige schoon te maken, heb je pluisvrij katoen nodig en vooral een geschikte oorreinigingsoplossing. Voor pluisvrij katoen kun je make-up remover pads gebruiken. Het product dat voor het reinigen moet worden gebruikt, mag niet willekeurig worden gekozen, omdat het niet alleen het oorsmeer moet kunnen oplossen dat zich in het kattenoor heeft opgehoopt (de oplossing moet lipofiel zijn), maar bovendien moet het antiseptische eigenschappen hebben.

In ieder geval wordt het sterk aanbevolen dat u contact opneemt met uw dierenarts, die u kan adviseren over de beste oplossing voor uw kleine haarbal en voor de eerste keer in detail kan uitleggen.

Procedure voor het reinigen van de oren van de kat

Verzamel eerst de apparatuur die je nodig hebt: make-up remover pad, oorreinigingsoplossing, om nog maar te zwijgen van traktaties om je kat aan het einde te belonen.

 1. Nadat u uw kat hebt geïmmobiliseerd, houdt u het oor van uw kat stevig omhoog en steekt u de punt van de oplossingsfles verticaal in de gehoorgang van uw kat. Spuit vervolgens het product volgens de voorgeschreven dosis.
 2. Masseer zachtjes de basis van het oor tussen uw duim en wijsvinger zodat het product zich goed in het oor verspreidt en correct werkt en laat vervolgens uw kat los, die binnenkort zijn hoofd zal schudden.
 3. Zodra dit is gebeurd, gebruikt u het pluisvrije katoen om de binnenkant van de gehoorgang van uw kat schoon te maken totdat deze schoon en droog is. Gebruik vooral onder geen enkele omstandigheid wattenstaafjes, dit kan de bekleding van de gehoorgang irriteren.
 4. Herhaal de operatie aan het andere oor en beloon uw huisdier met een goede traktatie aan het einde. Zo zal uw kat op de lange termijn het schoonmaken van zijn oren associëren met iets aangenaams en niet als een kwelling.
Lees ook:   Ontdek de fascinerende feiten over Cinnamon Ragdoll katten!

Merk op dat hoe eerder (bij voorkeur vanaf jonge leeftijd) een kat gewend is om zijn oren te laten reinigen, hoe gemakkelijker het zal zijn als hij volwassen is.

Wat zijn de tekenen van oorziekte?

Als u enkele van de onderstaande tekenen waarneemt, is het zeer waarschijnlijk dat uw kat lijdt aan Oorziekte, deze symptomen helpen een kattenziekte te vermoeden.

 • Je kat krabt regelmatig aan zijn oor en laat zijn poot over zijn hoofd en oren lopen
 • Uw kat schudt of kantelt regelmatig zijn kop naar één kant
 • Een onaangename geur komt uit de oren van je kleine katachtige
 • Uw kat is onderhevig aan een gedragsverandering (prikkelbaarheid, abnormaal kalm, …)
 • Uw kat is gevoelig voor evenwichtsverlies, desoriëntatie of zelfs verminderd gehoor
 • De pinna van het oor of de gehoorgang van uw kat heeft roodheid of ontsteking
 • Ongebruikelijke afscheiding uit het oor van uw kat: zwarte of gelige afscheiding
 • Aanwezigheid van ongewone elementen in het kattenoor: donkerbruin oorsmeer, puin vergelijkbaar met gemalen koffie, bloed, …

Wat zijn de gevolgen van oorinfecties bij katten?

Wanneer ze niet snel worden behandeld, De oorontstekingen van uw kat kunnen ernstige gevolgen hebben die hebben niet allemaal vaccins beschikbaar. Deze omvatten otitis externa, otodectes, hematoom van de oorschelp en in het ergste geval doofheid.

Otitis externa |

Meestal veroorzaakt door bacteriën of gist, otitis externa is een infectie van de uitwendige gehoorgang van de kat. Deze bacteriële of schimmelinfectie is vaak gekoppeld aan de aanwezigheid van vreemde elementen of lichamen in de gehoorgang van de kleine katachtige, zoals een stapel haar of puin.

Lees ook:   Ken de tekenen: herken een slangenbeet bij katten

In ieder geval moet u zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen, die antibiotica zal voorschrijven om bacteriële infecties en antischimmelmiddelen te bestrijden om gist te elimineren.

Otodectes of oormotten

Extreem besmettelijk, otodectes zijn parasieten die gemakkelijk van het ene dier op het andere worden overgedragen. Ze manifesteren zich door overmatige jeuk en afscheiding van zwart en korrelig puin (met het verschijnen van gemalen koffie) uit de oren van je kleine katachtige.

Het hematoom van het paviljoen

Het hematoom van de pinna is gerelateerd aan een ophoping van bloed in de pinna van het kattenoor. Dit gebeurt vaak wanneer uw kat, slachtoffer van een infectie of een jeukende aandoening, gedwongen wordt om krachtig aan zijn oren te krabben om zichzelf te verlichten. De schok leidt tot schade aan de bloedvaten rond het oor, vandaar het bloed.

Doofheid

Een infectie van de oren van uw kat die slecht of onbehandeld is, kan op de lange termijn tot complicaties leiden, wat leidt tot doofheid, die onomkeerbaar is. Dit is de reden waarom u regelmatig kattenoren moet onderhouden en verplicht een dierenarts moet raadplegen zodra de eerste tekenen van een infectie verschijnen.

Enkele aanvullende tips

Om de oorontsteking van uw kat volledig uit te roeien, moet u bij het reinigen of behandelen van de oren van uw kat altijd de door de dierenarts voorgeschreven dosering in acht nemen, evenals de duur van de behandeling. Aarzel op het moment van toediening van het oorproduct niet om hulp van iemand te krijgen om uw kat te immobiliseren. En vergeet ten slotte niet om kitty te belonen met een goede traktatie en knuffels na het schoonmaken van zijn oren.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.